Избјеглице: Финска је хладна и досадна

- Стотине избјеглица, већином из Ирака, који су кроз Европу успјели да стигну до Финске, враћају се назад, јер је, како су рекли АФП-у, та земља сувише хладна и досадна.

Свијет 27.09.2015 | 19:30
Избјеглице: Финска је хладна и досадна

- Могу да поручим цијелом свету да мрзим Финску. Нема чаја, нема ресторана, нема барова, нема никог на улицама, само аутомобили - рекао је један од избеглица, Мухамед, који је путовао 750 километара до Финске, а затим још толико назад, до пријелаза Торнио ка Шведској, јер мигранти без прописаних докумената не могу да користе трајектну линију између Хелсинкија и Стоцкхолма.

Посљедњих седмица, избјеглице у Шведску улазе преко прелаза Хапаранда-Торнио, сат времена вожње удаљеном од Поларног круга.

Финске власти кажу да све више поднијетих захтјева за азил у тој земљи истиче, јер је тражилац азила одустао или нестао, наводи АФП.

 - Финска не ваља ништа - тврде и друге ирачке избјеглице, које на аутобуским станицама у Торнију чекају да се врате у Шведску.

Иако су временске прилике у Шведској исте као у Финској, у њој постоје веће заједнице имиграната и дужа традиција њихове интеграције, додаје француска агенција.

 Прије два дана, из Финске се у Шведску вратило неколико аутобуса с избјеглицама, пошто их је на пријелазу, код капије бившег војног гарнизона дочекало између 30 и 40 демонстраната.

 ТВ је извијестила да је група, углавном млађих демонстраната, од којих је један имао на себи бијелу одору карактеристичну за америчку организацију "Ку Клуx Клан" која заговара супериорност бијеле расе, гађала аутобус каменицама и петардама.

 У аутобусу је било 49 људи, углавном избјеглица из Ирака, укључујући и дјецу и раднике Црвеног крста.

 У нападу нико није повријеђен, а један нападач је ухапшен.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

липе цвату

27.09.2015 17:44

Скоро сви ви ћете се вратити у вашу Сирију, тамо вам је најљепше. Зло додје па продје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никко Соумаллинен

27.09.2015 20:10

Одлично, зато правац у Немачку! Тамо је права забава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјесење

28.09.2015 06:10

Побиједити ИСИЛ и онда ове напацене људе вратити куцама ! Само неком иде у прилог да се блиски исток исели, а да нафтна поља неко узме други, зна се и ко! Из енергетске кризе имају само 2 излаза ,или да се надје алтернативни извод или да се узме сва нафта на планети под контролу! Ако запад хоце да узме Сибир Русији онда и хоце нафту Арапима. Просто, да хоце западне земље би за мјесец дана разбили ИСИЛ на комадице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.09.2015 07:51

Вјероватно имају и музичку жељу. То је захвалност за гостопримство. Све бих ја војно способне депортовао назад да се боре за оно што је њихово а нејач збринуо. Чекају да им други без њиховог учешћа ослободе земљу. Које ли ироније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИНСКА

28.09.2015 11:40

СТА хоцес МУХАМЕДЕ СТА СИ ИМАО У СИРИЈИ И У ИРАКУ НЕКУЛТУРНО ГОВЕДО

ОДГОВОРИТЕ