Видео: 8 минута, 59 секунди, 30 додира, 9 шутева, 5 голова!

Како да не пишемо о овоме?

Фудбал 23.09.2015 | 16:00
Видео: 8 минута, 59 секунди, 30 додира, 9 шутева, 5 голова!

Како да о овоме не пишемо данас, кад је човек за осам минута и 59 секунди, са свега 30 додира, из девет покушаја, дао пет голова, једном погодио стативу и једном натерао несрећног Дијега Бенаља да се својски потруди да му одбрани?

Осам минута и 59 секунди, са клупе, за 5:1 после 0:1.

Роберт Левандовски.

Он је постао први фудбалер у историји Бундеслиге који је дао пет комада као резервиста, а 14. којем је то пошло за ногом. Нико у Немачкој није пет пута био стрелац још од августа 1991. године када је Михаел Тонис урадио то у победи Дуизбурга над Карлрсруеом од 6:2.

Тонис је био само један од спортиста који су синоћ изразили дивљење игром спретног Пољака и честитао му преко Фацебоока.

Да може колико жели, Левандовски је наговестио још у априлу 2013. године када је у мечу полуфинала Лиге шампиона, и то са Реал Мадридом у Дортмунду, дао четири гола за Борусију у победи од 4:1.

"Никада нисам доживео ништа овако, чак ни слично. Пет голова за девет минута. Вау!? Могуће да никада више нећу ни видети ништа слично у животу", рекао је после утакмице Пеп Гвардиола, тренер Бајерна, који се још на терену хватао за главу и окретао ка публици у неверици.

"Шта да кажем? Нападач светске класе који шутне пет пута на гол, а замало да да седам голова", рекао је тренер Волфсбурга Дитер Хакинг који је био само неми посматрач најбрже петице у историји немачког фудбала, а можда и шире.

Левандовском је за хет-трик било потребно три минута и 19 секунди.

"Колико ми је било потребно за три гола? Хммм, можда пет минута", рекао је после утакмице.

"Мање? Прилично мање?", чудио се.

"Ово је лудо. Само сам шутирао, јер смо губили 0:1, уопште нисам размишљао о времену и броју голова. Невероватно", рекао је Левандовски, који се потом са сурпугом сликао и "окачио" фотку на Инстаграм, како би овековечио ово вече и с породицом.

Тешко да ћемо ово заборавити. Бајерн је захваљујући њему стигао до максималног 18. бода у шест кола, уз гол-разлику од плус 17, а када му је то претходни пут успело (2012/13) надмоћно је освојио титулу.

Левановском је, као што смо рекли, било потребно мање од девет минута и свега 30 додира с лоптом да постигне пет голова. Какав је то подвиг? Прво, остварен у мечу са највећим Бајерновим ривалом за титулу прошле сезоне, учесником Лиге шампиона и, можда, првим изазивачем ове сезоне.

Друго, Левандовски је за девет минута постигао више голова од "пола" Бундеслиге у претходних шест кола! Тим Хофенхајма и Хановера дао је четири гола на пет утакмица, Аугусбург четири на шест, Леверкузен и Инглоштат три на шест, а вицешампион Немачке Борусија Менхенгладбах постигао је два гола у шест кола, за 540 минута игре плус надокнаде времена.

Арсенал и Тотенхем дали су у Премијер лиги по пет голова на шест утакмица, Ливерпул четири на шест, Њукасл три на шест, Интер је у Серији А први на табели са максималних 12 бодова и пет голова на четири утакмице, Лацио и Јувентус, вицешампион Европе, постигли су на четири меча гол мање него Левандовски за девет минута, а освајач Лиге Европе Севиља, на четири меча у Примери, дала је само два гола, колико има и Валенсија на пет.

Има ли нешто што Левандовском није успело?

Јесте!

Недостајао му је један гол, можда тај шут што је завршио на стативи, да обори апсолутни рекорд Бундеслиге, који датира још из августа 1977. године. Тада је ас Келна Дитер Милер дао шест комада у победи над Вердером од 7:2.

Примера ради, у Суперлиги Србије одиграно је чак десет кола, 900 минута фудбала, а Јагодина има два гола мање од Левандовског синоћ!!!

Коментари / 0

Оставите коментар