Анализа: За дуго памћење - Чудесно српско љето!

Комбинација ината, гена и историје. Овим речима је одбојкашки ас и сада селектор Србије Никола Грбић покушао да објасни како то мала земља Србија даје толико шампиона. Тачан одговор сигурно нико не зна, а ми смо имали лето за препричавање током ког готово да није прошао дан а да нас спортисти нису обрадовали. Бољих амбасадора од Новака, ватерполиста, одбојкаша, кошаркашица, одбојкашица, стрелаца, атлетичара, веслача, кајакаша, "орлића", кошаркаша - немамо! И "капа доле" за све оно што су урадили овог чаробног лета које смо испратили.

Остали спортови 26.09.2015 | 00:00
Анализа: За дуго памћење - Чудесно српско љето!

Никога не треба издвајати, сви су они најбољи у ономе чиме се баве и толико су пута донели радост овом народу. Све те успехе, медаље, рекорде и трофеје, навијачи у Србији доживљавају као "своје", а споритсти су свету показали да смо можда мала земља, али њене боје бране истински шампиони.

Све је почело на Европским играма у Бакуу где је рвач Виктор Немеш донео Србији сребрну медаљу и тако најавио магично лето.

Истог дана, рукометаши су се квалификовали за Европско првенство 2016. године, које ће се одржати у Пољској. Победом над Израелом, репрезентативци су Србији обезбедили девети одлазак на ово такмичење.

Другу медаљу за Србију на Европским играма у Бакуу донеле су кајакашице Милица Старовић и Далма Бенедек-Ружичић. Злато је засијало још два пута тог дана у Азербејџану. Стрељашица Андреа Арсовић освојила је најсјајнију медаљу у дисциплини ваздушна пушка на 10 метара, а заблистали су и кајакаши, Небојша Грујић и Марко Новаковић.

То, међутим, није означило крај низу медаља за Србију. Теквондисткиња, Тијана Богдановић, освојила је сребро у категорији до 49 килограма.

Средином јуна, стрељашица Зорана Аруновић и Дамир Микец на истом такмичењу освојили су златну медаљу у дисциплини ваздушни пиштољ. Тачку на трофејно лето за стрељаше ставила је Ивана Максимовић-Анђушић, која је освојила златну медаљу на шампионату Европе у троставу пушком на 50 метара.

Наша златна олимпијка, Милица Мандић у Бакуу је освојила сребро у категорији преко 67 килограма и истакла кандидатуру за одбрану насјајнијег одличја на Играма у Рију.

Дан касније, на Новом Зеланду, Србија је постала шампион света у фудбалу победивши Бразил на Светском првенству за играче до 20 година. "Орлићи" су тријумфовали у мечу са петоструким шампионима света после продужетака са 2:1. У 70. минуту Станиша Мандић дао је први гол за нас. Међутим, три минута касније, Бразилац Переира изједначио је на 1:1 и када се чинило да ће одлучивати пенали - догодило се чудо. Два минута пре краја продужетака Немања Максимовић голом у 118. минуту побринуо се за највећи успех Србије у фудбалу.

После кратког излета на Нови Зеланд, опет се враћамо у Баку, јер је Дамир Микец постао двоструки шампион освојивши златну медаљу на Европским играма у дисциплини малокалибарски пиштољ 50 метара. Наши спортисти наставили су да нижу златне медаље у Азербејџану, пошто су ватерполисти до 17 година освојили прво место победивши репрезентацију Шпање са 8:7.

Дванаесту медаљу за Србију на Европским играма донела је Ивана Јандрић, освојивши злато у самбоу (борилачка вештина) у категорији до 68 килограма, а српска пливачица, Ања Цревар и наши репрезентативци у баскету "3 на 3" освојили су бронзу.

Наши одбојкаши обезбедили су пласман на завршни турнир Светске лиге у Бразилу, победивши репрезентацију Италије. Треће место освојиле су наше одбојкашице у Бакуу. Након пораза који су прерпеле у полифиналу против Пољске, наша селекција предвођена Зораном Терзићем, после пет сетова, победила је домаћина такмичења, Азербејџан.

Историјски успех направиле су кошаркашице крајем јуна. Под вођством Марине Маљковић донеле су Србији први пехар европског шампиона у женској кошарци.

У финалу шампионата у Будимпешти победиле су изузетно јаку репрезентацију Француске. Највише поена (25) постигла је фантастична Ана Дабовић која је предводила краљице до највишег постоља заједно са Соњом Петровић. Почетак меча је био успешнији за Францускиње, али уз неколико успона и падова наше репрезентативке започеле су друго полувреме са једином поедом предности. Наше кошаркашице оствариле су највећих плус 10 пред сам крај и тријумфовале са 76:68.

Ватерполо репрезентација Србије, у финалу Светског првенства у Казању, запљуснула је репрезентацију Хрватске таласом од 11 голова док је противничка екипа постигла четири.

Тиме су наши "делфини" за понос још једном потврдили да су суверени владари базена где год да се појаве, а селектор Дејан Савић је наставио трофејни низ са националним тимом.

Победом над Аргентином, у последњем колу Светског купа у Јапану, наше одбојкашице избориле су се за пласман на Олимпијске игре у Рију. Репрезентативке су стартовале поразом од Кине након чега су направиле преокрет и победиле све остале ривале, измеђуосталог и светске шампионке САД и европске првакиње, репрезентативке Русије. Са укупно 10 узастопних победа направиле су истински подвиг.

Шта тек рећи за чудесну Ивану Шпановић. Наша најбоља атлетичарка руши све рекорде пред собом. Најпре је на Светском првенству пробила магичну границу од седам метара, што јој није било довољно за злато, већ за бронзу.

О каквој шампионки је реч показала је одмах по повратку из Пекинга на митингу Дијамантске лиге - још једном је поправила рекорд чаробним скоком од 7,02 метра! За нови национални рекорд, што је у Цириху било довољно за злато и завршетак сезоне у великом стилу.

Многи од њих набројаних инспирацију проналазе у њему - Новаку Ђоковићу. Наш најбољи тенисер у историји и један од најбољих на свету свих времена. Поред све славе и успеха, остао је оно што јесте. Изузетно пријатан, непосредан, нормалан, фокусиран на породицу и оно чиме се бави. Увек спреман за шалу и забаву тамо где им је место. Хуманитарац. Зато је годинама на врху, јер су то све одлике правих шампиона.

Ноле је успео да одбрани титулу на Вимблдону победивши великог ривала Роџера Федерера у четири сета. Тако је по трећи пут у каријери постао шампион најзначајнијег гренд слема. Незаустављиви ас још једном је убрзо показао зашто је број један. Финале УС Опена са несртпљењем смо чекали скоро три и по сата али киша није успела да спречи Новака да још једном победи швајцарског тенисера. На почетку меча, Федерер је имао проблема са сервисом док је Ђоковић имао добар старт. Али, није све ишло у корист најбољег тенисера света. Наиме, Новак се оклизнуо, што је била последица недовољно осушеног терена. Роџер је покушао да искористи ситуацију, међутим, чак ни то није успело да спречи српског тенисера да добије први сет. Швајцарац је у другом сету био бољи али не и у трећем и четвртом. Овом победом, Ђоковић је освојио десету гренд слем титулу. Публика је била на Федереровој страни, што је било веома очигледно, али Новаку ни то није представљало проблем. Јер је на терену већи од свега око њега.

Да ли овакво лето може да се понови? Рекло би се тешко, готово немогуће... Али, ми смо Србија. Мала земља пуна шампиона и са нама је све могуће!

Коментари / 0

Оставите коментар