Анализа: Јадраном дувају вјетрови промјена!

Радикалне промене у начину функционисања АБА лиге натерале су и клубове да направе велике резове и припреме нове стратегије како би се домогли шампионског наслова.

Кошарка 01.10.2015 | 16:20
Анализа: Јадраном дувају вјетрови промјена!

После бурног лета, у којем је окренут још један нови лист како би се увеле велике промене – од новог званичног грба, преко правила такмичења, до комплетног руководства, дошло је време за 15. издање Јадранске лиге. Прво после равно седам сезона у којем ће се за шампионски прстен и титулу најбоље екипе борити искључиво клубови из некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. И то њих 14, уз два нова учесника - словеначког првака Тајфун и никшићку Сутјеску. Али ова сезона биће „последња станица“ за два клуба који такмичење заврше на дну табеле, јер ће Јадранска лига од наредне године бројати 12 клубова.

Оно што је новитет у односу на претходне сезоне јесте то да више неће бити повлашћених екипа (МЗТ и Будућност), а да ће пролазност у регионалну лигу клубови обезбедити само преко националних шампионата. Такође, унете су и благе корекције када је у питању доигравање - полуфинала ће се играти на две добијене утакмице, а финале у стандардном формату, тачније победник је екипа која прва дође до три победе у највише пет утакмица.

Радикалне промене у начину функционисања АБА лиге натерале су и клубове да направе велике резове и припреме нове стратегије како би се домогли шампионског наслова. Услед појачане активности, пре свега на тржишту, ове године у први план истичу се само три кандидата - Црвена звезда, Цедевита и Будућност. Мега Лекс, Крка, Металац и Игокеа ће из сенке вребати своју шансу, док је пред Партизаном година препуна изазова.

Првак Јадрана је после најбоље сезоне у клупској историји остао без пет играча који су у краћем или дужем временском периоду били носиоци игре – уместо Бобана Марјановића, Николе Калинића, Чарлса Џенкинса, Маркуса Вилијамса и Јаке Блажича, сада су ту Софоклис Скорцанитис, Стефан Настић, Рајан Томпсон, Гал Мекел и Марко Гудурић, док ће краткорочну помоћ пружити и некадашњи капитен Марко Симоновић, који је потписао уговор на два месеца. Очекује се да би по старту нове сезоне у клуб са Малог Калемегдана могао да стигне још један универзални играч, који ће покрити позиције крила и крилног центра.

"Пратимо дешавања у Америци и тражимо играча на позицији три и четири, може да се десити да се квалитетни играчи буду слободни уговора у НБА, што би нама дало велико појачање за сезону, које би донело разлику", поручио је тренер Радоњић на последњој конференцији за штампу пред утакмицу с Мега Лексом.

Црвено-бели налазе се пред огромним изазовом – јер након бројних оборених рекорда, врхунских издања и освојене прве титуле у историји регионалног такмичења, апетити и очекивања су порасла. Дејан Радоњић је одлучно решио да се ухвати у коштац са проблематиком, а за ову сезону потпуно је променио концепцију игре – уместо четири сада ће бити пет центара, односно седам играча на спољним позицијама. Да ли ће ова тактика довести до успеха остаје да видимо на пролеће.

"У овом тренутку треба рећи да смо имали тим који је носио терет претходних неуспеха. Али успели смо то да изнесемо. Сада имамо тим са теретом најуспешније сезоне у историји. Зато нам је потребно посебно разумевање како бисмо прешли све препреке и остварили позитиван резултат. Циљ нам је да одбранимо пехар, ту дилеме нема, видећемо само да ли ће то бити у овом саставу или са још неким новим играчем", сматра црногорски стручњак.

Партизан је затворио једно велико, историјско поглавље и кренуо у нове путешествије без своје легенде – Душка Вујошевића. Одлазак старих и долазак нових руководећих кадрова и легенди клуба, на челу са новим председником Николом Пековићем и десном руком Мирославом Берићем, донео је велики заокрет у функционисању клуба из Хумске. Петар Божић постављен је на место тренера, док ће некадашњем капитену помоћници бити Душан Кецман и Вуле Авдаловић. Самим тим акценат водећих људи биће на гашењу финансијског пожара, који гори већ годинама уназад, а самим тим, великих звезда вероватно неће ни бити. Поред бројних талентованих клинаца ту су и двојица „матораца“ и повратника у црно-бели дрес - Чедомир Витковац и Коста Перовић.

"Наша примарна амбиција је финансијска стабилизација клуба, па све остало. А оно што бисмо могли да урадимо на терену, опет ће се свести на материјална средства односно да у оквиру тешке и ограничене ситуације покушамо да пружимо сто одсто могућности", рекао је тренер Петар Божић.

Уз двојицу прекаљених дугајлија, Парни ваљак су током лета појачали млади центар Милош Копривица (Слобода Ужице), некадашњи плејмејкер Црвене звезде Александар Цветковић, колега му и бивши играч Уникахе Андреј Магдевски, те последњи у низу, крилни играч Адин Врабац.

"Нисам у позицији да конкретно причам о неком пласману, када прво радимо на томе да постоји материјална стабилност. Све остале приче о пласману, у нашем деликатном тренутку, не би биле одговарајуће. Шта би требало друго да кажем, када је тако, како је. Стварно не могу да се бавим прогнозама типа 'те средина, па није, него мало више', јер ко зна шта све може да се догоди до краја", поручио је Божић.

После још једне неуспеле шампионске мисије Цедевита је окончала сарадњу с тренером Јасмином Репешом, за новог шефа струке поставила Вељка Мршића и спремила можда и најјачи састав у историји загребачког тима. Са искусним центром Луком Жорићем, НБА шутером Џејмсом Вајтом и некадашњим плејмејкером Барселоне Џејкобом Пуленом, те останком Мира Билана, Луке Бабића и суперталентованог Марка Араповића, Цедевита на папиру представља можда и најозбиљни састав и највећег кандидата за титулу.

Будућност је током лета сарадњу окончала са чак осморицом првотимаца, а поверење је укажала провереним снагама, па су у Подгорицу стигли шутер Сеад Шеховић, центар Алекс Марић, некадашњи капитен Црвене звезде Тадија Драгићевић, те канадски „прангијаш“ Дево Жозеф и Немања Јарамаз. Талентовани стручњак Игор Јововић имаће пуне руке посла да уклопи све шрафове и створи јаку машину, а и ове сезоне очекује се бар финале и осигурано место у Евролиги.

Потенцијална изненађења љубитељи добре кошарке могли би да пронађу у српским клубовима Мега Лексу и ваљевском Металцу, који су највише пажње посветили младим снагама. Посебно се то односи на тим Дејана Милојевића, који ће и ове сезоне бити убедљиво најмлађи, вођен суперталентованим капитеном Радетом Загорцем.

На огромну младост и таленат састава из Сремске Митровице, што потврђују доласци Александра Аранитовића (бек, Црвена звезда), Николе Ивановића (плејмејкер, Будућност), Стефана Симића (бек, Напредак Крушевац), Николе Павловића (крилни центар, Свислајон), Николе Јанковића (крилни центар, Шарлроа), те двојице француских интернационалаца Алфе Кабе (крилни центар / центар, По Ортез) и Тимотеа Лувавуа (крило, Антиб), ту је искусни центар Предраг Самарџиски, који је ставио параф на краткорочну сарадњу и који би требало да унесе дозу енергије и смирености у рекету.

"Пробаћемо да изборимо пласман у плеј-оф. Такође, жеља нам је да Мега игра добру и квалитетну кошарку, да наставимо да афирмишемо младе играче. И наравно да желимо да утакмице Мега Лекса у Сремској Митровици буду место де ће људи моћи лепо да се забаве и уживају у врхунским кошаркашким представама", поручио је Дејан Милојевић.

Што се ваљевског састава тиче, без сумње највеће појачање овог лета је потенцијални репрезентативац Србије Стефан Пот, који би требало у својим рукама да држи комплетну игру Металца ове сезоне. Ту је и талентовани Брано Ђукановић из погона Црвене звезде, те млади центар Милош Јанковић, који је из Вишеграда стигао у град на Колубари. Ипак, останци трилинга Никола Малешевић - Ђорђе Мајсторовић - Никола Јевтовић биће највећи добитак за тренера Владу Ђокића и његову струку.

"Амбиције су да играмо што боље, можемо и да барем приближно пробамо да поновимо игре из прошле сезоне. А да ли ће то бити довољно за неки сличан пласман, видећемо. Свесни смо да је друга сезона тежа од прве и да нас очекује велика обавеза. То што смо задржали костур тима, осам-девет играча је наше највеће појачање. То је јако битно за сваки тим и то је наша највећа предност у односу на неке друге екипе. Уз адекватна појачања која смо довели, очекујемо лепу сезону", рекао је Ђокић.

У горњем делу табеле могле би да се нађу и Крка и Игокеа, које су солидно појачале саставе за нову сезону, док остале чека тесна борба за сваки бод и са економском кризом.

АБА ЛИГА - ПРВО КОЛО

Четвртак:

17.00 Задар – Цибона
17.00 Унион Олимпија - МЗТ Скопље
19.00 Будућност – Крка
21.00 Црвена звезда - Мега Лекс

Петак:

17.00 Тајфун – Сутјеска
19.00 Цедевита – Игокеа
21.00 Металац – Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар