Креће АБА: Звезда брани, остали јуре титулу!

Нова сезона АБА лиге креће у четвртак, а титулу брани Црвена звезда, која је и један од главних фаворита ове сезоне. Једини бх. представник је Игокеа.

Кошарка 30.09.2015 | 20:40
Креће АБА: Звезда брани, остали јуре титулу!

Након бурног љета, током којег је постојала могућност да се АБА лига угаси, љубитељи кошарке у региону коначно ће доћи на своје.

Борба за шампионски пехар креће у четвртак, а одмах на отварању играће се велики дерби између Задра и загребачке Цибоне. Стари ривали ће заједно са Унион Олимпијом и МЗТ Скопљем од 17 сати имати задовољство да отворе сезону 2015/16 у АБА лиги.

Осим побједничког пехара и ове сезоне у игри је пласман у Евролигу, те Еврокуп. Према пропозицијама АБА лиге у најјачем европском клупском такмичењу у сезони 2016/17 играће двије најбоље екипе, тачније финалисти плеј-офа. У Еврокуп ће три клуба на основу пласмана. У оба случаја осим пласмана кључни услов је да клубови испуњавају стандарде и критерије прописане за Евролигу и Еврокуп.

Црвену звезду су током љета напустили најбољи играчи прошле сезоне Бобан Марјановић, Никола Калинић, Јака Блажич и Чарлс Џенкинс, али су стигла велика појачања. Имена попут Софоклиса Скорцанитиса, Рајана Тхомпсона и Гала Мекела гарантују да ће “црвено-бијели” и ове сезоне играти добру кошарку. На клупи је остао Дејан Радоњић који зна како се долази до трофеја, па су Београђани с разлогом фаворит број један за одбрану наслова, наводи се у анализи агенције Анадолија.

Најозбиљнији конкурент требала би им бити загребачка Цедевита. Истина клупу хрватског шампиона напустио је Јасмин Репеша, а замијенио га је Вељко Мршић. И ростер Цедевите је претрпио доста измјена. Отишле су највеће звијезде Роко Лени Укић, Марко Томас, Станко Бараћ, али чини се да су стигле достојне замјене: Лука Жорић, Џејкоб Пулен и Џејмс Вајт. Бх. репрезентативац Немања Гордић би са Франом Пилепићем требао бити покретачка снага Цедевите.

Највећа непознаница је београдски Партизан рекордер по броју освојених наслова у регионалној лиги. “Црно-бијели” имају чак шест пехара у својим витринама, али у нову сезону улазе након у најмању руку бурног љета. Помињало се и потпуно гашење клуба. Но, на крају је у помоћ прискочио Никола Пековић, кошаркаш Минесота Тимбервулвса који је прихватио улогу предсједника клуба. У његовом одсуству посао ће обављати Мирослав Берић, такођер некадашњи прослављени кошаркаш Партизана. На клупи је Душка Вујошевића замијенио његов асистент и дугогодишњи капитен Петар Божић. Уз неискусног тренера и Партизанов ростер је велика непознаница, па нико не може процијенити каква их сезона чека.

Вриједи споменути да ће ове сезоне у АБА лиги играти и два дебитанта. Сензационални словеначки шампион Тајфун из Шентјура и никшичка Сутјеска, која је требала играти квалификациони турнир. Но, сви квалификанти су одустали, па ће Никшичани по први пут заиграти у регионалном такмичењу.

ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ
Лукајић: Циљ опстанак у АБА лиги
Бх. шампион Игокеа претрпио је велике промјене у играчком кадру. Отишли су понајбољи појединци из прошле сезоне капитен Бранко Јоровић, затим Брејди Хеслип, Џонатон Џонс и Душко Бунић. С друге стране стигло је доста нових играча, од којих је најзвучније име искусни Александар Ћапин. Због тога је велико питање колико Игокеа може ове сезоне. Но, не треба сумњати да ће искусни тренер Жељко Лукајић извући максимум из тима који има на располагању.

Парови првог кола:

Четвртак

Задар – Цибона (17.00)

Олимпија – МЗТ

Будућност – Крка (19.00)

Црвена звезда – Мега (21.00)

Петак

Тајфун – Сутјеска (17.00)

Цедевита – Игокеа (19.00)

Металац – Партизан (21.00)

Досадашњи шампиони:

2001/02 – Унион Олимпија,

2002/03 – Задар,

2003/04 – Рефлекс,

2004/05 – Хемофарм,

2005/06 – ФМП Железник,

2006/07 – Партизан,

2007/08 – Партизан,

2008/09 – Партизан,

2009/10 – Партизан,

2010/11 – Партизан,

2011/12 – Макаби Тел Авив,

2012/13 – Партизан,

2013/14 – Цибона,

2014/15 – Црвена звезда.

Коментари / 0

Оставите коментар