Један радар "написао" више казни него сва бањалучка полиција!

Један радар, који се наизмјенично ротира на три локације у Бањалуци, у протеклих годину дана зарадио је више новца у републички буџет него сви бањалучки полицајци заједно.

Република Српска 30.09.2015 | 22:32
Један радар "написао" више казни него сва бањалучка полиција!

Алармирани страховитим порастом броја страдалих у саобраћајним несрећама од чак 40 одсто у односу на прошлу годину, репотери портала Бањалука.нет истражили су шта је ефикаснији систем за превенцију саобраћајних незгода – машина или човјек.

Резултати су невјероватни, а поготово кад се има у виду да је од прошле године, са ступањем на снагу новог закона о прекршајима, преполовљена “зарада” од наплаћених казни, док је, у исто вријеме забиљежен огроман пораст броја страдалих на путевима при чему је, како указују стручњаци, брзина једна од кључних криваца.

Према подацима МУП-а Републике Српске, радарски систем на три фиксне локације у Бањалуци (ради се о једном радару који се наизмјенично премјешта тако је да само уском круг људи познато који је тренутно активан) у протеклој години изрекао је 14.687 прекршајних налога, а у првој половини ове године њих 7.760.

– На основу тих налога, у 2014. години наплаћено је 425.780 КМ, а за првих шест мјесеци ове године 304.160 КМ – наводе у МУП-у.

Ови подаци, међутим, постају још интригантнији кад се упореде са подацима о изреченим и наплаћеним казнама од стране бањалучке Саобраћајне полиције.

Наиме, саобраћајци су, користећи се конвенционалним методама контроле, од 27. јула прошле године до 24. септембра ове године изрекли казни у вриједности од 1,09 милиона КМ, али је, у стварности наплаћено 439.000 КМ.

– Разлог за то је нови Закон о прекршајима којим је прописано да ако лице којем је издат прекршајни налог, прихвати одговорност и у року од осам дана од дана пријема прекршајног налога плати половину изречене новчане казне, ослобађа од плаћања друге половине – навели су у бањалучком ЦЈБ-у.

Један радар мијења 212 полицајаца

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић каже да ови подаци указују на то да је потребан што већи број уређаја за аутоматску контролу брзине и да је свако такво улагање исплативо у смислу да се та инвестиција врати, а са друге стране се значајно повећава безбједност саобраћаја.

– Сасвим сигурно је да набавком већег броја радара постижемо двоструки ефекат, а то је да они који масовно крше прописе пуне буџет Републике Српске, а истовремено смањујемо број оних који крше прописе. Јер, неко ко буде кажњен једном, два пута или три, сљедећи пут ће сасвим сигурно ту гдје је радар возити у складу са ограничењима – наводи Радовић.

Он истиче да би, поред стационарних радара, било пожељно да се користи више мобилних радара који дјелују без присуства полиције, аутоматски идентификујући прекршај и починиоца фотографисањем.

– Такви радари су добри због мобилности, односно што могу да се постављају на критичне тачке гдје су честе саобраћајне незгоде. Статистика показује да је у 50 одсто случајева брзина одговорна за најтеже несреће са погинулим и тешко повријеђеним. А, бојим се да ћемо тешко смањити тај број без већег броја радара – тврди Радовић.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Републике Српске, наводи да, по неким ранијим анализама, један радар замјењује 212 полицајаца.

– Већ у првој години од постављања стационарних радара у Бањалуци било је око 34.000 евидентираних возача који су начинили прекршај вожње изнад брзине означене на знаку. Прошле године било је око 30.000 и видимо да се тај тренд наставља. То је изузетно велик број евидентираних возача, ако се зна да су те микролокације уцртане и у системе навигације. Поред репресивних мјера, радари утичу и превентивно јер се на контролисаним локацијама знатно смањује брзина кретања – каже Јаћимовић.

Извор: Бањалука.нет

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ДрАган

30.09.2015 20:37

Паметном цовјеку све ово много говори а будалама је дзаба говорити.Корупција је досла у све поре зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каснимо

30.09.2015 22:02

Мислим да каснимо бар 30 год.иза запада,сад се као неко сјетио да блиц камере за брзину дају резултате.Ја зивим и радим ЦХ 32год.то је тад вец постојало,а код нас јос увјек вази оно дај полицајцу 10 евра и казе ти сретан вам пут, зато нам дјеца и гину по путу а возаци возе као луди,замислите да су по насељима екстра поскидане табле насељеног мјеста да се не не мора постовати брзина.Залосно!

Name

Ццц

30.09.2015 22:29

Боље полицајцу, него у будзет, бар по мени :)

Name

Соколац

01.10.2015 06:36

ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ БУДАЛА СЕ ПОНОСИ НЕКА ДРУМСКИ РАЗБОЈНИЦИ ОТИМАЈУ ПАРЕ ОД СИРОТИЊЕ ВАЉАЋЕ ТО РЕЖИМУ ЗА ТРОШКОВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

01.10.2015 06:55

Ти дао неком 10 евра? Твојих тесет евра су као куца, а онај ко мисли да полиција не треба на путу, тај или је луд или криминалац па му тако нешто погодује.

Name

сссс

01.10.2015 08:26

А нисте написали колико су зарадили ти полицајци колико су ставили себи у дзеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

флојд

01.10.2015 09:10

Гледа се само како узети паре људима на казнама за прекорачење брзине, али гледано из перспективе сигурности је и оправдано. мислим да је много бољи ефекат кад се поред пута види саобраћајна контрола која може да провјери и ко вози под дејством алкохола, а и само њихово присуство дјелује превентивно на смањење брзине. ако желимо да повећавамо безбедност саобраћаја онда прво морамо да уведемо квалитетне техничке прегледе који ће возила да искључују из саобраћаја ако су неисправна, а не да их пуштају при регистрацији и без кочница. велики је проблем што при регистрацији и увозу се евидентира километража возила а масовно се прије продаје смањује број пређених километара возила на сату и зато нико не одговара. тако се возила која су прешла 500000 км и више продају као да су прешла 180000км. Зар то није класична превара за коју се у америци иде у затвор а код нас добијеш и захвалницу од државе што си неког преварио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж

01.10.2015 09:33

Полиција таман да преда све паре. Раде људи мало и за себе мало и за БАЈУ!

ОДГОВОРИТЕ