УЕФА коефицијенти: Енглези "нуде " Италијанима место у ЛШ!

Бундеслига чува друго место! И вечерашњи окршаји у Лиги шампиона, односно сутрашњи у Лиги Европе, значајно ће утицати на креирање будуће табеле...

Фудбал 30.09.2015 | 21:00
УЕФА коефицијенти: Енглези "нуде " Италијанима место у ЛШ!

Премијер лига више није друга најбоља лига Евопе! Иза неприкосновене Примере сада се налази Бундеслига! Лоши резултати на старту нове европске сезоне, као и брисање великог броја бодова из сезоне 2010/11, учинили су да енглески шампионат склизне на треће место УЕФА ранг листе, с озбиљном тенденцијом даљег пада, односно губљења једног места у Лиги шампиона.

Иако су једина земља која је сезону почела са осам екипа у Европи (Вест Хем добио место у Лиги Европе на конто фер-плеја) Енглези су два тима већ изгубили. Управо су Чекићари испали у раној фази такмичења, а за њима одмах и Саутемптон, тако да сада Премијер лига броји још шест "преживелих" представника у еврокуповима, што је један више од Италијана и један мање од Немаца и Шпанаца.

Премијерлигаши су у досадашњем току сезоне освојили 3,625 бодова, Италијани 2,666, а Немци чак 4,714. Без обзира што су Енглези сакупили више од тимова из Серије А, разлика се драматично смањује између трећег и четвртог, а томе понајвише доприносе лоши резултати у Лигфи шампиона, односно два досадашња пораза Арсенала, па неуспеси оба Манчестера, односно синоћњи пораз Челсија. Премијерлигаши имају среће што ни Италијанима није кренуло баш најбоље, Рома је узела само један бод из два сусрета, а Лацио је заустављен у последњем кругу квалификација. Оно што њима иде на руку јесте чињеница да и у наредне две сезоне губе мање бодова, а то је укупно око шест бодова, што је већ сада довољно да се домогну трећег места и четвртог представника у Лиги шампиона.

Наравно, много тога зависиће и од актуелно, односно следеће сезоне, и резултата клубова из поменуте две лиге. Чланови Калча су у многоме доспели у ситуацију да склизну на четврто место захваљујући запостављању Лиге Европе претходних година, а сада то раде баш Енглези, па је и то један од разлога што су дошли у веома незавидну позицију. Због свега тога управо би игре у другом по рангу европском такмичењу могле да буде пресудне, иако велики за њега баш и нису заинтересовани.

"Велику четворку" на врху листе тренутно нико не угрожава и нема наговештаја да ће неко ускоро то урадити. Французи можда имају најбоље шансе за то (ове сезоне им је преостало свих шест учесника у еврокуповима, потенцијал постоји), али поред Пари Сен Жермена морао би бар још један клуб да направи искорак и забележи десетак победа на евросцени како би њихов коефицијент растао. Тренутно, француска Лига 1 за четвртопласираном Серијом А заостаје преко 16 бодова.

Када је у питању домаћа Суперлига њен коефицијент само Партизан одржава. Војводина је ове сезоне направила пристојан резултат, али уз свега три победе, па тако њени успеси нису пресудно утицали на пласман српског шампионата. С обзиром да је Партизан и даље у игри, тачније да је пред њим још минимум пет утакмица није немогуће да се померимо са 27. места и прескочимо Азербејџан или Шкотску. За озбиљније помаке биће нам потребна сезона у којој би бар два клуба стигла до групне фазе европских такмичења...

Коментари / 0

Оставите коментар