Видео: Икона Рима, Франческо Тоти, прославио 39. рођендан!

Пре 39 година, на дан 27. септембра, на свет је дошао један од најбољих фудбалера данашњице, римски гладијатор и симбол верности једном клубу, Франческо Тоти.

Фудбал 28.09.2015 | 15:00
Видео: Икона Рима, Франческо Тоти, прославио 39. рођендан!

Капитен Роме је дебитовао за "вучицу" 1993. године са само 16 година, када га је Вујадин Бошков бацио у ватру у утакмици са Брешом 28. марта. Од тада, све друго је историја.

Тоти је током 23 сезоне у клубу уписао 746 утакмица, уз 300 голова у свим такмичењима, а његове генијалне асистенције и потези и дан данас служе као инспирација младим играчима да једног дана постану симбол верности клуба као што је Рома.

Бимбо д'Оро је током каријере одбијао велике клубове попут Реал Мадрида који га је желео у више наврата, али је његов дом увек био Олимпико.

"Не напуштате своје сиромашне родитеље да би живели са богатим странцима" , био је одговор Тотија Реалу на понуду да се пресели у Мадрид.

Када му је пришао један руски бизнисмен и упитао га шта је потребно да би он играо за њега, Тоти је одговорио: "Купи Рому и играћу за тебе, друга солуција не постоји".

Не само да је капитен Роме велики играч, већ је и велики човек. Продао је права за пренос свог венчања, како би сав новац уплатио у хуманитарне сврхе и чест је гост свих хуманитарних дешавања.

У слободно време посећује болнице и даје деци наду да ће једног дана заиграти фудбал раме уз раме са њим.

Након што су Раул, Алесандро Дел Пијеро, Бастијан Швајнштајгер, Икер Касиљас "пуштени низ воду" од стране својих матичних клубова, Тоти је остао последњи мохиканац у модерном фудбалу, који се бори за праву вредности: љубав према фудбалу.

Са Ромом је освојио титулу првака Италије 2001. године, а са репрезентацијом Италије Светско првенство, где је уједно проглашен и за најбољег играча првенства и додељена му је златна копачка.

Тоти се налази и на списку 100 најбољих фудбалера свих времена, а великани попут Марадоне, Леа Месија, Мишела Платинија имају само речи хвале за капитена.

"Величанствени играч, прави феномен", рекао је Меси, "Тоти је најбољи играч на свету. Он представља прави фудбал и италијански навијачи га обожавају", Дијего Марадона.

"Тоти је фудбалски уметник. Права 10-ка" - Платини.

Франческо је ожењен водитељком Илари Блази, са којом има ћерку и сина, а римски гладијатор још увек не размишља о пензији, макар још једну сезону када би оборио рекорд за играча који је најдуже играо у Серији А и преузео ту титулу Паолу Малдинију.

Танти аугури Цапитано!

Коментари / 0

Оставите коментар