Озбиљан проблем у Звезди: Нерегуларни избори!!!

Шкундрић први фаворит за председника, Маравић каже да Делије коло воде! Са правне тачке гледишта, црвено-бели су прекршили Статут одлуком да распишу председничке изборе...

Фудбал 01.10.2015 | 19:00
Озбиљан проблем у Звезди: Нерегуларни избори!!!

Озбиљан преседан у Црвеној звезди. Одлуком да пре скоро два месеца распишу председничке изборе актуелни руководиоци црвено-белих прекршили су Статут клуба и тако иницирали правни нонсенс који и даље без ваљаног образложења лебди над Мараканом.

Управни одбор најтрофејнијег српског клуба је 4. августа најавио, а 15. расписао изборе, између осталог и за председника, али је на тај начин директно радио против одредби највишег клупског акта, јер је прекршен члан 32 Статута.

У њему, између осталог пише:
„Мандат председника клуба престаје: истеком мандата, оставком, разрешењем, искључењем из чланства или смрћу“.

У пракси је ситуација потпуно другачија. Светозар Мијаиловић је и даље председник Звезде. Дакле, није му истекао мандат, нити је поднео оставку. Није ни разрешен дужности, сваки дан се појављује у клубу и на ту нелогичност у разговору са Спортски журнал, који је и открио да је Статут прекршен, упозорава др Зоран Ивошевић, некадашњег судија Врховног суда Србије.
„Износим лично мишљење. Знам да је Мијаиловић у категорији људи који нису дали оставке. Погледајте Статут, па процените да ли постоји основ за изборе. Правно посматрано, не може неко да се кандидује за функцију на којој је већ председник. Да ли ће Мијаиловић поднети оставку то не знам, то је лични чин“, објаснио је Ивошевић.

А избори у Звезди су се примакли. Предаја председничких кандидатура биће могућа до 6. октобра. Додатна нејасноћа је што се (још) нико није кандидовао за фотељу првог човека клуба. Засад као фаворит слови Петар Шкундрић, председник Спортског друштва Црвене звезде, док ће се према информацијама Журнала Небојша Човић, који је уживао велику подршку навијача, повући из трке из које је већ одустао бивши потпредседник Ивица Тончев.
„Ако нема кандидата избори се неће ни одржати. Није ми ни јасно како би могли да се одрже кад актуелном председнику није истекао мандат, није поднео оставку, није разрежен дужности, жив је и у доброј кондицији. Погледајте Статут Црвене звезде, јасно пише под којим условима могу да се распишу превемени избори у клубу“, додао је Ивошевић.

Превремени избори у Звезди расписани су после притиска Делија на руководиоце клуба да поднесу оставке. Навијачи су били незадовољни почетком сезоне, па су гнев после елиминације од Каирата и уводних неколико кола Суперлиге искалили на генералном директору Звездану Терзићу, те потпредседницима Славиши Кокези и Ивици Тончеву. Сви су се повукли са својих функција, додуше, Терзић је и даље обавља као техничко лице у оставци. Председник Мијаиловић је у клубу, али какво замешетељство влада на Маракани можда најбоље илуструју речи некадашњег везисте црвено-белих Душана Маравића, који је дуго радио и као инструктор ФИФА.
„Нисам члан Управног одбора, нити Скупштине Црвене звезде, у Удружењу ветерана се и не прича превише о изборима. Видим да је настала конфузија, збрка је и колико чујем Делије коло воде“, рекао је Маравић Журналу и из свог угла предочио због чега се још нико није кандидовао за функцију председника. „Људи виде да ту нема пара, него само проблема. Зато је ретко ко заинтересован“.

Коментари / 0

Оставите коментар