Мигранти су главна стратегија ИД

У овом тренутку цјела активност центра Исламске државе је усмјерена на извоз исламске идеологије у тумачењу Абу Бакр ел Багдадија. Стотине младих људи које је обучила Исламска држава се сада као избјеглице шаљу у Европу и Сјеверну Америку, каже пољски новинар Витолд Гадовски.

Свијет 22.09.2015 | 07:17
Мигранти су главна стратегија ИД

Витолд Гадовски, познати пољски новинар и коаутор фима о патњама хришћана под Исламском државом, чија премијера се планира у Шпанији и Паризу, за портал Неw Еастерн Оутлоок говори о својим искуствима са путовања кроз територију под контролом Исламске државе.

Да ли ИД има везе са актуелном мигрантском кризом у Европи?

-У овом тренутку цијела активност центра Исламске државе је усмјерена на извоз исламске идеологије у тумачењу Абу Бакр ел Багдадија. Стотине младих људи које је обучила Исламска државе се сада као избеглице шаљу у Европу и Северну Америку. Извори из обавјештајних структура су ми потврдили да је то тачно. Обука која је у турским војним логорима раније обављана готово званично, у овом тренутку се одржава у тајности. Видио сам ту обуку. Волонтери "исламске револуције" постају велика ријека која тече из бивших република Совјетског Савеза, углавном Таџикистана, Узбекистана, Киргистана, Казахстана и Кине. То је тренутно највећи простор за регрутовање. Војсци Исламске државе више не треба толико добровољаца као раније, јер не води тако велике копнене операције као пре неколико мјесеци. Наравно, ту су и Чечени, они су високо цењени као официри и искусни герилци.

Да ли мислите да ће исламски тероризам у Европи свести на соло терористичке акције и стратегију "вук самотњак"?

- Добро плаћени професионалци су у различитим земљама, које су већ заражене овом идеологијом, одавно изградили виртуалне мреже. Дакле, напади ових усамљених вукова, који могу да изврше самоубилачке нападе, се могу извршити било гдје у Европи. Економија тероризма каже: нападамо тамо гдје највише можемо да утичемо на јавно мњење, где ће људи бити узнемирени после напада најмање недјељу или двије. Кад су напали Шарли Ебдо знали су шта раде, јер је то изазвало велики страх, и после месец дана од напада грађани су ишли на маршеве.

У чему се састоји актуелна терористичка мрежа? Ако баците бомбу, а о томе нико не говори, онда бомба не даје никакав ефекат. Вијест о сто погинулих у Багдаду траје само један дан, јер тамо бомбе експлодирају свакодневно, и људи више нису заинтересовани. Када се негдје у центру "слободног свијета" убијају жене и дјеца, онда страх почиње да постаје фактор. Економија тероризма је увијек била иста од 1972. године, од Црног септембра на Олимпијским играма у Минхену. Сада тероризам дјелује путем медија. Слике насиља и терориста се копирају милион пута. То је циљ терориста. Убијање појединих људи не доноси ефекте као што је застрашивање јавног мњења.

ИД је изузетно интелигентна организација, јер су људи задужени за акције учили из операција Американаца против талибана у Авганистану. Не стварају велике формације, а ако их и створе онда их постављају у цивилним подручјима. Дакле, највећи број ИД јединица се налази у Мосулу. Зашто? Јер је то град од 1,5 милиона становника. Бомбардовање ИД јединица у Мосулу би изазвало хуманитарну катастрофу цивила. То би био покољ и ниједна влада то жели. Џихадисти су савршено тога свјесни.

Они уопште не користе радио комуникације. Добро су то научили на случајевима Ал Каиде и Чеченије. Дудајев је убијен због сателитског телефона, тако да све информације обезбеђују кроз курире, који поруке преносе веома брзо. Не постоји радио, интернет веза или било који други електронски начин који би се могао пратити. Зато су опасни, јер увек нападају под окриљем мрака, превирања, итд. Тада врло брзо напусте мјеста гдје нормално живе.

Не можемо разликовати борце ИД од цивила. Када смо били у селима, у сваком смо видјели само вјерску полицију, људе који усмјеравају кретање саобраћаја и тако даље. Али нисмо видјели борце ИД. Они су сви сакривени у приватним кућама. У тренутку, када добију наређење, са много страна се сакупе и ударе на једном мјесту. То је стратегија ИД. Осим тога, они сво вријеме мијењају стратегије. Курди су нам рекао да је тактика напада џихадиста увијек различита. Американци немају шансу да тај рат добију из ваздуха.

Извор: НН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

22.09.2015 05:49

100 000 војника,1000 тенкова ,300 авиона ,опколи ,цесљај ,крај ИСИЛ-а !Просто !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

22.09.2015 05:57

Ово у босни нису пустосине ,ово су брда и суме овде војном цизмом нецете газити јер ми кад смо ратовали ви нисте ни знали ста је пуска.ГУСТЕРИ !!! ДЗОМБЕ ЦЕКАЈУ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

22.09.2015 06:59

Израел сам це да попали ове кољаце из ИСИЛ-а !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страх је цудо

22.09.2015 07:09

Срби уците арапски

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИМЕЋУЈЕМ

22.09.2015 08:24

Ти си се очигледно већ уср.о од страха?!

Name

Француз

22.09.2015 07:31

Као цовјек који зиви са тим Арапима преко 40 година .. могу вам реци да су ти људи цурице .. Једино су храбри ако упаднес медју њих десет .. Ниста се не бојте .. Брзе це бјезат назад нег сто су досли ако Ако им Перо ,Мујо и Анто пукну двије три измедју усиу :) позз свима ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.09.2015 08:23

Они држе пар градова у Сирији и Ираку, остала територија која "припада" њима је пустиња. Да УСА и НАТО желе средили би их за 3 дана. Само тада не би било јефтине нафте којом слабе Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂЕНЕРАЛ У ПЕНЗИЈИ

22.09.2015 08:26

Откад ја упозоравам свет на ово, а сада Витолдово упозорење вест дана. Хм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

22.09.2015 08:39

Глупости људи бјезе неце да дзабе гину

ОДГОВОРИТЕ
Name

види

22.09.2015 15:03

Стварно , на карти , па они неће Италију и бјеже само у земље обиљежене црном бојом . Кога они слушају ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.09.2015 19:54

Не разумијем засто се не употријеби хемијско или нуклеарно орузје да се ова арапска говна потамане

ОДГОВОРИТЕ