БОРС осуђује ставове "стваралаца"

Борачка организација Републике Српске најоштрије осуђује ставове Координациног одбора Асоцијације Ствараоци Републике Српске као и изјаву њеног предсједника Момчила Крајишника, са састанка одржаног на Палама 26.09.2015. године (у дијелу који се односи на БО) и сматра то покушајем злоупотребе БО и њеног увлачења у дневну политику, зарад остваривања личних интереса појединаца.

Република Српска 27.09.2015 | 20:00
БОРС осуђује ставове "стваралаца"

Борачка организација ни једном рјечју није оспоравала било чије заслуге за стварање Републике Српске, а поготво није блатила, нити је измишљала било какве квалификације о посланицима првог сазива Народне скупштне Републике Српске.

Слажемо се да је опасно правити раксол у народу, по било којој основи. Скрећемо пажњу господину Крајишнику да до оштре поларизације у јавности Републике Српске по питању привилегија посланика првог сазива, није дошло због оспоравања њихових заслуга, већ због неправедних, неоправданих, безобразно великих разлика у вредновању  доприноса за стварање Републике Српске.

Питамо господина Крајишника, да ли прихвата понуђена решења којима је предвиђени износ новчане накнаде изабраном представнику (1 200 КМ мјесечно), 400 пута веће од накнаде борцу 1 категорије ( 3 КМ за мјесец проведен у зони борбених дејстава).

Због обзира према породицама погинулих бораца, овај пут нећемо износити пропорције породичних инвалиднина и предвиђених новчаних накнада изабраних представника.

БОРС обавјештава јавност Републике Српске да је на нивоу општнских, градских и регионалних организација извршена анализа ,,Нацрта закона о правима изабраних представника РС” и да је комплетна БО јединствено, као ријетко када у посљедње вријеме, осудила делове закона који се односе на висину накнаде и право наслијеђа.

Из ове чињенице се јасно види, да је предсједник БОРС-а Миломир Савчић заиста “подлегао” једниственом БО и да је само досљедно, принципијелно и енергично заступао интересе бораца.

Својом изјавом, господин Крајишник је отворио многа питања на која би тек историја требала дати одговоре.

Само име асоцијације у многоме доприноси подјелама и изазива незадовољство код бораца.

На крају питамо господина Крајишника, какво је његово мишљење о положају бораца данас и да ли оспорава право легално изабраним предстанвницима БО да заступају њихове интересе?

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ

Борачка организација Републике Српске

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

27.09.2015 17:04

Борс би прво морао своје редове оцистити,па онда у политицку борбу против узаса у Српској на сваком кораку!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

27.09.2015 17:33

Какав црни БОРС . Ми смо имали 2 бригаде 1и2 Романијску . Кад обиљежавају годишницу и полажу цвијеће буде 10 људи истјераних из општине да стоје док то не заврше . Ко од њих помоћ добија то је већ сувишно причати . Углавном сами себе бирају а ми немамо ништа од њих . Они раде за себе . Борац прве категорије

Name

Ђорђе

27.09.2015 18:16

БОРС треба да буде невладина организација. Кад постане политићка партија,тад треба формирати нови БОРС. Што се тиче чишћења ту сте у праву.Био сам једном,на једном састанку ,на једно мјесту и била је скупштина.Питају ме шаћете Ви.Дошао да видим имали иког мога.Препознао сам само једног млађег човека и у паузи смо дошли до закључка гдје сам га на ратишту срео.Ови други ,кад сам их питао гдје си био ,ја Вас не знам;па ја сам.Ма ајде попи нешто и има грицкалица у соби треба ју нам тако отворени људи.Непијем иначе,а мислите да сам икад више отишао. НЕ. Поздрав свима.

Name

власеница

27.09.2015 18:37

Марко воли Милу и Мому!!! пуууно

Name

Ми сами

28.09.2015 19:22

Сјецате ли се генерале кад смо требали да извлацимо овога Крајисника кад су га заробили Биљини и Додикови???Могли смо изгинути и ми и полиција која је била на њиховој страни.Погледајте га сад.

Name

ДрАган

27.09.2015 17:23

Ја бих имао много ста реци проти БОРС јер нас је и довео у овакав полозај у коме се данас налазимо али везано за ово у потуности подрзавам БОРС.Искљуцива заслуга сто данас имамо Републику Српску припада борцима! Тачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.09.2015 17:26

Борачка организација РС,као и Општинска Борачка Организација К.Дубица треба да се ријеше људи као сто је Душан Дрљиц звани "Чиста чизма"који не заслужује да буде ни члан Предсједниства БОРС,као ни прецједник скупштине ОБО К.Дубица,јер је погазио све кодексе од оснивања Борачке организације и принципе по коме функционише иста.Јер је он Независни Зависник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.09.2015 17:37

Сви су ови "свараоци" са својом широм родбином били дооообро удомљени за вријеме рата и наравно да нису знали шта је метак или поготово граната. Умјесто да се залажу за бољи животи бораца они би да и даље грабе себи. Срамота, није их стид мртвих глава, пордица погинулих, инвалида и бораца. Крајње је вријеме да се овом црвеном злу званом СНСД стане ногом на врат тако ће се и остали њихови сателити пригњечили. Да имају образа стидили би се овога. Гледао сам Крајишника који је и даље тврдио да су они ствараоци а да су "остали дали допринос". Створили би они мој к.... из својих фотеља. И главоња је дао допринос долазећи из БГ-а на сједнице. Лицемјери до кости. Како их није стид! Не смије се никако стати на осуди како сам написао треба ногом стати на врат овој немани на власти. СРАМОТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

27.09.2015 17:39

ОВО ЈЕ ВЕЛИКИ ПОМАК У БОРС-у. НИКО НЕ ОСПОРАВА НИЧИЈЕ ЗАСЛУГЕ. ОВИ СТВАРАОЦИ СУ НАПРАВИЛИ ПОЛАРИЗАЦИЈУ У НАРОДУ СВОЈИМ ПОЛИТИЧКИМ ДЈЕЛОВАЊЕМ. ЗАР СУ ПОРОДИЦЕ ПОСЛАНИКА ПРВОГ САЗИВА БИТНИЈЕ ОД ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА. КРАЈИШНИК СЕ ДЕФИНИТИВНО ОТКРИО КО ЈЕ И ШТА ЈЕ. САД ТЕК ВЈЕРУЈЕМ БИЉАНИ ПЛАВШИЋ И ЊЕНОЈ КЊИЗИ ''СВЕДОЧИМ''. КО ЈЕ НИЈЕ ПРОЧИТАО НЕКА ПРОЧИТА. КАКО СЕ КРАЈИШНИК НИЈЕ ЗАПИТАО ШТА ЈЕ СА ДЈЕЦЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И ДА ЛИ ЈЕ ДРЖАВА РИЈЕШИЛА ЊИХОВ СТАТУС. ЊЕГА ЗАНИМА САМО ЛИЧНИ ИНТЕРЕС. СТВАРАОЦИ СУ ТРЕБАЛИ ДА СЕ ПОЗАБАВЕ КАТЕГОРИЈОМ ПОРОДИЦА И ЊИХОВИМ СТАТУСОМ. ОНИ ПОСТОЈЕ РАДИ СЕБЕ САМИХ, А НЕ РАДИ ОПШТЕНАРОДНИХ ИНТЕРЕСА. ЗГАДИЛИ СУ СЕ СВИМА. НИКО У НАРОДУ ЗА ЊИХ НЕ РЕЧЕ НИ ЈЕДНУ ПОЗИТИВНУ РИЈЕЧ. ИЗБЛАМИРАЛИ СУ СЕ ДА НИ САМИ НИСУ СВЈЕСНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

28.09.2015 13:26

На све то што има још тражи толике паре . То може само српски политичар зато што смо мутави па их не дирамо . Да ли ће икад доћи нормална власт да ја као борац тужим државу што ме уништила . Сад сам инвалид , , нормално ко већина бораца незапослен , пензију не могу остварити . Од борачке не вриједи тражити . А они оће паре . НЕ ТРЕБАЛЕ ВАМ НИЗАШТА.

Name

ствараоци донатора

27.09.2015 17:46

Шта рећи онима који вам лепо кажу,,ви борци нисте ништа стварали ви сте само чували оно што смо ми створили,,то може да изјави само неко безобразан попут Крајишника.Они који су заузимали градове војнички јурећ муслимане из њих по њему су само чували оно што је он ваљда из фотеље освојио,,не знам чиме-ваљда обрвама,,.Није чудо што их је Младић за време рата звао политичким лешинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан Човек

27.09.2015 18:05

Што се тиче ових "стваралаца РС".Да се њих питало РС би била "прчија разних обрвана и чупа и вилајет султаније породице Изетбеговић".Овдје не мислим да Муслимани немају право да живе и раде у РС.Они ће ускоро закључити да је "султанска владавина" наслеђивањем присутна сад у Федерацији БиХ.Ово Вам "нелупам" ово је истина на следећи начин.Само ћу навести примјер ,а нећу наводити људе ,јер има и умрлих,па није лијепо.Ми формирамо линију, да не говорим гдје, војнички одржива и потпуно стабилна и створени услови за напредовање наших јединица над јединицама Муслиманско-Хрватске Федерације.У првом већем мјесту до линије сви становници до једног спаковали се и формирали колону возила;трактора,аутомобила и сл.На питање шта је ово,а од стране високих старешина Војске РС.Избезумљени људи одговарају; тако је наређено од стране "цивилних органа власти".То су ти тако звани и само звани "ствараоци".Људи су их и именовали на лицу мјеста. Част поштеним појединцима,али стварно их је поштених било мало.А да Вас више и не оптерећујем ,већи део њих није знао смисао појма "држава",али стварно...РС ће постојати "зато и зато",а небих Вам више објашњавао шта је "зато и зато". Свим људима желим свеколико добро без обзира на вјеру и нацију и "МИРАН САН"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИЛЕ

27.09.2015 18:07

хттп://славицнет.цом/соколац/соколац_најновији_форум.хтмл овде мозете наци засто су поједини борци против овиог мјесецног примања овох смараоца пронадјите прице ГЛАД ГЛАД 2 ДИО И РЕ ГЛАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац 7.кат.

27.09.2015 18:40

Ето шећер задатка за истраживачко новинарство. Да истраже имовину ствараоца, твораца, утемељивача, како ли се већ зову. Значи, утврдити покретну и непокретну, овдје и у Србији и ЦГ и у иностранству (Кипар итд.), како и када су је стекли, из којих прихода, стање и статус њихових насљедника. Па да се види коме је стварно потребно то што им се тако великодушно нуди са највишег мјеста у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја Србић

27.09.2015 19:26

Констатација, ако Крајишник који је правоснажно осуђен и одробијао за "ратне злочине" васпостави првенствено себе за "ствараоца Републике Српске" само ће подгријати тезу да је Р. Српска настала на ратним злочинима,какав је стваралац таква је и творевина,правно гледајући. Знајући дотичног ништа ме не изненађује,битан је само он а остали што заложише животе,здравље, знање,част,углед и материјална добра за стварање Српске нек се носе у ... Истински,часни ствараоци за сада мало или нимало зборе а до када видећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен возуца

27.09.2015 20:49

немогу да разумијем понасање правих бораца врс као сто немогу да заборавим десавања 92 95 на поцетку смо били сила на крају јад и цемер ко је допринио томе управо ви момцило и сдс политиком коју сте водили ми у сумама нисмо ниста знали али када сам из сума одлазио у петово или бијељину после 2 до три мјесеса на одмор од 7 дана примјециво сам као да није рат сверц лопови мафија ви сте то све знали и одобравали нај вјероватније за лицну добит колико је новца цтизало из иностранства ратни порез итд а борци јели укисли сир у неким врецама и мармеладу соло пасуљ како те нијесрамота прицати о ствараоцима рс само борци на првим линијама су створили рс јел имас имало стида и8 образа погледат видео снимке погинулих бораца који су остали на озренском ратисту у биједним старим такозваним цојаним униформама и молим ове сто коментарису да добро размисле јел треба поново сдс да влада није добар ни снсд али ипак постоји нека разлика поздрав за моје озренце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МС

28.09.2015 07:52

Није Борс ту крив ништа као организација него представник и мањи број увлакача из Борса, који су све радили против бораца у корист Баје. Као што је стање и данас јер нема помака ни након промјене Ћургуза за бољи живот бораца у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВО

28.09.2015 08:51

Овај Крајисник је робијао у предратној ЈУГИ,онда послије рата. За ову робију послије рата пола га народа осудјује, а пола сматра некаквим творцем, те му треба дати 1200 км мјесецно. Ако му то треба дати њему и његовим творцима, гдје сам ја ту, сто се не разговара о мојим заслугама и мени сличним (БОРАЦ ВСР).Хајдемо провести опсту расправу по опстинама. Ваљда и то несто говори о каквом се цовјеку ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

28.09.2015 08:57

ГОСПОДО МОЈА:ИСПРЕД СВАКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ТРЕБА ДА СТОЈИ СНСД-е, ПА МАКР ТО БИЛИ И БОРЦИ. АКО МОЖЕ ДА СТОЈИ ИСПРЕД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ МОЖЕ ДА СТОЈИ И ИСПРЕД БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ. МИЛЕ ВАМ ЈЕ ПОПИО МОЗАК, ДИГАО ВАС ЈЕ ВИСОКО АЛ КАД БУДЕТЕ ПАДАЛИ НИКО ВАМ ПОМОЋИ НЕЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узмите и дусу

28.09.2015 10:54

Остао без егзистенције, стана и дјетета које није угледало свјетло дана. Цим је рат провео на првој лини, борац прве категорије. Данас без плате сутра без пензије. Сав људски неморал годинама посматрам и питам се до када цу ја и оваки издржати. Питам само именоване "Ствараоце Републике Српске", да ли постоји граница њиховом безобразлуку и похлепи, да ли само они и њихови (да ли родбина, пријатељи, кумови, ситни доушници и дупеувлакаци, они који им дрзе свијецу док роваре и плачкају) имају право на зивот? Поред свих бенефита које су имали до сада а наравно и даље, треба им и примање на мјесецном нивоу од 1200 БАМ-а. Срамота ме њихове срамоте!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.09.2015 13:56

Пуна подрска Борацкој Организацији. Такозвани "ствараоци" то су купљене дрлине Додине, мало вам је милиона које имате и до којих сте досли током рата. Срам да вас буде НЕЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

28.09.2015 16:19

ОВО И ЈЕСТЕ НАШ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ . КОГА ИЗМЕДЈУ ДВА ЗЛА ИЗАБРАТИ ДА ВЛАДА . А НЕПОЈАВЉУЈЕ СЕ МЛАДА ОБРАЗОВАНА СТРАНКА МИСЛИМ МЛАДИ ЉУДИ НЕУКАЉАНА ОБРАЗА И ЧИСТИХ РУКУ