Трактори подјељени рођацима политичара

Трактори које је Савјет министара БиХ намијенио поплављенима у катастрофалним поплавама 2014., а које је БиХ донирала Кина, сада је већ извјесно, подијељени су по страначким и родбинским линијама. Журнал располаже с конкретним списковима подијељене механизације.

Босна и Херцеговина 30.09.2015 | 22:52
Трактори подјељени рођацима политичара

Петнаестог септембра 2014. године Момир Ковач из Устиколине преузима трактор са приколицом, плугом, косилицом и припадајућом опремом. Трактор преузима од фирме Меридиан. Момир Ковач је блиски рођак Драгомира Ковача, координатора Интерресорне радне групе која је била задужена за подјелу механизације. Примопредаја је извршена без потписаног записника Министарства за људска права и избјеглице БиХ, те супротно одлуци Савјета министара БиХ о додјели механизације.

Трактор, приколицу и прикључне машине добио је и затвор на Кули у Источном Сарајеву – али како нису имали уговор о донацији нису га могли регистровати, па су од Министарства за људска права тражили додатну документацију, коју по закону нису могли добити јер није испоштована одлука Вијећа министара.

Ова одлука из 25. јуна 2014. године јасно је прецизирала да ће донација Кине (а ради се о по 75 трактора за Републику Српску и 75 трактора за Федерацију БиХ и Дистрикт Брчко, те осталој пољопривредној опреми) бити додијељена поплављеном становништву.

Добар дио механизације подијељен је у подручјима која током прошлогодишњих поплава нису ни била поплављена. Ради се о тракторима, лактофризима за млијеко, анализаторима за млијеко, сетовима за мужу и осталој опреми.

Примјера ради, у Источном Сарајеву механизацију су добили Недељко Ђокановић, Пољозадруга “Сарадња” Недељко Пандуревић, Веселинка Влачић, Универзитет у Источном Сарајеву, Центар за унапређење пољопривреде Соколац. На Палама Даримир Благојевић, у Фочи Миле Дракул, удружење Фоча Повратак, Петар Михајловић, Дарко Сарић, удружење пољ. Произвођача Фоча, КПЗ Фоча ПЈ Дрина, у Рогатици УПП Агропартнер (трактор) у Сарајеву УГ Мрковићи – Слободан Рашевић, у Калиновику Нико Тодоровић, УПП Калиновик, у Љубињу Пољозадруга Слога...

Министарство за људска права је по одлуци Савјета министара БиХ било задужено за расподјелу према ентитетским владама. Владе су даље путем ресорних министарства требале дијелити опрему према критеријима и одлукама Интерресорне радне групе.

Чланови те радне групе били су:

Драгомир Ковач, секретар Министарства за људска права и избјеглице БиХ, координатор
Давор Васиљ, савјетник министра за људска права и избјеглице БиХ
Миленко Тошић, шеф Кабинета замјенице министра за људска права и избјеглице БиХ
Мујо Јејна, помоћник министра за људска права и избјеглице БиХ
Марио Ненадић, помоћник министра за људска права и избјеглице БиХ
Зоран Дакић, помоћник министра за људска права и избјеглице
Драженка Малићбеговић, помоћница министра цивилних послова БиХ
Божо Зовко, шеф Кабинета директора Управе за индиректно опорезивање
Мухарем Зејнулаху, шеф Одсјека за економску мултилатералну сарадњу и реконструкцију, Министарства спољних послова
Амра Суљић, виша стручна сарадница. Сектор за буџет, Министарство финансија и трезора БиХ
Алтијана Хатибовић, шефица Одсјека у Минустарству за људска права и избјеглице
Секретар радне групе – Милка Драгаш, референт специјалист у канцеларији Секретара Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Саговорници Журнала тврде како је трактор добио и блиски рођак Миладина Драгићевића у Калесији, савјетника предсједника Република Српске Милорада Додика и некадашњег замјеника министра за људска права БиХ Дамира Љубића.

Министрица за људска права Семиха Боровац није жељела дати интервју за Журнал у вези са подјелом механизације и евентуалним контролама које је Министарство проводило. Из Министарства за људска права није стигао одговор ни осталих релевантних саговорника на питања која су им упутили новинари Журнала. Извори Журнала кажу како је СИПА овим поводом већ тражила одређену документацију из Министарства.

Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

дивља јабука

30.09.2015 13:37

Ови баш не знају него да буде одвратно то што раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

30.09.2015 13:38

Овакви трактори су се продавали у Агромеханици у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

30.09.2015 13:38

Наглабање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

30.09.2015 13:52

Нека је 10% истина,срамота је кико!

Name

Милос

30.09.2015 13:42

Овај Додиков резим је одавно показао највеце зло политике.Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

да не повјерујес

30.09.2015 13:43

Страсно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОГИ ПРИЈЕДОР

30.09.2015 13:45

НЕДАЈ ВАМ БОЖЕ МАРКА ПОЛА ДА ВАМ ОН ДАЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

30.09.2015 13:54

Па ова црна тројка такозване власти-РСа се уградјује у све могуце па и у природне несреце,катастрофе,профитирају преко тудје муке и лесева. Уста се претвори овај народ да га сака полуписмених гура у истребљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо винковиц

30.09.2015 13:58

Кад су Тракторе од донација подијелили својим цобанима,ста су тек са донацијима у парама,новцу урадили?Да није залосно било би трагицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

30.09.2015 14:06

Мозете ли написати ко је добио у Самцу,има само један и он је дат црвеном крсту Самац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

30.09.2015 17:13

Цуј црвеном крсту,откад се они баве пољопривредом?

Name

Сведска

30.09.2015 14:25

Који то брезобразлук и лоповлук,и ниста се неце десити бице ујо вук магарца.У нормалној и правној дрзави ово да се деси па многи би фрцали из политике а многи би заврсили у цузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

која боја!!!

30.09.2015 14:53

Е трактори, трактори благо мени, а јос црвени...

Name

олуја 2015

30.09.2015 15:05

Ето таман да се попнете на њих и за Србију :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

србо

30.09.2015 15:31

Ајде престаните висе да серете молим вас да не казем несто крупније и ви сто објављујете овакве ствари и ви сто ботујете коментарима,па докле,нисам политицан али ето био нам је сдс и пдп и ндп додусе у саставу тадасњег сдс у власти са све иваницем, цавицем,босицем,саровицем говедарицом и да не набрајам па дајте људи неке предлоге,а не дајте нам поново власт и да само пљујете без иједног јединог предлога како даље па дајте људи мало реалности,заиста нисам присталица додика и осталих али док не додју нови људи са конкретним предлозима нема спаса ни са оваквом гарнитуром опозиције. И молим бнтв да објави ми коментар јер сам само реалан,велики поздрав за све србе у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

30.09.2015 15:38

ово је истина знам слуцај гдје је монак добио кинеза и приколицу а везе са поплавом нема ал јбг министар Мирјаниц фамилија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.09.2015 15:52

Тома Здравковић "Дотак'о сам дно живота И пакао и поноре..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

30.09.2015 16:11

Јован. Каповиц. Тржишни инспектор у граду Источно Сарајево. А он је из Сокоца тамо није било поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

30.09.2015 16:45

Министарство за људска права БиХ треба подхитно укинути јеел је ту легло корупције а ницему не слузи.У слузби је политике не градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.09.2015 17:24

Баш чудно, зар се то смије код нас

ОДГОВОРИТЕ