Босић: Суд има доказе о милионским крађама

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић казао је данас новинарима у Бањалуци да обимна документација коју је приложио суду иде у прилог тврдње да је Милорад Додик омогућио себи и другим људима злоупотребом свог положаја стицање милионских вредности на противзаконит начин.

Република Српска 23.09.2015 | 13:17
Босић: Суд има доказе о милионским крађама

Он је након рочишта, у тужби Милорад Додик против Младена Босића, одржаном у Основном суду у Бањалуци казао да ће се главна расправа одржати у новембру, изразивши жаљење што је судија одлучила да одбије све свједке које је одбрана навела и који би потврдили истинитост изречених тврдњи.

"Али, има и даље довољно и података и докумената који недвосмислено указују на милионске крађе, изношење новца из Републике Српске у иностранство и на једну систематску пљачку Републике Српске, а у скоро свим аферама је на неки начин умијешана и Инвестиционо развојна банка", рекао је Босић.

Рекао је да је да ситуација с ,,Боском", више него очигледна и ту нема никакве дилеме о чему се ту ради.

"Ситуација са предузећем “Еко фруит” гдје је човјек поднио захтјев ИРБ да му додијеле кредит у петак, а одмах у понедељак Одбор (кредитни) је додијелио тај кредит, а онда након извјесног времена тај човјек је преписао вишемилионску имовину на сина Милорада Додика. Значи, много је доказа које неће бити тешко презентовати", казао је Босић, наглашавајући да упркос свему вјерује у непристрасност суда.

"Врло је интереанстна листа свједока. Ту има старих министара, али и у у актуелној влади. Има људи који би потврдили да су присуствовали чиновима корупције. Жао ми је што је тако, али ово није крај. Ово је парнични поступак и ја ћу свакако направити кривичне пријаве", рекао је лидер СДС.

Босић очекује од правосуђа да се позабаваи приложеним предметима и вјерује да ће када престане политички притисак на правосуђе сви на крају крајева морати да положе рачуне за оно шта су радили.

"Наш циље је да пред законом у Републици Српској сви буду једнаки, да се не гањају само ситни лопови, него да пред лице правде дођу они који су омогућили милионске преваре и крађе", поновио је лидер СДС.

На питање да открије неке од свједока, које је приложио у својој одбрани, Босић је рекао да су разно-разни разлози заштио су сведоци позивани.

"Неки су позивани, између осталог, и приликом потписивања штетних уговора, зашто су их потписали и да потврде вјредостојност тих уговора. Из ове власти има такође министара који су били у претходној власти, када су ти уговори склапани, а све је било под патронатом Милорада Додика", појаснио је Босић.

Одбијајући да открије имена свједока, Босић је рекао да је очекивао од суда да их позове и обавеже.

"Друга ствар за коју мислим да није у реду је чињеница да је суд одбио да службеним путем затражи информацију и документацију од институција Републике Српске, које су одбиле нама (одбрани) да доставе тражене доказе. Али, без обзира на све то, има довољно доказа у суду. Мени је драго што сам те документе о аферама успио да убацим у правосудни систем", рекао је Босић, Ако су одбијени сви свједоци, каже да је очигледно да су у овом процесу остали само он и Додик.

Босић је на крају рекао да ће сваки од ових случајева који су током овог процеса наведени као подршка чињеницама и његовој тврдњи о милионској крађи ће бити прослеђени тужилаштвима.

"То ће бити кривичне пријаве на основу којих очекујем да се покрену процеси", закључио је Босић.

Рочиште по тужби Милорада Додика против Младена Босића почело је 8. априла и до сада су одржана три у Основном суду у Бањалуци.

Основ Милорада Додика за тужбу је ранија Босићева констатација да је “Милорад Додик, човјек који је све слагао у вези с референдумом о отцјепљењу Републике Српске, враћању надлежности у правосуђу с нивоа БиХ, ревизији приватизације, обрачуну с криминалном и који је украо милионске износе, за некога може рећи да је лажов”.

Предсједник СДС Младен Босић је ово рекао реагујући на претходне Додикове наводе.

Додик је иначе Босића тужио због дијела реченице „да је украо милионске износе“, али не и за дио реченице која се односи да је Додик "све слагао у вези с референдумом о отцјепљењу Републике Српске, враћању надлежности у правосуђу с нивоа БиХ, ревизији приватизације, обрачуну с криминалном".

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

авокадо

23.09.2015 11:28

Септичка јама је пуна до врха. Кад ћемо је почети чистити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истразивац

23.09.2015 11:43

Босицу, уврсти у доказе и криминално-срамну додјелу концесије за малу хидроелектрану "Медос" на реци Дрињаци у РС. Додик је ту концесију доделио (преко свог кума из Индјије) белосветским криминалцима из компаније Минеко (масони и трилатерарци као сто је и он) на наместеном тендеру. Неко је вероватно узео дебелу лову (истрзивац зна и ко) а све су реализовали - техницки провели Додикови послусници у званицним органима РС. Један од њих је спреман да "пропева" ако га се узме као застиценог сведока.

Name

киви

23.09.2015 12:26

Свака част Босићу што се бори за Републику Српску, али било би лијепо да прво рашчисти са криминалом и лоповлуком у сопственој странци. За почетак, нека испита невиђено богатство сдс-оваца у Бијељини. Слажем се да сваки криминал треба кажњавати, а не селективно. Дакле, прво почистити сопствену кућу, па онда ићи даље !!!!!!!!!

Name

007

23.09.2015 11:42

Смијесно, па како ће суд РС-а ићи против свог газде, него ти Босићу плати 10.000 КМ одштете Додику нек џаба не троше се паре порезних обвезника на ову лакрдију, ако хоћете шта да урадите сјетите се како је Лењин , Кастро, Хомеини мијењали друштвени поредак у својим земљама, јесмо у 21 вијеку али менталитет људи је ко од прије 10000 година. Животињски нагони, опстанакл и Дарвинизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

23.09.2015 21:37

Већ видим како Суд РС унапријед има спреман уобичајен одговор-недостатак доказа,неоснована тужба итд...Нико у РС тренутно не смије ништа пресудити против Додика таман да има хиљаду и један доказ.Њега само могу срушити странци,као и што су га угурали у власт.

Name

рајко

23.09.2015 11:48

Босицу насјео си.Само протести рјесавају народни проблрм звани Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јусуф

23.09.2015 13:47

Није људи проблем Додик, Бакир, Човић, Шпирић,Кукић, Новић, Радишић, Радончић, Бичакчић, како се звао онај премијер лопов аха Бранковић, проблем су Бошњаци што мрзе Србе,Срби што мрзе Бошњаке, референдуми, БиХ трулеж, Хрвати што не воле ни једне ни друге, то је проблем, ми смо својом мржњом опљачкали БиХ, нису политичари, ми их бирамо сваке четири године они из фотеље у фотељу. Чим се дигне каква прашина када пропадне неко предузеће, одмах угрожени Срби од Бошњака, референдум о тужилаштву, угрожена БиХ од Срба, а ви народе свих нација сте луди 100%.Све док народ не отвори очи и не сконта нико никоме не пријети,није нико угрожен од другог народа (угрожени смо неимаштином) него политичари пријете неће нам бити добро.

Name

Зеро

23.09.2015 11:57

Милорад је све радио за добробит српског народа и ако је некад несто сверцо у Србију то је било само да РС иде напријед. Њwму никад није био лицни интерес вазнији од благостања српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.09.2015 21:38

Свака цаст Зеро

Name

неко

23.09.2015 12:05

Уколико овај пут установе да Додик није крив, Босицу никад висе нецес добити подрску од мене, испасцес обицни лазов који сво ово вријеме подмуклом политиком хоце само да се доцепа власти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нено

23.09.2015 15:25

Браво, најбољи коментар! Тако је, ако је крао и ако имас доказе онда докази.

Name

ре 007

23.09.2015 12:16

Босићу, немој бити наиван јер ти њему вјерујеш и његовим судијама, знаш сам да све ради за њега у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

23.09.2015 12:22

Када це се робна куца Боска вратити малим акционарима и када це ИРБ да легне на Боскин рацун и да покусати наплатити тзв кредит од 15 милиона КМ? И када це Додик, Дзомбиц и Глухаковиц да одговарају због те пљацкаске приватизације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука и Крајина

23.09.2015 15:44

Од мог самодоприноса је направљена Боска. Одлуку да се Боска да багровима из Србије је изгласала Народна скупштина Републике Српске. То је тада Додик истакао на РТРС телевизији. Све и један који је за то гласао ићи ће сада у затвор. А и додик наравно.

Name

труба

23.09.2015 13:15

... па вама суде, Босицу, лопови а не судије. Само будала мозе да казе да је имовину стеко постеним путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

23.09.2015 20:34

Шта рећи о снсд банди а да већ није речено?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

механицар

23.09.2015 22:09

Само протести русе Додика. Босицу ил поведи народ ил дај младјима сансу. Био сам пред РТРС-ом и ицу опет@

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекајући Олафа

24.09.2015 08:29

Босић има доказе у руци, а Додик у руци држи и тужиоце и судије. Значи, пат позиција. И ништа без Олафа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

касним

25.09.2015 07:14

Све це он то пореци,видјет це се...

ОДГОВОРИТЕ