Путинов нови свјетски поредак у 7 тачака

Врхунац јубиларног 70. заседања Генералне скупштине УН свакако је било обраћање двојице најмоћнијих људи на свету, Барака Обаме и Владимира Путина. Председник Русије је у "одмеравању снага" за говорницом деловао оштрије од свог америчког колеге, чији је став окарактерисан као "млак".

Свијет 30.09.2015 | 09:20
Путинов нови свјетски поредак у 7 тачака

Путин је у свој говор вешто упаковао седам кључних тачака које се тичу светске геополитике.



Прва од Путинових седам тачака односила се на указивање одговорности коју за очајно стање на Блиском истоку сноси Запад на челу са САД. Захваљујући "безумним" војним интервенцијама под изговором "демократске револуције", Блиски исток се претворио у једну велику темпирану бомбу.

Јер, наметање једног уређења никада није успевало. СССР је на тежи начин научио да не може да "извози" социјалистичке револуције, па би и Запад морао да буде свестан да не може да "продаје исти производ", само под другачијим, "демократским" називом, сматра Пол Грегори, професор светске економије на универзитетима у Хјустону и Берлину, а преноси "Политико.еу".



Друго, Уједињене нације не представљају нагомилану скупину западних сила, већ организацију која би требало да гарантује мир и безбедност за све, а не само за пробране државе због одређене користи.

- Из тог угла, једино УН имају право да формирају коалицију за борбу против Исламске државе. Уколико се то не деси, Европу ће преплавити милиони избеглица, а ниједна земља неће бити сигурна од терориста - сматра Путин.

Треће, руски председник улагање вета у УН сматра "потпуно нормалном појавом". Ту се пре свега мисли на осуду Русије у Уједињеним нацијама због припајања Крима, али и руског вета на формирање Трибунала који би истраживао и осудио одговорне за пад малезијског авиона МХ17.

- Сучељена мишљења и неслагања су потпуно нормалне појаве - сматра председник Русије.



Четврто, Запад мора да разуме да је влада Башара ал-Асада, колико год мањкавости имала, и даље једина легитимна институција која постоји у Сирији. Ни Гадафијев режим у Либији није био идеалан, али оно што је дошло после њега може се слободно назвати ужасом.
 
- Прецизно координисане и испланиране акције рушења режима једне државе остављају много простора за рађање зла попут Исламске државе, чији су се садашњи лидери "осилили" након свргавања Садама Хусеина, који их је држао под контролом - сматра Путин.

"Умерена опозиција" једноставно не постоји, што су и показали комични и папрено скупи покушаји САД да тренирају и наоружавају сиријске побуњенике.


Пето, Запад мора да смањи апетит за рушењем режима за које сматра да не испуњавају његове идеале по питању људских права, слободе штампе и слободних избора. Путин је у ову групу уврстио и Русију, поручивши Западу да се "држи даље од унутрашњих ствари његове земље".

Наиме, утицај пре свега САД у Украјини изазвао је крваве последице и довео до "спонтаног грађанског рата" и више од 8.000 жртава, сматра Путин.

Шесто, свет се мора вратити у нормалне оквире трговине, хармонизоване под окриљем Светске трговинске организације и Уједињених нација. Овај нови поредак не сме бити диктат најјачих држава, већ мора бити фер и једнак за све, укључујући и заједничка тржишта ЕУ и Евроазијске уније коју заговара руски председник.

За увођење санкција због политичких разлога и личне финансијске користи не би било места у таквом свету, сматра Владимир Путин и додаје да санкције против Русије морају бити укинуте, јер "Запад зна да не постижу жељени ефекат".


Седмо, Запад мора поштовати логичну и оправдану забринутост Русије због НАТО експанзије. Након распада СССР-а и Варшавског пакта, ширење НАТО алијансе може се схватити једино као угрожавање Русије и претња њеном суверенитету, сматра Путин.

Говор Владимира Путина донео је неки нови, оштрији и директнији став по питању светске политике, и то на најбољем месту - за говорницом у коју су биле упрте очи читавог света.

Председник Русије вешто је излажио непобитне чињенице о грешкама које Запад годинама прави у својим интервенцијама широм света и упаковао их у своје идеје.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

неце

30.09.2015 07:48

Америка мир, који зели Владимир...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

30.09.2015 09:42

Благо Русији сто га има,овај цовјек је легенда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

30.09.2015 12:38

Све на мјесту!

Name

Свака му цаст

30.09.2015 13:03

Да има јос који цовјек на свијету оваквог размисљања,оваквог мозга и ове памети, на овој планети не би било нигдје рата, били би сви једнако богати,равноправни и зивјели без страха и уцјена од вецих сила. Зиво Владимир Путин! Молимо се богу да сто дузе позиви и да се јос који овакав роди да наса дјеца имају сретну будуцност (мислим све нације овог свијета).

Name

ВРС РВИ

30.09.2015 13:10

Очитао човјек лекцију свим убицама. Обамин "мек" приступ, па наравно. Такав је однос снага. Свака држава има другачије уређење условљено структуром становништва. Знају то амери него се праве луди. Зашто су развалили Либију? Сада се види зашто. Гадафи је успио да уклопи сва ова племена и обезбједи им добар живот. Бесплатнолијечење, школовање, велике бонусе за свако рођено дјете, гориво по смјешној цјени, изградњу кућа... Е када тога нема онда скачу једни другима за врат. То је и био циљ амера. За Сирију су се спотакли и добро звизнули главом у зид.НАТО је мислио да је најмоћнији зато што је агресиван и што је уништавао мале државе. Сада је некако смекшао, баш ме занима због чега. Почео је његов плес по танкој жици.

ОДГОВОРИТЕ