Цветковић: Деју и Панчева смо "отели" Партизану!

"Хтео сам и Мијатовића, Шукер је био договорен", открио је, између осталог, у опширном разговору за "Недељник" најбољи оперативац у историји Звезде.

Фудбал 05.10.2015 | 00:00
Цветковић: Деју и Панчева смо "отели" Партизану!

Владимир Цветковић, генерални секретар Црвене звезде из дана када је покорила Европу и свет, не појављује се често у медијима. Напротив.

Најбољи стрелац у историји кошаркашког клуба са Малог Калемегдана и најбољи оперативац у историји фудбалског клуба из Љутице Богдана, углавном избегава медије, без жеље да јавно говори о себи. Међутим, ове јесени је накратко одустао од тог става.

У ексклузивном разговору за "Недељник", Цветковић је пристао да без устезања говори о темама које интересују многе. Изнео је непознате детаље најславнијих година Звезде, али и свог хапшења, за које је најпре чуо на телевизији. Конкретно је говорио о Максимиру, Аркану, односу државних власти према Звезди, о свом пријатељству са Жарком Зечевићем, као и о својим везама са садашњим државном врхом и Делијама.

Наравно, значајан део интервјуа посвећен је Звездином освајању европског и светског врха и спровођењу фамозног петогодишњег плана о освајању Купа шампиона.

Цветковић је истакао да је у данима дотицања звезда био окружен јако важним сарадницима, међу којима су били некадашњи државни функционери или директори јавних предузећа, као што су Радмило Богдановић, Драган Томић, Слободан Радуловић...

"Био је један заљубљеник и познавалац фудбала, Вељко Алексић, професор на факултету, мислим да је он творац тог програма. Судбина се поиграла и омогућила да тај план после две године испадне реалност. План је био супер, али план је једно, а реалност је друго. Десило се неколико врло интересантних ствари које су омогућиле Бари. Прво, Белодедић - врло битан играч - сам је дошао. Просинечки је био отеран из Динама. Панчев и Савићевић су били већ потписали за Партизан. Миша Слијепчевић (директор Робних кућа Београд) је успео да их убеди да пређу у Звезду. Дошао је Љупко Петровић за тренера, вратио Југовића из Рада и инсистирао да се доведе Михајловић. Ми смо Михајловића у то време платили милион марака, за један дан".

Како је успео да доведе Савићевића ако је практично већ био потписао за Партизан?

"Миша Слијепчевић је набавио новац. Требали су нам он и Панчев и чули смо да су потписали за Партизан, чак и да су примили нешто пара. Онда је Миша отишао. Панчева је било лакше убедити, јер он није имао никог иза себе. Дошао је из Вардара и сам је одлучивао - већа пара, мања пара, и ту је све било чисто. Дејан је имао тај проблем јер мислим да је његов отац Владимир навијао за Партизан. Слијепчевић је зато завршио са Будућношћу да усмере Деју ка Звезди. Мислим да су у питању били рефлектори на стадиону или тако нешто. То је директно Слијепчевић завршио"

На констатацију да се причало да су од Звезде за Миху била тражена и два милиона, Цветковић је одговорио потврдно, уз подсећање да је Михајловић био и љут на клуб, јер су га црвено-бели раније одбили. Ипак дошао је и настављено је спровођење плана, које некадашњи генсек сматра "врло проблематичним, јер планираш нешто што 15 одсто зависи од тебе"

"... Тако да нисам ја план сматрао као Свето писмо. Није у том плану писало: ове године овако и овако. Ту је било неких општих начела. Пошто ја имам то знање, рећи ћу вам пет ствари које треба уклопити у план да бисте били првак Европе. Прво, морате да имате велики клуб; друго, одличан тим; треће, новац; четврто, добре релације са свим факторима у УЕФА, судије, делегати... И пето, морате да имате среће. Хајде да то уклопите у план. Ко може да стави у план да ће Дика да одбрани пенал? Или да прими гол кроз ноге са 40 метара, па онда Бог пошаље ону лопту са неба. Синишин шут и лопта иза Аугенталера, то нема везе са планом".

Цветковић сматра да за тај шампионски тим не би било добро да је остао Пикси ("био је абнормално велики играч, то не би ваљало") и потом изнео мало познат детаљ, причајући о Дејану Савићевићу.

"А он је већ геније. Када игра, он је геније, само што је ретко играо. Оно што је радио у Минхену и Манчестеру, то није виђено. Као данас Меси, само што је овај то радио лепше. И лепши је. Једном сам рекао и остајем при томе, мислим да је требало довести и Мијатовића. Али ови што знају - а ја о фудбалу, осим што волим да гледам, немам појма - проценили су да Мијатовић и Савићевић не могу да играју заједно. У сваком случају, мислим да би Пикси, који је увек био газда на терену, можда угушио игру".

Дакле, Мијатовића је хтео у Звезди. Кога још?

"Не могу да се сетим за Јокановића, али за Шукера знам да је било договорено. Њему је Љупко био тренер у Осијеку. Сећам се једног детаља. Играли смо са Хрватима, онда када је на Маракани нестало струје. Онда су Бокшић и чини ми се да је био Билић, дошли код мене у канцеларију и рекао је - да се није све ово десило, сви би били у овом клубу"

Ко је то рекао?

"Бокшић. Звезда је била велики магнет".

Цветковић је рекао да је после освајања Европе план био потписати милионске уговоре са главним играчима, јер су у Љутице Богдана били уверени да би владали још три-четири године.

"На крају крајева, ми смо следеће године неспретно испали због тога што смо играли по разним Сегединима, Софијама. Али и због жеље да нас склоне".

Као сликовите доказе те тврдње, Цветковић је истакао неодлагање утакмице против Андерлехта, заказане само шест дана после чувеног финала у Токију, као и меч против Сампдорије.

"Увек је УЕФА имала допинг контролу после утакмице, поготово важније утакмице. Ми смо играли са Сампдоријом у Софији и онда је Миха дао један од оних његових најлуђих голова. Ја сам на тим европским утакмицама углавном био доле, уз екипу. И видео сам Бошкова како скаче и маше рукама, и они су почели да кидишу као хијене. Изгубили смо 3:1, а они су кидисали целу утакмицу. И после није било допинг контроле... Колико ја знам, то је била прва тако велика утакмица (без допинг контроле)".

Враћајући филм на Бари, Цветковић је одговорио и на питање да ли је било покушаја газде Олимпик Марсеја да намести ту утакмицу.

"Било је неких покушаја, али не верујем да постоји било који клуб који би продао финале. То су ствари које спадају у домен фантазије. Поготово ми који смо били у толико специфичној ситуацији, све нам се распало, Словенци су се одвојили, са Хрватима је већ рат. То је једино што твоја земља чека. Ми смо се само плашили, на пример, да Дика који је одиграо бриљантно финале, не прими гол као против Бајерна. Замислите да је примио гол са 40 метара. Па, не би нас нико опрао".

У осврту на припрему за тај меч, некада први оперативац Звезде открио је такође занимљив детаљ - ког играча су највише чували и "склањали".

"Ми смо се издвојили у ту једну хацијенду, потпуно одвојени од навијача. Плашили смо се да неко не поклекне. И онда смо их држали врло строго контролисано. Нико није могао да уђе, имали смо и своје обезбеђење".

У ком смислу да не поклекне?

"Због Тапија. Ја не верујем да је то могуће, али не можеш да знаш да ли би неко за милион долара пристао да промаши лопту. То је сад већ стање лудила, мораш све да преузмеш да елиминишеш неку лошу могућност"

Коме је било најтеже?

"Ја мислим голману".

Говорећи о садашњој ситуацији у Звезди и око Звезде, Цветковић је приметио: "Дошло се у опасну фазу да навијачи имају више утицаја него што им припада"

"Њихова неизмерна љубав према клубу може да се искаже не кроз интерес, него кроз право навијање, разумевање и опраштање. Иначе сам имао и доста неспоразума са навијачима. Сматрао сам да када направе неки већи инцидент, не могу те сезоне да иду на гостовања. Одлазимо у Хелсинки, а они скачу по авиону, као хоће да сруше авион, а ми у том авиону. И они у том авиону".

"Онда су дошли у хотел и све кревете избацили у ходник. Морали смо да ангажујемо посебан авион да их врати. Ја сам сматрао да те године не треба да иду на гостовања. Али други су сматрали да треба, јер су нам они битни. Они јесу битни. Они су стварно чудо за клуб, али мора да постоји нека граница. Сада се дошло у фазу да они све одлучују, и ко је председник и ко је тренер, и ко да игра, ко да не игра", Цветковићев је став о садашњој Звезди.

О односу са Драганом Џајићем
"Са њим сам прекинуо 2001. и то се није променило. Разлози за то немају везе са фудбалом"

О хапшењу...
Како сада види чињеницу да су само Драган Џајић и он ухапшени, међу свим функционерима највишег ранга српског фудбала.
"Лично објашњење је лоша судбина. А практично мислим да је групација антизвездаша политичара хтела да упрља Звезду. Мислим да је ту одиграло улогу неколико личности, политичара и полуполитичара. Нелогично је и немогуће. Не постоји ништа у фудбалском животу што је радила Звезда, а да није радио Партизан. Не постоји ниједна ствар. И сад, из Партизана нико ни на разговор. А нама дођу овде да нас хапсе и чекају репортере. Зове ме сестра уплакана и каже да сам ухапшен..."

О Мирку Марјановићу...
Колико је Мирко Марјановић допринео да Партизан деведесетих надмашИ Звезду?
"Јесте, али људи не знају да је много учинио и за Звезду. Нема ствари коју смо му тражили да није испунио. Има једна друга ствар. Он је хајдуковац, а после му је Партизан био алтернатива. Он би рекао да је прешао да навија за Партизан, јер је Партизан стално тукао Хајдук, а Звезда није могла тамо да их победи. Хајдук је нама био тек трећи ривал по важности. Партизан, Динамо, па Хајдук".

О Аркану
Владимир Цветковић говорио је и покојном Жељку Ражнатовићу, потврдивши причу да је (само) Драган Џајић могао да му каже "Не", као и да је баш Аркан спасао Звезду линча на Максимиру.
"Они су киселином исекли ограду. Ниједна ватрогасна кола на терену нису имала воду. На клупи Шекуларац и ту негде је био Аркан. Руља од њих четири-пет хиљада кренула је према свлачионицама. Онда је Аркан извадио пиштољ, испалио увис, окренуо се према полицији, где су већина били Срби из Лике, и повикао: "За мном"!". Он је уплашио Динамове навијаче и почели су да беже".

 

Коментари / 0

Оставите коментар