Анализа: Нова ера Партизана...

Кошаркашки клуб Партизан улази у нову еру, прошла су времена апсолутне регионалне доминације, али у Хумској се надају почетку нове серије успеха. Отишао је дугогодишњи гуру црно-белог тима Душко Вујошевић, наследио га је човек који је годинама представљао његову продужену руку на терену Петар Божић, који ограничен финансијским околностима мора да се окрене младим и неафирмисаним играчима, у жељи да задовољи огроман апетит верних "гробара".

Кошарка 02.10.2015 | 23:00
Анализа: Нова ера Партизана...

Божић ће пре свега морати да се ослони на младе момке који су се истакли претходних година, Вању Маринковића и Михајла Андрића, а ту је и неколико нових имена као што је босанскохерцеговачки кошаркаш Адин Врабац.

Црно-бели после дугог низа година први пут не циљају прво место у АБА лиги и титулу, приоритет је финансијска стабилизација клуба, док је екипа испред себе као циљ поставила пласман у Еврокуп, а корак више би био плеј-оф такмичења.

"О циљевима је тешко говорити с обзиром на ситуацију у клубу. Приоритет је финансијска ситуација, па ми радимо у тим оквирима, идемо корак по корак", рекао је за Б92 тренер Партизана Петар Божић.

Поред поменутих имена, у Хумску су стигли још Македонац Андреј Магдевски, повратник Чедомир Витковац, те два за сада кључна појачања Александра Цветковић и други повратник Коста Перовић.

"Задовљан сам, играчи одлично раде, посвећени су, послушни. Било је провера у припремном периоду где смо осцилирали, што је нормално за младу екипу, али смо показали одређен напредак. То је недовољно, желимо додатно да попунимо ростер и комплетирамо екипу. Прве кораке смо већ предузели. У суштини сам задовољан. Очекује нас, надам се, друга фаза комплетирања и много рада", истакао је Божић.

Један од најтрофејнијих играча у историји клуба, човек који је током десетак година у Партизану редовно био задужен за дизање трофеја, први пут самостално води један клуб, након што је две сезоне био помоћни тренер у Вујошевићевом стручном тиму.

"Уживам у овоме, већ дуго сам се припремао за овај позив, још док сам био играч, а посебно у последње три године када сам постао помоћни тренер. Једва чекам изазове испред себе. Значи ми што поред себе имам играче које добро познајем, врло је важно имати у селекцији играче чији знате карактер", истакао је Божић.

Што се тиче играча, у наредној сезони се највише очекује од младог бека Вање Маринковића, који је стицао искуство уз Миленка Тепића и Сашу Павловића, а сада ће бити лидер тима, иако му је тек 18 година.

"Не могу рећи да сам баш лидер јер ту има много искуснијих играча од мене. Остао је Андрић, а ту су Перовић и Цветковић који ће ми много помоћи. Дошла су одлична појачања, пре свега Цвеле који је одлично играо у МТЗ, те Коста са евролигашким искуством, а играо је дуго и у Партизану. Циљ је да догурамо до петог места које води у Еврокуп или до плеј-офа, али је тешко сада причати о томе", рекао је Маринковић.

Партизан је прошле сезоне заустављен у полуфиналу АБА лиге, док је после 13 година предао српски трон.

"Прошла сезона је иза нас, надамо се да ће ове године да буде боље. Очекујем још већу подршку навијача ове године. Нисмо још угирани, али се надам да ће све лећи на свој место после првих пет "урбаних" кола. Себе видим овде још годину-две, а после у Европи. Немам правог идола, али волим Кобија Брајанта, а из Европе бих истакао Рудија Фернандеса", додао је Маринковић.

Уз њега један од носилаца игре биће и Михајло Андрић, који ће због повреде пропустити првих неколико недеља сезоне.

"Опоравак иде по плану, имам још три недеље мировања, до тада радим у теретани и ствари које могу. Надам се да ћу што пре ући у пун тренинг са екипом. Касно смо склопили тим, потребно нам је време да уђемо у праву форму. Ја сам оптимиста што се свега тиче", рекао је Андрић.

Одлични шутер истиче да се играчи одлично носе са притиском, иако су свесни шта се и колико од њих очекује у црно-белом дресу.

"Притисак је увек играти у Партизану, увек сте на мети медија и навијача који увек очекују велики успех. То је сасвим нормално, мислим да се добро носимо са тим. Ако овако наставимо да радимо мислим да ће све бити у реду. Са тренером Божићем имам одличан однос, дуго се познајемо, ту се није много тога променило јер је био помоћни тренер", додао је Андрић.

Међу новајлијама се пре свега истиче 21-годишњи Сарајлија Адин Врабац, који ће покушати да настави сјајну традицију крилних играча у Хумској.

"Пратио сам и пре Партизан, навијао сам за клуб па сам веома узбуђен због ове шансе. Веома сам срећан што сам део ове породице. Једва чекам да почну утакмице. Тешко је рећи шта можемо, али очекујем да и поред ових проблема можемо остварити добар резултат. Мислим да можемо извући максимум из овог тима са тренером Пером Божићем", рекао је Врабац.

Врабац не жели да прогнозира како ће се кретати сезона Партизана.

"Потребно је времена да се уиграмо, али мислим да се то може догодити веома брзо. То није потпуно одређено у спорту, можемо одмах на почетку да имамо добре резултате и све побеђујемо, а онда да дође до пада. Али мислим да ћемо полако подизати форму", закључио је босанскохерцеговачки кошаркаш.

Нова ера КК Партизан почела је вечерас у Ваљеву, где су црно-бели гостовали Металцу у првом колу АБА лиге.

Коментари / 0

Оставите коментар