Потонуо брод са мигрантима, 17 мртвих

Брод са избеглицама који је испловио са обале турског летовалишта Бодрума ка грчком острву Косу је данас потонуо, при чему је погинуло 17 људи, изјавио је гувернер турске провинције Мугла, Амир Чичек.

Свијет 27.09.2015 | 13:12
Потонуо брод са мигрантима, 17 мртвих

Он је рекао да је осам метара дугачак брод потонуо рано јутрос код обале турског острва Чавуш, објавио је лист "Хуријет".

"На броду се налазило 37 људи. Наше колеге су спасле 20 људи и пронашле тела 17 људи", рекао је Чичек и додао да се ниједна избеглица не води као нестала.

У току је истрага ове несреће.

Око 500 избеглица спасено је од почетка викенда у Средоземном мору у седам одвојених операција спасавања, саопштила је данас италијанска обалска стража.

Портпарол обалске страже је за агенцију АФП рекао да су четири операције спасавања окончане, али су три још у току.

"Субота је била прилично тиха, али је навече и јутрос било пуно више дешавања. Имали смо неколико интервенција, у којима су учествовали брод Лекара без граница, два чамца обалске страже, брод италијанске морнарице и брод који припада мисији Европске уније Навфор Мед", рекао је он.

Навфор Мед је војна операција покренута крајем јуна у циљу идентификације, хватања и уништавања пловила и спасавања избеглица које крећу на опасно путовање преко Медитерана у очајничком покушају да доспеју до Европе из ратом разорене Сирије и других кризних подручја.

Та мисија располаже са четири брода, укључујући италијански носач авиона, и са четири авиона. У њој учествује 1.318 војника из 22 европске земље.

Највећа операција спасавања овог викенда одиграла се у суботу поподне око 80 километара од либијске обале, кад је након три дана на мору спасено 140 избеглица са огромног гуменог чамца.

На њему су се углавном налазили људи из Нигерије, Гане, Сенегала и Сијера Леонеа.

Коментари / 0

Оставите коментар