Ескобар ложио ватру са два милиона долара

Краљ кокаина је зарађивао толико, да је месечно издвајао 2.500 долара само за гумице којим је повезивао новац, а када је једном приликом његовој ћерки било хладно, наложио је ватру са два милиона долара.

Свијет 24.09.2015 | 22:50
Ескобар ложио ватру са два милиона долара

Пабло Ескобар, популарно као „краљ кокаина“, дошао је из сиромашне пољопривредне колумбијске породице, а с 35 година постао је један од најбогатијих људи на свету. Упркос свом пореклу, Ескобар је постао вођа Меделин картела који је био одговоран за око 80 одсто глобалног кокаинског тржишта.

Због сумњивог порекла новца, тешко је проценити његову тачну вредност, али се верује да је она износила 30 милијарди долара.

1. Средином 1980-их процењује се да је Ескобаров картел недељно зарађивао 420 милиона долара, што би годишње износило око 22 милијарде.

2. Током седам година, од 1987. до 1993, Ескобар се налазио и на Форбсовој међународној листи милијардера, а 1989. завршио је на седмом месту најбогатијих људи света.

3. До краја 1980-их испоручивао је 80 одсто светског кокаина.

4. У САД је свакодневно кријумчарио око 15 тона кокаина. Према новинару Јоану Грилоу, Меделин картел највише дроге прокријумчарио је преко обала Флориде.

5. Другим речима, то је значило да је четири од пет корисника кокаина у САД-у 'шмркало' Ескобарову дрогу.

6. „Краљ кокаина“ сваког месеца губио је пак око 2,1 милијарди долара, али то му није било важно. Богатство му је постало упитно када више није могао тако брзо 'опрати' сву готовину. Хрпе новца закопао је на колумбијским пољопривредним пољима, те их је сакрио у оронулим складиштима и зазидао у зидовима кућа чланова картела, тврди Роберто Ескобар, главни рађуновођа и брат наркобоса, што је и описао у својој књизи „Рачуновођина прича: Унутар насилног света Меделин картела“.

„Пабло је зарађивао толико да је сваке године отписивао 10 одсто новца ког су појели пацови у складишту или би бити оштећени водом или изгубљени“, написао је Ескобар. То би било око 2,1 милијарди долара, с обзиром на то колико је извјештавао да је зарађивао. Ескобар је једноставно имао превише новаца и није знао шта би с њим.

7. Само на гумице с којима је везивао свежњеве новчаница месечно се трошило 2.500 долара.

8. Једном је запалио ватру с два милиона долара је његовој ћерки било хладно. Догађај је у једном разговору 2009. године, за Дон Хуан магазин, описао Ескобаров син, Хуан Пабло који је променио име у Себастиан Мароки. Према његовим речима, породица је у том тренутку живела у тајности на Меделин планинама, када је Ескобаровој ћерки Мануели почело да буде хладно. Како би је утоплио, отац је одлучио да запали ватру помоћу новчаница укупне вредности два милиона долара.

9. Због свог доброчинства добио је и надимак „Робин Худ“ јер је поклањао новац сиромашнима. Изградио је 70 игралишта, али и куће за бескућнике те зоолошки врт.

10. С Колумбијом се, приликом предаје, нагодио да буде у луксузном затвору названом „Ла Цатедрал“, којег је сам дизајнирао и изградио. У затвору је завршио 1991. године. Према условима уговора с колумбијском владом, Ескобару је било допуштено да бира ко ће бити затворен с њим као и ко ће радити у затвору. Наставио је с картелским пословима, те је у затвору примао посете.

Ла Цатедрал затвор био је опремљен фудбалским игралиштем, роштиљем и терасом коју је спојио с другом - коју је изградио за своју породицу. А колумбијским властима није био допуштен приступ на готово пет километара од његовог затвора, пише Бизнис инсајдер.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зворник

24.09.2015 18:27

Скоро као нас Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

25.09.2015 02:23

Није он ни близу Миле,овај је изградио 70 игралиста и куце за бескуцнике, Миле избацује сиротињу на улицу и бетонира паркове и дјеција игралиста.

ОДГОВОРИТЕ