Вујасиновић: Српски ватерполо је на издисају!

Тренер Партизана и селектор јуниорске репрезентације, светских шампиона, Владимир Вујасиновић, каже да је стање у клупском ватерполу неиздрживо пошто смо сви на измаку снаге.

Остали спортови 28.09.2015 | 16:00
Вујасиновић: Српски ватерполо је на издисају!

Ватерполо легенда, за “Блиц” упозорава на издисај трофејног спорта.

- Морамо да променимо психологију свих људи у нашем спорту. Треба да схватимо да нам не преостаје ништа друго него да се окренемо једни другима, а на првом месту сами себи. Ситуација у нашим клубовима је алармантна. С друге стране, док држава финансира Савез, и то, морам да напоменем, беспрекорно, клубовима су затворени сви пређашњи извори финансија. Много година наш спорт иде уназад уместо унапред. Не знам докле више можемо да издржимо јер смо при крају снага - каже Вујасиновић.

И поред катастрофалне финансијске ситуације, екипе се међусобно помажу.

- Покушавамо да спасемо ватерполо. Није тајна да се међусобно помажемо. Позајмили смо Црвеној звезди шест играча како би лига била јача и могла да се одигра док су они нама уступили Драшовића. Због лошег финансијског стања половина београдских клубова нема где да тренира, а ми се трудимо да им изађемо у сусрет и уступимо наше термине на Бањици. Сувише смо мали спорт да бисмо се свађали, треба да се вучемо напред.

Јуниорска репрезентација је под вођством Вујасиновића освојила Светско првенство, али селектор упозорава да би лоша ситуација на клупском нивоу могла да се пренесе и на тај ниво.

- У Казахстан смо отишли после дугих и напорних припрема. Такмичење се играло по новим правилима, са играчем мање у пољу, мањом лоптом и у пет метара краћем базену. Презадовољан сам играма, али сви играчи требало би да буду свесни да морају још много тога да науче, исправљају недостатке, напредују технички и тактички у свим сегментима игре да би дошли до циља, а то је А репрезентација. На правом су путу, али не смеју да стану. Зато се надам да ће се наћи неко решење за клупски ватерполо, јер уколико нам он пропадне, иста судбина очекује и репрезентације које нам доносе силне медаље.

Вујасиновић има мотива да остане у Партизану.

- Ја волим овај спорт. Надам се да могу да променим нешто да би нам било боље. Није ми проблем ако годину дана не добијем плату. Мада, да нисам себи обезбедио егзистенцију, вероватно би цела ова моја прича била много другачија.

Суботић и Добожанов будућност

Вујасиновић подсећа на индивидуална признања „његових јуниора” на Светском првенству.

- Лазар Добожанов је проглашен за најбољег голмана шампионата док је најбољи стрелац наше екипе Гаврил Суботић добио признање за најбољег играча турнира.

Београду потребан тренажни центар

После Европског првенства које се игра у Београду (јануар 2016) Србија ће добити први национални тренажни центар за ватерполо у Врњачкој Бањи. Селектор сматра да је то само помак ка бољем.

- Овај центар ће нам помоћи, али нажалост неће решити основни проблем. Можда се ово што ћу рећи некоме неће свидети, али ватерполу је потребан тренажни центар у Београду из више разлога, а најбитнији је што би се деломично решили проблеми термина коришћења базена. Када бисмо уз то дефинитивно решили и статус Бањице, постојали би велики изгледи да побољшамо клупски ватерполо и на тај начин одржимо континуитет одличних репрезентативних резултата.

Коментари / 0

Оставите коментар