Видео: Историјат Роџерових изјава о Новаку...

Многи љубитељи тениса су током протеклих осам година примећивали да постоји анимозитет који Роџер Федерер има према Новаку Ђоковићу.

Тенис 27.09.2015 | 23:40
Видео: Историјат Роџерових изјава о Новаку...

У последњих неколико година, откако је Ђоковић суверени владар светског тениса, и њихови односи су нешто бољи.

Поједини тениски стручњаци сматрају да је Федерер од старта препознао Ђоковићев потенцијал и да је због тога гајио анимозитет према српском тенисеру, док други те изјаве и понашање припусују надмености Швајцарца, који је сличне ствари изјављивао и када су у питању други тенисери.

Новак се у сам врх светског тениса практично пробио на Мастерсу у Монтреалу 2007. године када је победио Родика, Надала и Федерера, у то време трећег, другог и првог играча света.

У финалу је српски тенисер први пут у каријери савладао Федерера, који није био превише одушевљен његовом игром након меча.

„Одиграо је добро. Он је један од бројних младих играча који напредује. Они су веома млади и много уче из сваког меча. Није ме изненадио, знао сам како игра и то је добра ствар“, рекао је Швајцарац на питање да ли је Ђоковић напредовао с обзиром да га је први пут победио.

На истој конференцији једног новинара је занимало да ли Федерер сматра да је Ђоковићева игра више слична његовој у односу на Надала.

„Не, не баш. Он игра као и многи играчи на туру. Остаје на основној линији, има солидан сервис. Али, он нема ништа по чему се издваја. Увек је прилично предвидив, што је добра ствар. Имали смо неколико добрих релија, јер се он креће добро. Уживам да играм против њега.“

Још занимљивију изјаву Федерер је дао две године касније, пред полуфинални дуел на Мастерсу у Мајамију 2009.

„Победио сам га у Монаку, на том мечу је одустао. Али, добро је што сам добио последњих неколико мечева против њега. У почетку, када је био млад, брзо сам прочитао његову игру. Увек са нестрпљењем чекам мечеве против њега, посебно на великим турнирима. Волим да играм против играча са таквим стилом“, рекао је тада Федерер.

Иако је добио први сет полуфиналног дуела у Мајамију те године против Ђоковића, на крају је изгубио, а меч је обележио некарактеристичан излив беса Швајцарца који је средином трећег сета разбио рекет из немоћи после серије грешака из форхенда.

Пре тога, током њиховог окршаја у Монте Карлу 2008. имао је сукоб и са Новаковим родитељима.

Новак је прву фантастичну сезону у својој каријери имао 2011. године. На Аустралијан опену у јануару победио је Федерера са 3-0 у полуфиналу, а коментатор тог меча Тод Вудбриџ изјавио је да је Надал повређен, Федерер оборен и да Ђоковић „преузима штафету“ у мушком тенису.

На питање да прокоментарише ту изјаву после меча Федерер је рекао: „То је пребрзо речено. Хајде да о томе причамо за шест месеци.“

Од тог турнира прошло је 19 Грен слемова, а Федерер је освојио само један, 2012. на Вимблдону.

Федерер и Ђоковић одиграли су у каријери 42 дуела и резултат је изједначен. Новак води 8-6 када су у питању Грен слем дуели и 3-1 када су у питању Грен слем финала. Укупно, одиграли су 16 финала и Новак је добио 10, не рачунајући и титулу са завршног Мастерса 2014. када се Федерер повукао.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лоло

27.09.2015 22:02

Па изнабијао га је Дјоковић, није му лако. А дуго је био најбољи. Још га многи сматрају најбољим свих времена али ће му вижле из Србије и то одузети.

ОДГОВОРИТЕ