"Избјегличка криза утиче на односе у региону"

Предсједавајући Комитета министара Савјета Европе Игор Црнадак изразио је данас незадовољство и забринутост начином на који је избјегличка криза утицала на односе неких од земаља чланица Савјета Европе у региону југоисточне Европе.

Босна и Херцеговина 29.09.2015 | 16:23
"Избјегличка криза утиче на односе у региону"

Подносећи извјештај Парламентарној скупштини Савјета Европе о активностима Комитета министара Савјета Европе под предсједавањем БиХ, Црнадак, који је и министар иностраних послова БиХ, апеловао је на власти свих земаља у региону да раде на спуштању тензија и проналажењу рјешења која ће бити од најбољег интереса за југоисточну Европу и избјеглице.

Црнадак је парламентарце Савјета Европе информисао да је Комитет министара под предсједавањем БиХ брзо реаговао на актуелну избјегличку кризу, те на основу ставова представника земаља чланица, УНХЦР-а и Развојне банке Савјета Европе, изнесених на тематској дебати 15. септембра, усвојио одлуку у којој се, између осталог, наглашава потреба суочавања са коријенима избјегличке кризе.

На основу ових ставова све чланице Савјета Европе позване су да избјеглице третирају у складу са међународним правом, посебно Европском конвенцијом о људским правима.

Црнадак је информисао је посланике у Парламентарној скупштини Савјета Европе у Стразбуру да је о избјегличкој кризи разговарао са македонским државним врхом током недавне посјете Скопљу, те их упознао о детаљима посјете Тунису, током које је у фокусу била политика Савјета Европе према сусједним регионима, што је један од приоритета предсједавања БиХ.

Говорећи о активностима Комитета министара у области владавине права, Црнадак је изразио задовољство што је предсједавање БиХ овим комитетом успјешно окончало консултације са земљама чланицама о датуму почетка потписивања Додатног протокола на Конвенцију Савјета Европе о превенцији тероризма.

Догађај на високом нивоу тим поводом биће одржан у Риги 22. октобра, а Црнадак је позвао све земље чланице Савјета Европе да потпишу овај важан документ који се бави питањем такозваних страних бораца.

Црнадак је говорио и о догађајима на високом нивоу који ће бити уприличени у предстојећем периоду до краја предсједавања БиХ, као и о активностима замјеника предсједавајућег Комитета у различитим областима, активностима на усвајању буџета Савјета Европе и на плану сарадње са ЕУ и ОЕБС-ом.

С обзиром на чињеницу да посљедњи пут подноси извјештај Парламентарној скупштини Савјета Европе у својству предсједавајућег Комитета министара, Црнадак је изразио захвалност Парламентарној скупштини, Секретаријату и генералном секретару Савјета Европе на пруженој подршци и успјешној сарадњи, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак се на маргинама засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе састао са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом и предсједником Парламентарне скупштине Савјета Европе Ан Бразер.

Разговарано је о актуелној избјегличкој кризи, сарадњи земаља региона са акцентом на актуелне односе Србије и Хрватске, као и активностима Комитета министара Савјета Европе до краја предсједавања БиХ.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Једноставно

29.09.2015 20:07

Направите руцак. Има вас 4. Мозда има један тањир виска али нема јос 4 или 5. Дрзаве и људи немају средства за мигранте с Блиског Истока. Немозес дати свој руцак јер ти га нико од њих да си досао тамо не би дао. Одласци радника на Блиски Исток су унистили све илузије о Арапима. Људе без илузија и реалисте не мозес нити у име истог Бога натјерати да се пате и дају сто немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

29.09.2015 20:37

Богами се БиХ мало смирила откад су их те избјеглице подсјетиле на 90те.

ОДГОВОРИТЕ