Стижу кубанске вакцине против рака

Уговор о набавци кубанске вакцине против рака плућа биће потписан следеће недеље. Најпре ће се обезбедити1.680 доза “цимавакса ЕФГ”.

Србија 27.09.2015 | 11:00
Стижу кубанске вакцине против рака

До краја ове недеље требало би да буде потписан уговор о увозу кубанске вакцине против рака плућа, потврђено је јуче “Новостима” у Министарству зравља. Тек када преставници два института - ЦИМАБ из Хаване и нашег “Торлака” - ставе своје потписе на овај документ, моћи ће да почне процедура око увоза “цимавакса ЕФГ”, а вакцина би, према нашим сазнањима, у Србију могла да стигне најраније у новембру.

Засад се зна да ће у првој тури бити обезбеђена вакцина за 30 оболелих од карцинома плућа: укупно 1.680 јединица за једногодишњу терапију, по 56 за сваког пацијента.

“Цимавакс ЕФГ”, који се заправо погрешно назива вакцином, јер се не даје превентивно, него је у ствари имунолошка терапија, примењиваће се за почетак у три установе у Србији: у Клиници за плућне болести КЦС, Клиничко болничком центру “Бежанијска коса” и Институту за плућне болести у Сремској Каменици.

- Са Кубе прво треба да стигну дијагностички китови којима ће се утврђивати код којих пацијената ова терапија може да има ефекта - речено нам је јуче у Министарству здравља. - Не праве се никакве листе пацијената за ову терапију, него ће она бити укључивана према здравственим параметрима.

Према протоколима ЦИМАБ, терапија која се примењује на Куби од 2008. године даје се у завршним стадијумима карцинома плућа: трећем и четвртом, пацијентима код којих туморске ћелије имају рецептор за везивање фактора раста.

Не зна се колико би међу оболелима од рака плућа у Србији, који се годишње открије код око 6.300 пацијената, могло да буде кандидата за ову методу лечења.

Терапија “цимаваксом” ће у Србији, потврђују у Министарству здравља, за пацијенте бити бесплатна. Није још познато колико ће она коштати државу. Финансијски детаљи биће прецизирани уговором између два института. На Куби терапија кошта око 7.200 евра по пацијенту.

Кубанска вакцина код нас ће се, у почетку, примењивати као нерегистровани лек, на име пацијента. Она се тренутно клинички испитује у више земаља, у току је трећа фаза клиничких студија, а центар испитивања је у Единбургу у Шкотској. Према сазнањима “Новости”, ми ћемо сачекати да се заврше те клиничке студије и да почне процес регистрације код нас.

Извор: вечерње НОВОСТ

Коментари / 0

Оставите коментар