ББ - каква вхунска представа у Београду!

Гост Београда био је Борис Бекер. У четвртак увече на сцени ЈДП имао је главну улогу, коју је одиграо на врхунском нивоу!

Тенис 25.09.2015 | 09:00
ББ - каква вхунска представа у Београду!

Четвртак вече. Београд, 19.30 часова. Југословенско драмско позориште. Хол у позоришту био је премали да прими све госте.

На репертоару врхунска представа. На сцени постава , али не глумачка, већ играчка. Легендарна. У главној роли Борис Бекер, као специјални гост Фондације Новак Ђоковић, у споредној Ноле.

Легендарни Немац био је гост Београда после 25 година. Одржао је предавање о животу - о одрастању у малом немачком граду Лајмену, о томе како се између љубави према фудбалу, кошарци и пливању одлучио за тенис, о освајању вимблдонског трофеја са само 17 година, притиску који носи врхунски спорт, чаробној игри некада и сада и раду у тиму Новака Ђоковића.

Бориса Бекера са великим интересовањем слушали су сви присутни - бројни спортисти (кошаркаши Богдан Богдановић и Милош Теодосић, тенисери Виктор Троицки и Ненад Зимоњић, аутомобилста Душан Борковић, репрезентативка Србије у теквондоу Милица Мандић, бивши асови попут Вање Грбића...), глумци (Драган Јовановић, Драган Бјелогрлић, Милорад Мандић Манда), најбољи студенти Србије, бројни новинари и представници медија, привредници.... Сви!

Бекер је током успешне каријере освојио и олимпијску титулу у дублу у Барселони 1992. каже да се тог турнира и трофеја, који је освојио у пару са Михаелом Штихом и даље живо сећа.

"Били смо велики ривали један другом док смо играли сингл. Практично нисмо причали иако смо играли у дублу, а онда када смо елиминисани у појединачној конкуренцији, а поготово када смо стигли до четвртфинала, рекао сам 'морамо да седнемо и направимо план јер играмо против одличног пара Казала и Санчеза, али и против 12.000 лудих шпанских навијача'. Тада смо почели да сарађујемо и договорамо се и на крају смо освојили титулу. Ја сам позвао пола олимпијског села на прославу, неке људе сам први и једини пут видео тад, дуго смо славили, а није дошао само ко? Па, Штих. Човек је у дресу у којем смо освојили трофеј директно отишао на аеродром и право у Немачку. Пре шест недеља сам га срео у Хамбургу, питао ме је да ли се сећам да смо освојили олимпијску титулу? 'То је стварно велики успех, само не знам зашто га никад нисмо прославили. Знаш требало би то једном да урадимо'. То ми је рекао човек. Мислим да пре него што умремо ћемо стварно наћи времена да прославимо тај успех", испричао је занимљиву и надасве духовиту причицу Бекер.

Причао је и да је по освајању Вимблдона са 17 година, у Немачкој дочекан као бог.

"Турнир је први пут пратио председнник државе. Никада раније то није чинио. А онда ми је у домовини приређен дочек као за папу. Ја сам из отвореног аутомобила поздрављао људе, којих је било 50.000 хиљада. Нисам знао шта ми се догађа, јер у мом градићу у којем сам одрастао живи 10.000 људи. Било је као сну, али сам тада схватио да је то био и крај мој обичног живота", испричао је, између осталог Бекер.

Он је објаснио да га често питају, као и сам себе, ко је најбољи тенисер свих времена. Каже да одговор на то питање не постоји. Да су уствари ривалства утицала на то да тенис констатно напредује.

"Раније је то био Лејвер, играо је фантастично, па је после дошао Бјорг, један од мојих идола, који је био невероватан, па онда геније Мекинро, потом Лендл, човек за кога тврдим да је увео професионализам у тенис, па Едберг, све рођени победници... Потом Агаси, па Сампрас, тенис који је најбоље ретернирао, освојио 14 гренд слем трофеја. После 2000. стигао је овај Швајцарац. Освојио је 17 гренд слем турнира, најуспешнији је дакле, подигао је тенис на највиши ниво, учествује у акцијама ван терена, хуманитарним подухватима, чини све за тенис. Онда је ту и онај Шпанац, има девет титула на Ролан Гаросу, одличан је. А онда им је на журку упао овај из Србије и шокирао их бекхендима и форхендима. Сви су били изненађени, откуд сад овај из Србије да игра тако добро тенис? Они су мислили једно, а Србин је имао другачији план. Било му је много тешко у почетку, јер није имао поштовање других. Али има огромну снагу, одлучност, упорност шампиона. Рано се сусрео са препрекама у животу и много је научио из тога да мора да се бори", рекао је Бекер о Новаку и додао да се њих двојица одлично слажу због те упорности и велике жеље за победама.

"Ми причамо истим језиком, он као и ја увек иде на победу, не задовољава се малим стварима, већ увек жели само највеће. Препознао сам тај победнички дух и ту глад за освајањем трофеја и то је било веома важан сегмент у доношењу одлуке о сарадњи са њим".

Киша је падала у Београду, а Бекер је причао... Нико није ни приметио да је престала. Његову занимљиву животну причу на кратко је само прекидао аплауз. Спонтани и искрени... И онда се представа завршила. Одлична! Врхунска! Надамо се да ће поново иста играчка трупа гостовати у нашем граду

Немојте је пропустити следећи пут!

Коментари / 0

Оставите коментар