Свјетски лидери у УН јели храну "из ђубрета"

Када 30 светских лидера седне да руча на састанку Уједињених нација, вероватно сви очекују да буду послужени скупоценим специјалитетима. Међутим, овог пута добили су оброк из “ђубрета”.

Свијет 30.09.2015 | 07:45
Свјетски лидери у УН јели храну "из ђубрета"

Састанак УН у недељу обележио је ручак који су припремили светски познати кувари, како би истакли проблем бацања хране.

“То је типични амерички оброк, али потпуно другачије спремљен”, рекао је чувени њујоршки кувар Ден Барбер, који је помогао у осмишљавању менија.

“Уместо јунетине, јешћемо кукуруз којим се хране краве. Изазов је да се направи нешто заиста укусно од нечега што бисмо иначе бацили”, каже Барбер.

Он је са бившим куваром Беле куће Семом Касом осмислио овај вегетаријански оброк. Кас је иначе осмислио и кампању “Летс’с Мове” коју је предводила Прва дама Америке Мишел Обама.

“Наш ручак направљен је од хране која би завршила на ђубришту, емитовала метан и тако загађивала атмосферу”, рекао је генерални секретар УН Бан Ки Мун.

Према проценама УН, више од четвртине усева широм света служи за узгој хране која се на крају баци или пропадне.

Светски лидери су за предјело добили “салату депонија” од одбачених јабука и крушака, са преливом од течности из лименке леблебија. Хлеб је умешен од житарица које обично бацају пиваре и дестилерије.



Вегетаријанска пљескавица, послужена као главно јело, направљена је од поврћа које се никад не би могло наћи на полицама супермаркета. Прилог “пржени крављи кукуруз” направљен је од кукуруза који обично једе стока, а који је различит од шећерца који је углавном резервисан за људе. Бургер је преливен “кечапом од гњиле цвекле”.

Званичници су за дезсрт добили крем од љуске какаоа.

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xx

30.09.2015 06:21

Шупља прица неко се зеза

ОДГОВОРИТЕ