Отворен први Музеј тегли на свијету

У Варшави је отворен први на свету Музеј тегли света у коме преко 1.000 тегли - класичних стаклених, керамичких, глинених, дрвених – приказује тај једноставни патент, од наполеонских ратова до данас као симбол техничког напретка који је омогућио човечанству да чува храну за зла времена и преживи кризе.

Занимљивости 02.10.2015 | 14:00
Отворен први Музеј тегли на свијету

У варшавској Палати културе и науке у новом варшавском музеју тегле свих могућих облика, боја, дезена и величина, типова затварања разврстане су у тематске секције.

„Кућне тегле“, „Ботаника у тегли“, „Лекови не само из апотеке“, „Шпајз“, „Козметика из тегле“ неке су од секција које показују за шта све је служила једна оби?на тегла, а оне бизарних облика или украса добиле су своју посебну секцију чудесних тегли.

„Када су људи прешли са номадског на седелачки начин живота појавио се проблем како да сачувају храну. Први прототипи тегли, разне тикве и ћупови појавили су се још код древних Сумера у Месопотамији. Уследиле су амфоре... Праву прекретницу донела су, међутим, тек наполеонска времена“, рекао је кустос Музеја тегли Марек Трачик.

Наполен је, према речима Трачика, за потребе прехране своје армије обећао велику награду од неколико стотина хиљада франака ономе ко нађе начин да очува што дуже намирнице за војску и тако су рођене прве праве тегле.

„Тегла је симбол међугенерацијске солидарности и доброг јела, а такође техничког напретка, јер захваљујући њој људи могу да чувају храну и мирно преживе времена великих криза“, објаснио је Трачик.

Да баш у Варшави, помало из ината отворе такав музеј, први на свету, осниваче је навела и увредљива кампања једног политичара који није желео да дођоши који нису рођени Варшављани добију право гласа на референдуму за смену градоначелнице и погрдно их јавно назвао теглама, пошто се са викенда проведеног код родбине на селу враћају у Варшаву са теглама домаће хране.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Перо

03.10.2015 07:20

Сигуран није. Први мусеја је код моје маме у подруму и постоји вец 50 година.

ОДГОВОРИТЕ