АБА: Звезда једва преко Меге у одбрану трона!

Кошаркаши Црвене звезде успешно су започели нову сезону, пошто су на свом паркету савладали Мега Лекс са 76:70 (9:17, 18:19, 22:13, 27:21) уз сјајну партију Маика Цирбеса у првом колу АБА лиге.

Кошарка 01.10.2015 | 23:30
АБА: Звезда једва преко Меге у одбрану трона!

Звезда је у нови циклус такмичења ушла после најуспешније сезоне у историји, освојена је трипла круна, па су и очекивања навијача велика. Црвено-бели су тријумфом кренули у одбрану јадранске круне, али је тренер Дејан Радоњић имао много проблема са уигравањем због повреда и болести играча, што је његов колега Дејан Милојевић жели да искористи.

Мучио се српски првак нарочито у првом полувремену тражећи право решење у нападу. Уз сјајну одбрану разиграли су се у трећој четвртини, тројкама Бранка Лазића ухватили прикључак, да би опорављени Маик Цирбес из егала одвео Звезду до стартне победе.

Управо је немачки центар предњачио са 19 поена и седам скокова, пратио га је Лазић са 13, док је Гал Мекел додао девет уз седам асистенција. Сви осим Борише Симанића добили су шансу, а нешто већу минутажу добио је Никола Ребић. У пораженим редовима истакли су се Данило Николић са 17 и Раде Загорац са поеном мање.


Прва четвртина: Звезда се мучила, Мега контролисала резултат
Црвено-бели су меч почели у петорци Мекел, Лазић, Томпсон, Митровић, Скорцанитис, па су чак тројица била новајлије које су дебитовале у Звездином дресу. За Мегу су од почетка играли Ивановић, Загорац, Луваву, Николић, Јанковић.

Софо се у стрелце уписао у трећем минуту, а динамичан ритам на почетку припао је Меги. Дуго је на снази био резултат 4:5, Радоњићеви изабраници су дали свега четири поена за исто толико минута и до краја четвртине се мучили у нападу.

Средином деонице, после четири и по минута Софо је отишао на клупу након два фаула, а заменио га је Маик Цирбес. Немачки центар се тек опоравио од повреде и са два поготка за 8:11 изазвао овације публике у Пиониру.

Мега је серијом 0:6 побегла на праг двоцифрене предности, да би Дангубић тек половичним учинком са пенала прекинуо црне минуте црвено-белих за 9:17. Тим резултатом се и отишло на предах, а прилику да заигра добио је и повратник Марко Симоновић.

Друга четвртина: Звезда никако да ухвати прикључак, Мега имала плус 11

До 13. минута Звезда је тројке шутирала 0/7 после промашаја Ребића и Томпсона, и Симоновић је промашио закуцавање у правој јурњави, па је на семафору остало 14:22.

Нису црвено-бели успевали да ухвате ритам, иако је Ребић под фаулом убацио тројку, прву за домаћина тек у 16. минуту, али је Мега отишла на 19:30. Звезда је форисарала шут (3/11 пенали, 2/10 тројке) који је није слушао, међутим, Цирбес је био нерешива енигма за ривала и смањио је на 27:36 за крај полувремена.

Трећа четвртина: Техничка Радоњићу, па јуриш црвено-белих
Већ у првом минуту ове деонице после полагања Јовића приликом дуела са Лувавуом, бурно је протестовао Радоњић код судија тражећи фаул, а добио је техничку.

И то је покренуло публику и његове пулене. Мега је заустављена на три поена за четири минута, док је Бранко Лазић везао за две тројке и прикључак смањењем на 37:39.

Наставили су црвено-бели у истом ритму, Гал Мекел се после доброг продора са два плус један побринуо за прво вођство и 40:39 након оних почетних 2:0. Одбрана домаћина била је непробојна уз константан пресинг већ на центру, па је Звезда направила серију 15:3 до 25. минута.

Пре уласка у последњу четвртину Мега је дошла до даха и Симоновић је постигао тројку за 49:49, што су му били први поени из игре.

Последња четвртина: Цирбес водио Звезду до тријумфа
Добио је шансу Настић и са четири поена покренуо серију Звезде 8:0 у којој је тројку погодио Јовић, али је Мега узвратила серијом 0:11 уз нестваран погодак Загорца од врха табеле и преокренула на 57:58.

Изгледа да је последња четвртина била предвиђена за игру у налетима, а у новом јуришу црвено-белих истакао се Лазић са пет везаних поена за 63:58 у 35. минуту.

Био је ред да гости узврате, да би онда Цирбес био прецизан са линије за слободна бацања, а Симоновић украо лопту и положио под фаулом. Иако није погодио, уследио је офанзивни скок сјајног Цирбеса, кош, али и промашен пенал - 69:62 три минута пре краја.

Било је простора и за "Карл Мелоун потез" у режији Гала Мекела, јер је приликом извођења аута испод коша, од леђа Лувавуа одиграо себи и лако положио за 71:63. До краја је Цирбес преузимао одговорност и лако решавао ситуације у рекету закуцавањима за тријумф.

Коментари / 0

Оставите коментар