Смрт главног хакера смањила активности ИД на интернету?

Смрт главног човјека Исламске државе за регрутовање на друштвеним мрежама увелико је смањила утицај ове терористичке групе на Интернету, пише НБЦ Неwс

Свијет 25.09.2015 | 11:40
Смрт главног хакера смањила активности ИД на интернету?

Британски држављанин Јунаид Хусаин убијен је у нападу дроновима у сиријском граду Раки 24. августа, а према неким извјештајима већ се увелико види недостатак његовог дјеловања.

Хусаин је покушавао регрутовати Американце на борбу унутар граница своје државе, а након његове смрти видљив је пад активности ИД на друштвеним мрежама.

Ипак, бројни стручњаци сматрају како је прерано за поуздано тврдити да су активности ИД

-а опале јер су своју комуникацију могли пребацити на подручје дубоког интернета.

Хусаин, 21-годишњи хакер, рођен је у Бирмингему. Прије неколико година затворен је због крађе личних података од бившег британског премијера Тонија Блера, а 2013. године отишао је у Сирију како би се прикључио борцима Исламске државе. Тамо је постао познат под именом Абу Хусаин ал- Бритаини.

Он је, претпоставља се, водио једну од главних улога у онлине регрутовању и хаковању страница, а аутор је ИД листе Американаца и западњака које треба убити.

Са друге стране, и он је био високо на америчкој листи терориста.

Како преноси НБЦ Неwс америчка ракета погодила је његов ауто, у којем је био с двојицом тјелохранитеља, док су били на једној бензинској пумпи у Раки

Три дана након напада објављено је да је Хусаин покушао регрутовати нападаче у Њујорку, Њу Џерсију и неким другим америчким градовима и државама да покрену нападе унутар САД-а.

Након његове смрти, ИД још није успјела наћи му добру замјену, а ово није први пут да је активност ИД замрла на друштвеним мрежама. Још 2014. на неко је вријеме смањења њихова активност на wебу, али су се ускоро вратили управо са Хусаином на челу.

Извор: индеx.хр

Коментари / 0

Оставите коментар