Бајрамска софра за избјеглице у Београду

Бајрамска софра која је ове године била усмјерена на избјеглице које се налазе у Србији, а током које је подијељено око 400 бајрамских оброка, 4.000 мантија и 500 пакета слаткиша за најмлађе, одржана је данас у парку код аутобуске станице у Београду.

Србија 24.09.2015 | 19:00
Бајрамска софра за избјеглице у Београду

Средства за бајрамску софру обезбиједила је Фондација ''Ана и Владе Дивац'' са Исламском заједницом Србије, а акцији се придружила и хуманитарна организација ''Цатхолиц Релиеф Сервицес'' која је донирала још 1.800 хигијенских пакета, од којих је данас подијељено 200.

Генерални секретар Исламске заједнице Србије ефендија Елдин Ашћерић рекао је новинарима да је та заједница, традиционално, и ове године са својим организацијама Културним друштвом Гајрет и хуманитарним друштвом ''Мерхамет'' организовала бајрамску софру.

''С обзиром да имамо избјеглице из Сирије, Авганистана, из земаља ратом погођених, организујемо бајрамску софру овдје гдје је њихов скуп, одакле се они транспортују даље за Европу. Желимо да софру ове године посветимо њима, да им приближимо, колико можемо, топлину дома с обзиром да нису у својим домовима, а данас је један од два највећа исламска празника'', рекао је Ашћерић.

Он је истакао да је за бајрамску софру, као и увијек, припремљено различито послужење.

''Циљ нам је да обрадујемо првенствено дјецу како би осјетили мало топлине на страшном путу на коме су неки од њих изгубили животе'', рекао је Ашћерић који је разговарао са избјеглицама.

Како каже, код избјеглица се данас осјећа празнична атмосфера, раздрагани су, а софра их је разгалила.

''Овдје имају одмориште, наишли су на добре људе и поносни смо што живимо у фином граду гдје има хуманости'', рекао је Ашћерић и поручио избјеглицама да буду стрпљиви, а да смо сви ту да им помогнемо као својој браћи, људима невезано којој вјери припадају.

Предсједница Управног одбора Фондације Ана и Владе Дивац, Ана Дивац честитала је празник свима који га славе у Србији и свијету.

''Мени је посебно драго што је највише избјеглица из Авганистана јер су у Америци, за вријеме бомбардовања, моји пријатељи из Авганистана пуно помогли да прикупимо паре за помоћ људима у Србији. Судбина је таква да сада мој народ може њима да се одужи'', рекла је Дивац.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

око

24.09.2015 17:17

Ово је најљепша вијест , откад су се појавиле избјеглице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

24.09.2015 17:19

Свака част за Ану и Владу Дивац. "Паре људе кваре" и ретки су примери , као што ово двоје људи , да нису искварени новцем.Остали су људи и космополити,јер су превазишли свеколике различитости. Честитам породици Дивац и желим им свако лично и породично добро.Свим људима у тешким времениме "МИРАН САН". ИСКРЕНО И ПОШТЕНО.Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

24.09.2015 19:26

Напокон несто позитивно. Хвала овим добрим људима који излазе са оваквим гестом у сусрет људима који су тренутно немоцни ма било које вјере они били

ОДГОВОРИТЕ