Масажом до здравља

Рефлексологија прстима проналази тачке исцељења на табанима, шакама, лицу... Притиском на зоне одређених органа ослобађа се блокирана енергија која доводи до прочишћења организма и уклањања тегоба

Здравље 24.09.2015 | 09:35
Масажом до здравља

Притисак на одређену тачку стопала, шаке, лица или других делова тела може да доведе до ослобађања од појединих здравстевних тегоба... Код неповерљивих, ова реченица најчешће изазива сумњу. Код других се обично јавља радозналост и жеља да то провере. А управо овим начином лечења се бави рефлексологија, древна источњачка холистичка наука, призната и од званичне медицине.

- Назив је добила по рефлексним зонама испуњеним тачкама које се третирају. По ајуреведској медицини у организму постоји 104, такозваних марма бјангхам тачака прецизно распоређених, али их је највише лоцирано на стопалима, шакама и лицу, где се завршава већина рефлексних зона. Свака таква тачка означава одређени орган, а њеним третирањем отклањају се блокаде које ремете нормалан проток енергије условљавајући одређени здравствени поремећај. Тело је, иначе, подељено са десет вертикалних линија, односно меридијана, кроз које енергија протиче. Нервни завршеци на шакама и стопалима преносе дуж кичмене мождине заправо сваку врсту информације до мозга, коју мозак прерађену даље шаље у одређени орган. Па тако и ослобођену енергију која помаже зацељивању - објашњава рефлексолог Татјана Јевђовић.

* Како то изгледа у пракси?

- Рефлексотерапија се изводи на више начина, а најзаступљенији је дренажни покрет, као и притисак на одређену тачку. Притисак може да се изводи константно у месту или се окреће у једном или другом смеру казаљке на сату. Стимулисање енергије постиже се кружењем палца у смеру казаљке на сату, а уколико организам треба да се умири кружни покрети се усмеравају на леву страну. На тај начин проток енергије се успорава. Суштина је да свакој тачки посвети до три минута масаже, зависно од технике која се примењује. Да би се постигао жељени ефекат третирање стопала би требало да се обавља једном дневно. Између две терапије мора да прође 24 сата, јер се ради о дубокој детоксикацији организма. Заправо, толико је времена потребно да би сви токсини изашли из организма, који су главни окидачи за настанак бројних здравстевних поремећаја.

* Постоји ли редослед рада у рефлексотерапији?

- Углавном се почиње од тачке соларног плексуса, одакле се напаја желудац, слезина, јетра и панкреас. Суштина је да полако ослободимо то место, јер нам се тек тада даје могућност да приступимо другим органима. Када је реч о стопалу соларни плексус се налази на средини где се спајају јастучићи. На шакама је он такође испод јастучића палца. Већ при првом третману особа може да осети бољи рад желуца, а уколико је нервозна осетиће опуштеност и надолазећи мир. Ово је, рецимо, веома важно за студенте који осећају трему и нервозу пред испит. Такође, важна је и тачка хипофизе, жлезде одговорне за рад целокупног тела, која се налази на средини палца. Њеним третирањем успоставља се недостајућа хармонија у организму.

* Да ли је онда рефлексологија начин лечења?

- Рефлексологија није начин лечења, већ помоћна метода, за коју могу да се користе прсти, штапићи из кинеске и тајландске медицине, а у последње време и ласер. Било који начин да се примењује, олакшање доноси у сваком смислу речи. Да би добро функционисао, неопходно је дубинско прочишћење организма. Код већине је он препун токсина. Из окружења, хране, од лекова... Многи у телу имају и вишак течности, због које се често јавља бол на одређеном месту. Применом рефлексологије делотворност се осећа одмах након третмана на критичним местима. То најбоље осете особе са мигренама и другим тешким главобољама, као и они који пате од несанице.

* Постоји ли припрема за овај вид терапије?

- Пре доласка на терапију мора да се поштују одређена правила. Храна не сме да се узима ни пре, али ни после завршетка терапије најмање један сат, баш због прочишћења организма од токсина. Након тога пожељно је уносити воће и високо енергетску храну. Али је зато чаша воде као чистач обавезна пре третмана. Након сеансе требало би попити што више воде, да би се мокрењем организам очистио од токсина. После сеансе је пожељно и туширање, тако да се вода слива низ главу и цело тело, да би се очистила аура. Од изутене важности је такође да сагласност за примену рефлексотерапије да ординирајући лекар, јер само заједничким радом може бити у потпуности успешна. Једино је контраиндикована за труднице и жене за време менструалног циклуса, хипертоничаре и особе са малигнитетом.

ТЕРАПИЈА КОД КУЋЕ

Рефлексологија може да се примењује и у кућним условима. Прво треба потопити стопала у млаку воду са кашиком морске соли. После пет минута топлим пешкиром осушити лево стопало и почети масажу. Масажа се изводи гњечењем од врхова прстију према пети. На пети се зауставити и притискати палцем њен средишњи део. Затим померити палац ка унутрашњој страни стопала, тачније на ивицу пете. Притиском на ту важну тачку третира се бешика и елиминише вишак течности.

Затим се спиралним покретима креће унутрашњом страном према врховима прстију. Масажа се наставља тако што се прво кружним покретима масира средишњи део палца, а затим благо извуку сви прсти понаособ да би се ослободили притиска. Онда се са оба палца руку благо масирају јастучићи, где су рефлексне зоне срца и плућа. Од јастучића се наставља благо спуштање према њиховој средини где се налази соларни плексус. Након масирања ове тачке спуштање се наставља спиралним покретима до тачке бешике и тиме је круг на левом стопалу завршен и пут за проток енергије је ослобођен.

Затим се прелази на десно стопало. На његовој спољашњој страни ради се дебело црево, које ту почиње а завршава се на левом стопалу. Креће се, наравно спиралним покретима, од ивице на горе, до средине табана, а онда ка његовој унутрашњој страни, све до тачке бешике. Уколико су у организму присутни токсини, приликом притиска ових тачака, врло често се осети бол. Иначе, осим дебелог црева које почиње на десном, а завршава на левом табану, тачке свих других органа постављене су симетрично на оба табана.

КИЧМА И СТОПАЛА

Кичма и стопала су делови тела којима се најмање поклања пажња иако подносе највећи терет. Стопала су врло често у обући лошег квалитета, а пренебрегава се чињеница да је њихово здравље предуслов здравља целокупног организма и у физичком и у психичком смислу.

- Са рефлексолошког становишта врло је важно детаљно проучити стање у коме се стопало налази. На основу жуљева, пликова, младежа или изгледа прстију, можемо закључити у каквом су стању жлезде и органи одређене особе. Ако особа има жуљ или деформацију на прсту у пределу који се односи на грло, односно врат, врло је вероватно да она има проблем са изражавањем.

Стопала терапеуту служе као рачунар, јер му свака појединачна тачка, попут дугмета на тастатури, омогућава да види садржај целокупног организма - сликовито објашњава Татјана Јевђовић.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар