Афера "Никола Тесла" у Основном суду

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић Основом суду у Бањалуци доставио је и документацију о пословању Јавног предузећа „Никола Телса Д.О.О", а у склопу доказног материјала у спору који Милорад Додик води против Младена Босића због његове (Босићеве) тврдње да је Додик "украо милионска средства".

Република Српска 26.09.2015 | 13:00
Афера "Никола Тесла" у Основном суду

У том доказном материјалу у који је увид имала БН ТВ налазе се подаци о незаконитом пребацивању више милиона марака из Републике Српске у Њемачку на рачун приватне фирме Драгана Вучетића, бившег диркетора предузећа "Никола Тесла", који је на ту функцију дошао с мјеста савјетника предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Након што је постављен за директора ЈП Никола Тесла д.о.о Вучетић је у Њемачкој, на адреси Им Медиапрк бр 6 50670 Келн, основао фирму Никола Тесла ГМБХ и преко ње вршио набавку машина за текстилну фабрику која је отворена у Билећи. Тако је Вучетић као директор Јавног предузећа Никола Тесла пребацио минимално два ипо милиона КМ на рачун своје приватне фирме за куповину машина које су у фактурама плаћене знатно више од стварне цијене. Поред тога Вучетић је око 60 000 евра пребацио на свој приватни рачун за наводне савјетничке и консултантске услуге.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је на рачун предузећа "Никола Тесла" пребацила пет милиона КМ кредита, а дата је и гаранција надлежних за повлачење додатних дванаест милиона КМ кредитних средстава, као и средства за реализацију новог пројекта производње електричног аутомобила, који је пропао. Како би прикрио сумњиве трансакције, Вучетић је 01. августа прошле године премјестио сједиште предузећа Никола Тесла ГМБХ из Келна у Бедбург, покрајина Сјеверна Вестфлавија.

Да би избјегао плаћање ПДВ-а у Републици Српској, његова приватна фирма „Никола Тесла ГМБХ" касније је фиктивно послала фактуре на рачун фирме „Имекс интернационал ГРОУП УГ" власништво Милене Јанковић која је представљена као партнер у отварању текстилних погона у Билећи и Херцеговини.

Осим погона са 200 радника у Билећи, остале текстилне фабрике у Херцеговини никада нису отворене. Након протеста радница и притиска јавности, Вучетић је смијењен у априлу 2014. године, а разријешен је и с функције савјетника предсједника Републике Српске Милорада Додика. Од тада му се губи сваки траг и Вучетић није доступан истражним и правосудним органима у Републици Српској, који су недавно против њега покренули истрагу.

У доказном материјалу се наводи да је наведеним злоупотребама и незаконитим радњама Републици Српској причињена вишемилионска штета, а одговорно лице је бивши савјетник предсједника Републике Српске Драган Вучетић.

Постоје оправдане сумње да је Вучетић починио незаконите радње користећи утицај функције савјетника на коју га је поставио предсједник Републике Српске Милорад Додик, а који га је систематично и упорно промовисао као реформатора привреде, иноватора нових технолошких достигнућа и привредника који ће препородити неразвијене крајеве у Републици Српској.

БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

никола

26.09.2015 11:11

ЛОПОВ ДО ЛОПОВА ВРАНА ВТАНИ ОЦИ НЕ ВАДИ СМАИЛ АГА ЈЕ ХАРАЦ УЗИМО НА КРАЈУ ГОДИНЕ А ОВИ ИЗ ДАНА У ДАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

26.09.2015 13:33

СВИ СУ ИСТИ . ЛОПОВИ АЛИ БАШ СВИ . МИ НЕМАМО КОГА СТАВИТИ ДА ВЛАДА . ПОДЈИ ОД ОПШТИНА БОЛНИЦА ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА . ОБИЧАН ЧОВЈЕК ТЕШКО МОЖЕ ШТА УРАДИТИ БЕЗ ПОДМИЋИВАЊА . НЕМА ВЕЗЕ КОЈА ЈЕ СТРАНКА . ТРЕБА ОВА МАФИЈА АКО ЈЕ ИМАМО СВЕ ДА ИМ ОТМЕ ПОШТО НАРОД НЕ СМИЈЕ ЈЕР ЈЕ ЈАДАН И БИЈЕДАН

Name

улица

26.09.2015 15:55

Опозиција ,сви заједно морате народ позвати на улице.Ову багру,ни Бог милосни не мозе изборима побједити,јер они сваки пораз претворе у побједу,насим парама,купи,продај препродај.Прво треба телевизију ресит,јер то је црно зло да не мозе горе.

Name

Мики

26.09.2015 11:15

Младене је ли ти вјерујес у суд Републике Српске? Само губис време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂС

26.09.2015 11:28

Без директора СИПА-е нема покретања крупних афера иза којих стоји СНСД, а то знате г. Босићу боље него ми, па ми није јасно што се замајавате по приватним судовима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

римско право

26.09.2015 11:28

Опозицијо, трази референдум градјана РС: "ДА ЛИ СТЕ ЗАДОВОЉНИ РАДОМ ТУЗИЛАСТАВА И СУДОВА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ"? ДА НЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.09.2015 11:31

Врло невјест плитицар. Па он вјерује да несто мозе Судом промијенити који је под утицајем власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јустице

26.09.2015 11:46

Па Балван је њега тузио пред тим судом, а не обратно, ста ти није јасно?

Name

соколац

26.09.2015 11:34

Интересантно је да се предсједник РС нигдје не огласава поводом ових Босицевих тврдњи као и РТРС, нигдје никакве објаве, смисљају контру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

26.09.2015 18:05

Све су то лажи и манипулације. Ја сам човјек громада за све вас. Има да идете на референдум и будите фини и послушни као до сада.

Name

дивља јабука

26.09.2015 11:35

Нека сад неко каже да Младен Босић не ради за народ. Медјутим, стока коју зову народ, неће ни да чује да је годинама гласала за криминалце. И они су се нашли у том криминалу. Зарадили су по сто марака па се сад боје да не би Босић и њих процесуирао. Која стока. С њима направити промјене је немогуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бори

26.09.2015 13:22

се за свој џеп, плата му је седам-осам хиљада.

Name

у име народа

26.09.2015 14:50

Како мозес реци да је народ стока...само твоје име казе да си дивљак...смесе једно

Name

дивља јабука

26.09.2015 17:10

И ти си дио те стоке.

Name

Ведран Француз

26.09.2015 11:45

Свака част Младену на борби против корупције али док се рак не излијеци новим приступом у водјењу институцијама , нема напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОГИ ПРИЈЕДОР

26.09.2015 12:43

Павић је под истрагом

ОДГОВОРИТЕ
Name

зидар

26.09.2015 12:46

Само протести и улица русе резим. Овако Босиц дјелује ко Дон Кихот

ОДГОВОРИТЕ
Name

тот

26.09.2015 13:37

Ајде висе не серите ви сто позивате на протесте и позивате на улице из толих соба.Три пута сам изасао на протесте и стид ме је били јер нас нема висе од педесетак људи сваки пут.Зата вам дабогда дрекавац и остали лопови кожу гулили до краја васих биједних зивота.

Name

Марко

26.09.2015 12:59

Ко је сад издајник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.09.2015 13:00

Право и правда нису исто...нажалост!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право у затвор

26.09.2015 13:48

Право и правда ЈЕСУ исто, право је један од начина да се додје до правде! Само право у републици српској није право као у осталим нормалним државама. Банда контролише све па и то твоје право. Још неколико дана. А онда ћеш видјети шта је право. Сви они право у затвор!

Name

Драган, опет

26.09.2015 15:03

И ја се надам да ће се то десити, само ме је страх да нема ништа од тога. И да се не одужи чекање на правду.

Name

сноуден

26.09.2015 13:50

Подхитно расписат референдум да ли сте задовољни правосудним органима Републике Српске у којима је хаосссс. У којима раде кривицно осудјиване судије, слуцај у Мркоњиц Граду бивса преседница основниг суда Мркоњиц Град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

26.09.2015 16:10

Изгледа да је Додик умјешан у више од 20 афера!Па ни Дјукановић није толико похлепан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бабуЧкара

26.09.2015 17:16

Шта би на ово све у вези с Додиком сада рекла Билијана ПлавшиЧ. Она је највећег криминалца Балкана и шире довела у фотељу прешедника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доказано

26.09.2015 17:19

Све и једно јавно предузеће је свако за себе једна афера. У тим фирмама ради невидјени шљам а директори само краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нулта толеранција

26.09.2015 23:08

Путеви РС, Кнежевић, млађани Борис кога су склонили у Шуме Српске, Зоран Балабан и његове фиктивне фактуре, Зоран Гајић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалити соу

27.09.2015 00:04

Цитајуци ово присјетих се филма који сам погледо неки дан о црногорцима у Београду,Мали Будо се зове.И у њему оне цувене реплике "каки сам ја мени краљ". То изгледа да није ниста,цовјек је сам себи био савјетник.Влада је дакле основала предузеце за све и сваста типа оног каквог је у Лондонском пекаму имао Дел Боy.И кад су насли неки новац,изабрали директора и све је кренуло од нуле,он је у недостатку креативних идеја одлуцио да ангазује савјетника за ту своју владину фирму.И осново је другу фирму у којој се запослио да би том истом себи био савјетник за скромних 60ак хиљадарки. О цему је дакле сам себе савјетово.Да направи електрицни аутомобил,тако генијалну идеју не би осмислио ни да је одлуцио да измисли роботе који це по Бакинцима да беру јабуке, а кад су избори да гласају за СНСД. Сви они који су тада мислили да је Никола тесла несто генијално требали су се само запитати једну ситницу: како то да до сада ни један од великих производјаца аутомобила јос није направио ауто на струју који је комерцијалан,сви имају те производе али нит се продају у вецим колицинама нити су до сада донијели иком зараду.Изузетак јесте Тесла моторс из Калифорније али су за теслине моделе инвестиране милијарде које велики Баја нема.Јер да има гарант би без да се иде у референдум купио злато и подијелио сваком дједу да мозе да га поклони својем унуку.Овако це изгледа за то да се иде на референдум и кад људи одговоре да хоце да изгласају да сваки дјед свом унуку да кило злата.И кад све заврси и прасина се слегне иза генијалних идеја неце остати ниста,ни злата ни пара ни Николе Тесле,ни лове из Бобар банке,ни сретних запослених људи,ницег.Ал среца ту су реалити соу програми па це све брзо да се заборави

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

27.09.2015 14:07

Вуцетиц глупан и цобан када се расписе потрага за њим и њемацкој полицији финанцанту доставе подаци о прању новца ј.. је језа не би му био у кози.

ОДГОВОРИТЕ