Најстарија жена тракториста у Семберији

Судбина, моја дечја љубав према тракторима, али и сплет животних околности, одредили су да се бавим пољопривредом и обављам најтеже, мушке послове - прича Душанка Шаматић (73) из Попова, најстарија жена тракториста у Семберији.

Република Српска 24.09.2015 | 07:39
Најстарија жена тракториста у Семберији

Више од четири деценије Душанка сама оре своје њиве и успешно одржава велико сеоско газдинство.

- Била сам одличан ђак, то може да потврди моја стара учитељица Спасенка. Покојни учитељ Драган долазио је код мог деде Тоје Тошковића и молио га да ме пусти да наставим школовање, али након четири разреда, оставили су ме да помажем на пољопривреди. Таква су времена била. Од две кћерке, Светлане и Анђелке, имам четворо унучади, које по два-три пута дневно одвозим и довозим из Попова до школа у Бијељини - каже Душанка.

Обрађује четири хектара земље, има воћњаке, пластенике, а ситуација на селу је изузетно тешка и неизвесна, и за организованија домаћинства, са више радне снаге, а камоли за њу саму.

- Немам никакве помоћи од државе, само узимају. Ето, ја са седамдесет три године морам да уплаћујем здравствено осигурање. У овим годинама не могу да добијем никакав кредит, позајмим мало од комшија и пријатеља, па вратим кад нешто продам. Ником нисам остала дужна, никог нисам преварила. Одшколовала сам са ових десет прстију две кћерке, обе су завршиле факултете, и док сам била млађа, могла сам да се борим са пуном шталом бикова и свиња. Али, остарило се, све је теже...

Данас Душанка, која се не предаје ни у седамдесет трећој години, уместо крупне стоке, узгаја пилиће, продаје прерађивачима месо и од тога живи и одржава домаћинство.

Током отаџбинског рата, Душанка је трактором и приколицом развозила борце на линију. Сви су јој тада обећавали, да ће, чим се рат заврши, за Душанку тражити пензију. Душанке се нико више и не сећа.

- Тешко ми је, али ја ипак волим ово што радим. Само боже здравља - поручује Душанка.

ПОПЛАВА

- Прошле године поплава ми је однела све, кућа и све зграде биле су пуне воде. Добила сам ваучер, па сам зграде мало довела у ред, а пшеница и кукуруз су отишли са дринском водом, а нико штету да намири.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

избјеглица

24.09.2015 06:23

Госпоја би и вауцер и да се стета намири као да је једина у РС па нек се захвали влади за вауцер а ста је добила зА помоц од опстине бн он ста су добиле избјеглице које су остале без игдје ицек напустајуци родна мјеста 1996г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

24.09.2015 07:53

Вратите се одскле сте и досли .!!

Name

Подрињац

24.09.2015 08:48

Срам те било "Избјеглицо" . Ова старица се поштено бори за живот. Семберац свака ти је на мјесту !

Name

xx

24.09.2015 07:03

Ово је дјед

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Семберац

24.09.2015 08:44

Срам те било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.09.2015 12:26

Дана нема а да не прокунем што се родих овде...

ОДГОВОРИТЕ