"Аца Трица": Цибона каква желимо да буде!

Извршни потпредседник некадашњег АБА шампиона, каже да је клуб на добром путу да опет постане велики.

Кошарка 29.09.2015 | 12:20
"Аца Трица": Цибона каква желимо да буде!

Загребачка Цибона један је од четири клуба са простора бивше СФР Југославије, који у својим витринама имају титулу првака Европе.

Занимљиво је да се сви ти клубови - преостала три су Босна, Сплит (Југопластика) и Партизан - налазе у мањим или већим финансијским проблемима.

Сарајевска Босна и Сплит већ годинама не учествују у АБА лиги, што је, сложићемо се, основни параметар за релевантност у регионалној кошарци. Озбиљна криза је у последњих годину-две закуцала и на врата Партизана, који је сведен на најниже гране у богатој историји, недавно је променио руководство и тражи начин да остане на површини.

Цибона такође није ни сенка великог клуба из 80-их, 90-их, па и са почетка 21. века, али се у поменутом квартету тренутно налази у најздравијој позицији.

"Вукови са Тушканца" од Евролиге су се опростили скором 0-10 у сезони 2010/11, а од Европе једном победом у сезони 2013/14 Еврокупа.

Те сезоне Цибона је направила сензацију освојивши АБА лигу на Фајнал фору у Београду, али због лоше финансијске ситуације не само да се одрекла права наступа у Евролиги, него је направила потпуни заокрет у спортском сектору, са само једним циљем - да клуб стане на здраве ноге.

Тако су за "цибосе" прошле сезоне играли углавном голобради таленти, уз неколико искусних, али ценовно приступачних играча.

Легенда клуба Александар Петровић, који је из председничке фотеље пре неколико дана прешао на функцију извршног потпредседника, у понедељак је на конференцији за новинаре представио план даљег деловања Цибоне, за коју верује да ће кроз три године потпуно санирати остатак давнашњих дуговања, који износи два милиона евра.

Петровић је истакао да се план стабилизације темељи на поновном окупљању спонзора - "Франк", "Бадел" и "Краш" - који су 1976. године формирали клуб.

Уз помоћ још четири јака спонзора, чија имена није открио, као и донацију града, Цибона ће у наредне четири године имати обезбеђен буџет од око 1,5 милиона евра.

Од тога ће за плате првотимаца бити издвајано највише 600.000 евра по сезони.

"Од овог тренутка почиње стварање моћне Цибоне, какву навијачи желе да виде. Нови спонзори ће од 1. јануара попуњавати управни одбор и Скупштину клуба, тако да ће они који доносе новац у клуб, о њему и одлучивати", рекао је популарни "Аца Трица".

"Верујем да ћемо за 500-600.000 евра моћи да селектирамо конкурентну екипу и да ћемо већ у предстојећој сезони бити немерљиво јачи него прошле".

Шеф струке је и даље Славен Римац, од важнијих играча из прошле сезоне отишли су Илиевски и Сиришчевић, Кус је завршио каријеру, а доведени су ветерани Андрија Жижић и Јасмин Хукић, амерички бекови Кори Фишер и Девон Седлер, као и Дардан Бериша, повремени репрезентативац Пољске пореклом са Косова и Метохије.

Трио перспективних играча рођених 1997. чине Анте Жижић, Ивица Зубац и Ник Славица, а ту је и три године старији Доминик Мавра.

Цибона почиње сезону гостовањем у Задру, а српској публици представиће се у мечу петог кола, против Металца у Ваљеву 12. октобра.

Коментари / 0

Оставите коментар