Папа: Похлепа богатих уништава планету

Поглавар Римокатоличке цркве рекао је на заседању Генералне скупштине Уједињених нација да сиромашан свет има право на образовање, кров над главом, рад и земљу.

Свијет 25.09.2015 | 22:40
Папа: Похлепа богатих уништава планету

Папа Фрања је оптужио најмоћније земље света за "себичност и безграничну жеђ" за новцем.

У говору пред више од 100 светских лидера и дипломата, папа је затражио да сиромашнима моментално мора да буде омогућен приступ храни и води, да им се омогући запошљавање и смештај, као и верска слобода, пренео је АП.

Папа се у Њујорку налази у својој првој посети Сједињеним Америчким Државама током које ће посетити три града.

Папа је рекао да човечанство има право и на животну средину и да људи немају право да је искоришћавају и уништавају.

Рекао је да се нада да ће на предстојећем самиту о климатским променама у Паризу бити покренуте конкретне акције.

Папа је оптужио најмоћније земље света за "себичност и безграничну жеђ" за новцем. Он је рекао да их то тера да уништавају планету и осиромашују слабе и угрожене.

Говорећи о абортусу, папа је затражио поштовање према светињи сваког живота.

Његова изјава ће, извесно, задовољити конзервативце који су се жалили да поглавар не говори довољно против абортуса, пренела је америчка агенција АП.

Агенција подсећа и да је Ватикан дуже време имао примедбе на позиве Уједињених нација да се женама омогући контрацептивна заштита и абортус.

Поред позива на поштовање сваког живота, папа је позвао и на препознавање, како је рекао "природне разлике измеђумушкараца и жена".

Папа је осудио, како је рекао "идеолошку колонизацију" развијеног света, алудирајући на то како се идеје о контрацепцији и правима геј популације често намећу сиромашних земљама као услов да им се да помоћ за развој, наводи АП.

Извор: РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

плајц

25.09.2015 21:30

Свака цаст паметно и постено. Само сто то не иде у прилог тим јаким земљама које дрзе све у својим рукама. Било ко да им помјера планове или их успорава треба да у будуце пази ста једе ста пије куд се креце инаце га мрак поједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

26.09.2015 14:46

Још мало и свјетло се гаси . Ко оста оста

Name

Соколац

26.09.2015 15:52

Јели ово Папа прича о Сарајевско Романијској регији . Зна боље него наш МУП. УНИШТИШЕ НАС ПОХЛЕПНИ . Дабогда имали па немали

Name

Ццц

27.09.2015 02:39

Ма није страсно то сто људи желе да буду богати, страсно је то сто неке државе омогуцавају да извлаце паре и не плаћају порез другим државама, то је за мене највећа похлепа....када би се сав новац ове планете опорезовао, а не висио на Кипру, разним острвима, Свајцарској и слично, сигурно не бо било гладних....

ОДГОВОРИТЕ