Ово је незабележено у историји Партизана!

Највећи број европских победа у једној сезони, следи напад на Звездин рекорд! Црно-бели са шест тријумфа на међународној сцени надмашили остварења из 1978. и 2009.!

Фудбал 03.10.2015 | 21:20
Ово је незабележено у историји Партизана!

Ово никад није било. И ко зна кад ће опет да буде. И да ли ће...

Отворених очију сањају Партизанови навијачи. Гледају нетремице и не верују. Као што не верују да је њихов тим тек трећи у Суперлиги, тако чудом не могу да се начуде како је иста екипа лидер Групе Л Лиге Европе. Штавише: да је ова сезона најуспешнија у историји клуба на међународној сцени кад је реч о броју победа и да је скор који су изабраници Зорана Милинковића остварили од почетка такмичарске године други најбољи у историји овдашњег фудбала под окриљем УЕФА!

Црно-бели су, што у квалификацијама за Лигу шампиона, што у групној фази Лиге Европе, забележили шест победа. Добили су све ривале на које су се намерили. Дила Гори је пала у Београду (1:0) и у Грузији (2:0), у Хумској 1 оружје су положили још Стеауа (4:2), БАТЕ Борисов (2:1) и АЗ Алкмар (3:2), а као круна је стигао и тријумф над Аугзбургом у гостима (3:1).

На осам утакмица, шест победа, уз по један реми и пораз.

Тих шест победа је највише што је у једној сезони европских купова Парни ваљак икад до сад остварио. У 60 година дугој клупској историји учешћа у интернационалним такмичењима по два пута имао је пет славља у истој сезони. Најпре 1978. кад је без грешке освојио Средњоевропски куп, савладавши пољску Збројовку (5:1, 3:2), италијанску Перуђу (2:1, 4:0) и у финалу мађарски Хонвед (1:0).

Затим 31 годину касније, кад је - додуше, из знатно више покушаја (12) - успео да разоружа велшки Рил (4:0, 8:0) и АПОЕЛ (1:0) у квалификацијама за Лигу шампиона, Жилину у баражу за пласман у Лигу Европе (2:0), а онда и Шахтјор у завршној утакмици групне фазе (1:0).

До првог и засад јединог европског трофеја црно-беле је водио тренер Анте Младинић, те 2009. Парним ваљком је управљао најпре Славиша Јокановић, па затим Горан Стевановић, а њихова остварења, кад би се посматрао искључиво број победа, надмашио је Зоран Милинковић. Актуелном шефу струке, без обзира на мањкавости и првенству, не може се оспорити да бележи запажене резултате у Европи, где Партизан има више победа него и у сезони кад је под вођством чувеног Абдулаха Гегића стигао до финала Купа шампиона, али је на путу до Брисела забележио „само“ четири славља: Нант (2:0), Вердер (3:0), Спарта из Прага (5:0) и Манчестер јунајтед (2:0). Све у Београду.

Иако су квалитет фудбала који се играо некад и данас увек незахвални за поређење, Партизан је са шест победа у једној европској сезони стигао на праг рекорда који су у власништву Црвене звезде. Црвено-бели су трофеј Купа шампиона 1991. освојили тако што су победили на шест од девет утакмица. Пред екипом Љупка Петровића падали су као покошени Грасхоперс (4:1), Глазгов Ренџерс (3:0), Динамо из Дрездена (3:0, 2:1), минхенски Бајерн (2:1), док је у Барију савладан Марсељ, бољим извођењем једанаестераца, пошто је током 90 минута, касније и у продужецима, резултат био 0:0.

С тим да та 1990/1991 није најбоља сезона неког нашег клуба по броју победа на континенталној сцени. Наредна Звездина је била још успешнија, јер је у њој тим са Маракане остварио рекордних седам тријумфа: Портдаун (4:0, 4:0), АПОЛОН (3:1, 1:0), Андерлехт (3:2), Панатинаикос (2:0, 1:0).

Тај рекорд вечитог ривала Партизан има шансу да стигне, можда и обори, у наредне четири утакмице групне фазе Лиге Европе: у Хумској против Атлетик Билбаа (22. октобар) и Аугзбурга (12. децембар), односно у гостима на стадиону Сан Мамес у Баскији (5. новембар) и АЗ Алкмару (26. новембар).

Оствариво?

Коментари / 0

Оставите коментар