У РиТЕ "Гацко" без обуставе производње

У “Електропривреди Републике Српске” не виде ништа спорно у увозу струје, те тврде да је ситуације у Руднику и Термоелектрани Гацко задовољавајућа и да информација о обустављању производње у том гиганту није тачна. 

Република Српска 24.09.2015 | 18:30
У РиТЕ "Гацко" без обуставе производње

Електропривреда је и даље при ставу да цијену електричне енергије у Српској треба повећати.

Извршни директор за техничке послове у „Електропривреди Републике Српске“ Максим Скоко каже да је ситуација у Термоелектрани Гацко стабилна, да је превазиђен проблем откривке, а могућност престанка производње у том гиганту назвао је спекулацијом.

„Оно што се ових дана чуло и спекулације о питању престанка производње Термоелектране Гацко, могу да апсолутно потврдим да није тачно, јер ми смо као управа донијели у електро-енергетски систем биланс за наредне три године и у све три године виђено је да ради у пуном капицитету“, каже Скоко.

А то што се чуло, што Скоко назива спекулацијама, чуло се из извјештаја Надзорног одбора РиТЕ Гацко по којем је доведена у питање ликвидност тог предузећа и пријети му гашење због губитка у првом полугодишту више од 16 и по милиона дуга према Електропривреди од 33 милиона, укупног дуга са дугорочним резервисањима од 108 милиона, те прекомјерног запошљавања. Тај извјештај Скоко не жели да коментарише.

„Оно што је из мог домена, техничког пословања, могу одговорити егзактно, а ово питање бих прескочио. Морате питати неког другог“, навео је Скоко.

У Електропривреди и даље тврде да постоји потреба да се цијена електричне енергије за домаћинства повећа, те да ће тај свој став највјероватније упутити ка новоизабраној Регулаторној комисији за енергетику.

„У суштини постоји потреба, а сада слиједе даљи кораци. Видјећемо, највјероватније да хоћемо, али не могу да тврдим, јер нисмо добили званичан став о томе“, рекао је
извршни директор за техничке послове “Електропривреде Републике Српске”.

Када је у питању увоз струје Скоко каже да ту нема ништа спорно, да је све транспарентно и да се то дешава када из система испадну термолектране, због чега нема довољно електричне енергије за домаће потребе.

„Ниједна роба није тако кварљива као електрична енергија, јер се у моменту производње у истом моменту мора потрошити. Или да будем прецизнији, сва енергија у истом моменту мора бити потрешена и за такву балансну одговорност и због таквог спецификума електричне енергије у ситуацији смо, како сам већ поменуо, код испада термолектрана да купујемо електричну енергију“, каже Скоко.

У Електропривреди не искључују могућност додатне куповине струје, уколико се за то укажу потребе.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Око

24.09.2015 16:53

Неки се радују сваком проблему па иако не постоји!

ОДГОВОРИТЕ