Њемачка тражи десет хиљада радника

На немачком тржишту рада постоји велика потреба за квалификованим стручним кадром, а само у једној покрајини траже се десет хиљада инжењера.

Свијет 24.09.2015 | 22:58
Њемачка тражи десет хиљада радника

У протеклим деценијама ова европска држава примила је многе раднике са подручја Балкана; пре је било речи о физичким радницима, но како је време пролазило, тако су се Балканци показали и у сферама где су биле потребне и више квалификације.

Како наводе из Амбасаде Немачке у Сарајеву, високообразовани људи из различитих области имају добру перспективу Немачкој, поготово ако добро говоре немачки језик.

Како је за рекао Јенс Вагнер, портпарол Амбасаде, област за коју су тренутно најчешће заинтересовани људи из Босне и Херцеговине су занимања везана за медицинску његу.

Истакао је како постоје и многе друге групе занимања с веома добрим шансама на немачком тржишту рада.

Радна виза и за не-академска занимања

Чак и за не-академска занимања у појединачним случајевима постоји могућност да се добије радна виза, наводе из амбасаде Немачке у Сарајеву.

„Ово се посебно односи на особе са стручним образовањем односно струком која недостаје у Немачкој“, казао је Вагнер.

И код ових занимања битна је претпоставка да ова стручна спрема буде призната у Немачкој.

“На пример, само у покрајини Баден-Виртемберг недостаје 20.000 инжењера. Лекари, информатичари и техничари такође имају добре шансе да се запосле у Немачкој”, навео је Вагнер.

Питање радних виза

Из Амбасаде Немачке истичу како је за младе људе, за дугорочну перспективу у овој држави, најједноставнији пут да тамо студирају.

“Онај ко у Немачкој добије универзитетску диплому може аутоматски остати 18 месеци, а она особа која у том периоду добије добро плаћено радно место може у правилу остати трајно”, каже портпарол Амбасаде.

Онај ко има страну универзитетску диплому која ће бити призната у Немачкој може добити радну визу уколико је нашао радно место у Њемачкој чија годишња бруто плата износи најмање 47.600 еура. За такве случаје постоји такозвана Блуе Цард.

За такозвана МИНТ занимања (математика, информатика, природне науке, техника, хумана медицина) постоји могућност да се и с износом годишње бруто плате од 37.128 еура добије Блуе Цард МИНТ.

Извор: Србија данас

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

xx

24.09.2015 15:54

Досли су им имигранти нек њих запосле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре xx

25.09.2015 03:50

Ста је xx,криво ти сто нико не трази са осмољетком???

Name

Зоран

24.09.2015 16:48

Ја се понадо да це добити посао ови беспосленици са БН портала посто стално кукају немају посла ,кад оно Њемацка не тражи оне који су заврсили политичке науке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко Коцкица

24.09.2015 18:09

Ово су прице за малу дјецу...или боље рецено за овце у торовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

24.09.2015 18:54

Високо квалификовне са радним изкуством Сто бивса сфрј нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

25.09.2015 06:27

У Републици Српској је вишка све и један дипломирани инжењер који је дипломирао прије рата. Три секте до сад невидјено искварених сеоских дјилкоша су све преузеле. И све развалили. У Руди Чајавецу, некадашњем поносу Бањалуке и Крајине, сада се има хотел, продавница спортске упреме из увоза, Тамарис, Конзум итд. Не дају балкански неписмењаци ником пред себе, тако да инжењери и мајстори немају посла. Све ово стоку већ кошта а и коштаће непроцјењиво. И треба. За стоку није ни штала. Може се стока држати и вани, само бика предводника привежеш за дрво. И стока се неће расипати.

Name

Ха?

25.09.2015 07:01

Ста писес то?

Name

Ђода

24.09.2015 21:34

Ево сваки дан им пристижу хиљаде избјеглица са Блиског Истока,таман да попуне та радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ