Зашто нико не помаже болесној дјеци?

Нисмо изгубили емпатију, али смо после акција које су се завршиле сумњама у злоупотребе, решили да преиспитамо себе.

Србија 21.09.2015 | 22:22
Зашто нико не помаже болесној дјеци?

Злоупотреба хуманитарних акција, са чиме се суочила сиромашна Србија која је била спремна последње паре из новчаника да да и помогне, довела је до тога да данас имамо на стотине акција за помоћ болесној деци од којих сви или већина окреће главу.

Саговорници Телеграфа објашњавају да то не значи да су грађани наше земље изгубили емпатију.

То значи, сматрају они, да су после акција, које су се завршиле сумњама у злоупотребе, попут оне када је сакупљан новац за малу Тијану Огњановић, решили добро да преиспитају себе коме ће помоћи, а коме не.

Психолог Александра Јанковић мишљења је да доживљај злоупотребе те неке хуманитарне активности, сада многи узимају као образложење за рационализацију.

– Зашто кажем рационализација. Па, по правилу, и на улици најчешће и просјацима и соротињи дају они који имају најмање. Пензионери, који живе прилично тешко, некако су најспремнији да помогну. Наравно, чести разлози рационализације јесу и то што ми немао довољно средстава и што смо јако сиромашни. Међутим, објашњења попут оних “ко зна шта ће да ураде са тим новцем”, већ нису валидна – каже Јанковићева.

Она примећује да је лако некоме ко има милијарде да учествује у свакој хуманитарној помоћи:

– Али, право милосрђе представља када је човек, небитно колико има и колико њему остаје, спреман да помогне. Ипак, данас је све, некако, материјализовано. Људи су спремни да бирају за пиријатеље оне које им могу бити од неке користи, тако да у ствари заборављају шта је право давање.

Социолог Ратко Божовић, осим у немилим и срамотним завршецима појединих акција, разлоге за оне неуспешне види и у непостојању јасних инструкција и институција које би требало да брину о деци за које не постоји начин да се лече у Србији.

- Имате људе као што је Тијанин отац којима не можете ништа. Тај посао морају институције да раде, а не ми. Ми смо људи добре воље који хоћемо да урадимо све што се може. Земље у којима нису подржани здравство и просвета, на трулим су и спорним темељима, а ми имамо такву ситуацију. У том сектору је, велики неред, али то није разлог и никако не треба испустити оне који имају проблем са здрављем, а не могу се овде излечити – рекао је Божовић.

Осим акције за лечење мале Тијане, хуманост људи пољуљале су и приче о злоупотреби новца из разноразних фондова, потом и приче да је новац за Косово проневерио владика Артемије…

(Телеграф.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мајка

21.09.2015 21:29

Свако од нас треба да буде свјетан и богу захвалан за здраву дјецу...и ако моземо да помогнемо да нам је то дузнос...и свако добро нам се вецим враца а бог је тај сто све види....ЈАСАМ МУ ЗАХВАЛНА ЈЕР ОН НАМ ДА ...А АКО СМО СЕБИЦНИ И МИСЛИМО САМО НА СЕБЕ НЕТРЕБАЛО НАМ....Унутрасњо задовољстводасмо неком могли помоц је велико .А погледајмо властиту руку 5прста нису исти па немогу ни сви људи ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицара

21.09.2015 22:53

Треба помоци слазем се али, треба контролисати, ево примјер је добар мтел и њихов број, ваљда неко све преиспита да ли је тим људима потребан новац а онда пустају у оптицај број ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

22.09.2015 02:55

Нема коментара на ово...гдје сте сада велики СРБИ,МУСЛИМАНИ,ХРВАТИ...знам ја нас ј...ти нас труло друство ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ