Топлана се задужује за 7,8 милиона КМ

Скупштина града Бањалука дала је сагласност за издавање гаранције града за кредитно задужење предузећа “Топлана” од 7.800.000 КМ.

Република Српска 24.09.2015 | 16:15
Топлана се задужује за 7,8 милиона КМ

Према овој одлуци, трајање зајма је до 60 мјесеци, са промјенљивом каматном стопом од 5,4 одсто. Град ће, као гарант зајма, кориснику гаранције Фонду за развој и запошљавање Српске обезбиједити мјенице.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је град само гарант за зајам и да то неће утицати на градски буџет уколико предузеће буде редовно плаћало своје обавезе.

“Давање овог гаранта је покушај да `Топлана` спремно уђе у наредну сезону гријања, те да обезбиједи одређене количине мазута”, рекао је Гаврановић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је стање у овом предузећу тешко и да систем тренутно није одржив јер има 150 милиона КМ губитака.

“Те губитке град је преузео прије три године. Уз разне напоре успјели смо да уштедимо 16 милиона КМ, али то ни изблиза није довољно да се предузеће стабилизује у потпуности”, напоменуо је Гаврановић.

Он је додао да је једино рјешење да град учини и додатне напоре, јер би у случају да овакво предузеће прогласи стечај значило да велики број грађана Бањалуке, али и виталних институција дочека зиму без градског гријања.

Директор предузећа “Топлана” Мићо Миловановић рекао је да ово предузеће има довољну количину мазута за нормалан почетак сезоне.

“Новац добијен на основу зајма биће утрошен за измиривање пренесених обавеза, али и за набавку количине мазута која ће бити довољна за нормално гријање најмање до краја јануара наредне године, у зависности од тога колика ће бити температура ваздуха”, навео је Миловановић.

Он је истакао да су периферне котловнице које енергију производе из биомасе, изграђене прошле године, битно допринијеле уштедама у раду овог предузећа, јер је мегават топлотне енергије добијен из биомасе дупло јефтинији у односу на мегават енергије добијен из мазута.

“Осим тих уштеда, уз другачији рад и понашање у `Топлани` у протекле три године уштеђено је 16 милиона КМ”, истакао је Миловановић.

Он је навео да је са садашњим стањем у предузећу и околностима у којима се оно налази немогуће остварити позитиван пословни финансијски резултат, али да је веома значајно то што је у првој половини ове године остварен најмањи пословни губитак у односу на исти перид претходних неколико година.

“У првој половини 2012. године губитак је био око 11 милиона КМ, док је за исти период ове године губитак мањи од три милиона КМ”, навео је Миловановић.

На данашњој сједници Скупштине града Бањалука усвојен је и приједлог одлуке о измјени Одлуке о такси превозу на подручју града Бањалука, којом је пролонгирана одлука да самостални и такси превозници боју аута морају ускладити са овом одлуком.

Усвојен је и приједлог одлуке о кабловској канализацији за комуникацијске каблове, којом је дефинисан начин изградње, одржавања и коришћења ове канализације, као и давање у закуп јавних површина ради њене изградње.

Извор: Истинито

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

дфк

24.09.2015 14:43

Гаврановиц је најнеспособнији градонацелник у историји Бањалуке, све је унистио. Једино цим се бавио, у недостатку знања и оптерецен огромним лицним комплексима, су интриге и сплетке којима је од града направио махалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симко

24.09.2015 14:56

Ма Гаврановићу треба исправити споменик само за аутобуску стару станицу и земљисте пољо. школе. Хајте људи човјек се бори са вјетрењачама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бунтовник

25.09.2015 07:15

Иначе се не упуштам у коментарисање али овај коментар Симкета морам прогласити за најбољи и најтачнији, што у овој држави није пракса, јер сви само своје пројекције у глави претачу у коментаре и са њима се додворавају некој политчкој опцији. Симке је објавио сурову истину.

Name

Бунтовник

25.09.2015 07:28

:)

Name

невријеме

24.09.2015 15:01

То није град него дизниленд за будале. Тешка корупција и негативна селекција владају Републиком Српском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ној

24.09.2015 17:54

Ти све коментришеш. Цпоy - пасте

Name

Мики

24.09.2015 15:03

Каква је то кабловска канализација хе хе хе Је ли то дигитално ср..је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.09.2015 07:43

Бањалуку годинама воде људи који је не воле, већ им је БЛ бизнис. Резултате видимо ми који живимо у БЛ...од индустријског самоодрживог града до административно задуженог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМАХ ЈАМЕС

02.03.2020 03:10

Добивање легитимног зајма одувијек је био огроман проблем Толиком броју клијената који имају финанцијске потребе. Питање лошег кредита и осигурања је нешто што клијенте увијек забрињава када траже кредит од легитимног зајмодавца. Али МИДЛАНД ЦРЕДИТ ФИРМ је то промијенио у индустрији кредитирања. МИДЛАНД ЦРЕДИТ ФИРМ акредитиран је од стране организације зајма за давање кредита локалним и међународним клијентима по каматној стопи од 3%. Дали смо привилегију да испунимо ваше финанцијске потребе. Проблем кредита не би вас требао зауставити у добијању потребног зајма. Наше услуге укључују сљедеће: * Зајмови за инвеститоре * Консолидација дуга * Друга хипотека * Пословни зајмови * Особни зајмови * Међународни зајмови Без социјалног осигурања и без провјере кредита, 100% гаранција. Све што требате учинити је обавијестити нас што точно желите и сигурно ћемо вам остварити сан. МИДЛАНД КРЕДИТНА ТВРТКА каже ДА када ваше банке кажу НЕ. Напокон, финанцирамо мале зајамне твртке, посреднике, мале финанцијске институције јер имамо неограничен капитал. За додатне појединости о купњи зајма од нас: Молимо одмах одговорите на ову е-маил: мидланд.цредит2@гмаил.цом Назив твртке: МИДЛАНД ЦРЕДИТ ХОМЕ Твртка е-поште мидланд.цредит2@гмаил.цом Твртка НМЛС ИД: 315276. Wеб страница твртке: мидландцредитонлине.цом Мото: Инвестирање за генерације.

ОДГОВОРИТЕ