Повећање акциза у БиХ на дугом штапу

 Уколико све буде ишло како треба, што је мало вјероватно, веће акцизе на нафту и нафтне деривате које предлажу и траже ентитетске владе грађане би по џепу могле "ударити" тек половином сљедеће године.

Босна и Херцеговина 30.09.2015 | 07:28
Повећање акциза у БиХ  на дугом штапу

"Шест мјесеци је минималан рок под условом да постоји политички договор за то, чега у овом тренутку нема, тако да барем засад у догледној будућности нема ништа од скупљег горива", испричао је извор "Независних" из Савјета министара БиХ.

У Министарству финансија и трезора БиХ појашњавају да процедура за измјене Закона о акцизама, Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун подразумијева да прво Управни одбор Управе за индиректно опорезивање прихвати све те измјене, које се онда шаљу надлежним комисијама ентитета на мишљење.

Након тога УО УИО од Савјета министара БиХ тражи да изради измјене закона које иду пред парламент БиХ, гдје надлежне парламентарне комисије расправљају о њима и предлажу амандмане. Уколико буде амандмана, што је готово сигурно, закони се поново враћају на УО УИО, који се мора изјасни о њима, а након што га прихвате или одбију, текст закона поново иде пред Савјет министара БиХ и даље у парламент БиХ, гдје оба дома, односно Представнички дом и Дом народа, морају дати коначну ријеч.

Како незванично сазнајемо, није искључена ни могућност да БиХ добије и потпуно нови закон о систему индиректног опорезивања, јер је постојећи мијењан већ четири пута.

Подсјећања ради, посљедњих неколико дана у Републици Српској позиција и опозиција се препиру због повећања акциза. Док с једне стране позиција тј. Влада РС тврди да је повећање акциза обавеза из Реформске агенде и из уговора с међународним кредиторима, опозиција предвођена СДС-ом тврди да то није тачно и да неће дати подршку, а с обзиром на то да СДС тренутно има већину у парламенту БиХ, уколико остану досљедни повећања акциза неће ни бити.

"Констатација да су акцизе договорене је само једна у низу лажи владајућег режима у Бањалуци. У Агенди нема ријечи о повећању акциза", рекао је јуче Миладин Станић, посланик СДС-а у Народној скупштини РС.

Дан раније из Министарства финансија РС нагласили су да је комплетна Реформска агенда усаглашена с међународним финансијским институцијама, а Зоран Тегелтија, министар финансија, раније је неколико пута рекао да су се на повећање путарине обавезали на основу споразума с ЕБРД-ом и то да ће акциза за аутопутеве односно путарину бити повећана са пет на најмање 7,5 евроценти по литру горива.

У приједлогу ентитетских влада, што се тиче акциза, предлаже се повећање за дизел гориво са садашњих 0,3 КМ на 0,45 КМ по литри, затим за бензин са 0,4 на 0,55 КМ те да се посебна акциза од 0,10 КМ за изградњу аутопутева повећа на 0,20 КМ. Простом рачуницом, уколико ови приједлози прођу сву процедуру и буду усвојени, литар горива биће скупљи за 0,25 КМ.

Поред тога, ентитетски премијери усагласили су се да се повећа путарина која сада износи 0,10 КМ на 0,20 КМ, али и да се уведу и посебне акцизе на пиво и цигарете од по 0,15 КМ на литру, односно кутију цигарета. Акциза на пиво и цигарете, према плану ентитетских влада, искључиво би се усмјеравала у здравство ентитета и то с посебног подрачуна.

Према прелиминарним подацима, власти у БиХ од повећања акциза на нафту и нафтне деривате очекују приходе веће за око 180 милиона КМ, док се од посебне акцизе на аутопутеве очекује око 120 милиона КМ.

Покренута иницијатива за плави дизел

Савјет министара БиХ у што краћем року Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ прослиједиће Иницијативу за измјене и допуне Закона о акцизама БиХ, како би се увео плави дизел.

На ову иницијативу своје мишљење даће УО УИО, након чега би Савјет министара БиХ парламенту предложио измјене закона који подразумијева ослобађање плаћања акцизе (0,3 КМ/литри), затим путарине (0,15 КМ/литри) и путарине за аутопутеве (0,10 КМ/литри). Уколико ова инцијатива добије епилог, пољопривредници у БиХ плаћали би дизел јефтиније за 0,55 КМ по литри.

Ослобађање од плаћања акциза и путарина на дизел гориво уживала би само регистрована пољопривредна газдинства.
Акцизе (тренутно)

    Дизел гориво - 0,3 КМ по литри
    Моторни бензин безоловни - 0,35 КМ по литри
    Моторни бензин - 0,4 КМ по литри
    Лож-уље - 0,3 КМ по литри
    Путарина за одржавање путева - 0,15 КМ по литри
    Путарина за аутопутеве - 0,10 КМ по литри

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Анђа

30.09.2015 06:09

АПСИТЕ највећег лопова на Балкану и шире Милета Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

30.09.2015 07:59

Може и у решт, у букагије га..

Name

Ре.Андја

30.09.2015 06:27

Јели да га Хапсе или апсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

30.09.2015 06:28

Градјани негодују јер горво неце поскупити. Не дају издајници. А патриотска власт би хтјела да литар коста три марке. Тако бар тврди доктор Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

30.09.2015 06:37

Па ко це вам куповати гориво које је идентицне цијене као у ЕУ? Код нас вази правило за све сто је скупо зовемо га "нузно зло" тако да нецете бог зна ста зарадити :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

30.09.2015 06:44

Нема ниста од поскупљења,ММФ рекао да уколико зеле нови кредит то ни слуцајно не смију урадити!Није само преко ентитетске границе "црно", Тузлански кантон це ускоро банкротирати,ни комерцијалне банке не дају им висе кредите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сЗАп

30.09.2015 06:59

Нека отвара Титине творнице и фабрике у РС које је све распродао, а не да гули годинама на овај начин ову сиротињу да би спровео свој режим, од којег народ нема никакве користи само живи биједно посматра шта раде и ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

30.09.2015 07:19

БиХ је земља која извози струју, електрификујте пруге и нека се људи возе возом, ионако нам зељезнице у губитку, ја бих ставио 3КМ гориво тамо гдје пролази пруга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дизелаш

30.09.2015 09:28

Ја видим да је гориво већ поскупило. Прошле седмице дизел је коштао 1.69км а јуче 1.79км. цијена барела остала иста, е ко је онда луд

ОДГОВОРИТЕ