Анализа: Очекиван пораз у борби за 3. мјесто!

Мањак енергије, превелики број шутева за три поена као последица недостатка идеја у нападу, и инфериорност у скоку.

Кошарка 21.09.2015 | 23:20
Анализа: Очекиван пораз у борби за 3. мјесто!

Тако се у најкраћем могу описати узроци пораза Србије од Француске у мечу за треће место на Евробаскету – 81:68.

’Триколори’ су желели злато, доживели су болан пораз од Шпаније у полуфиналу, али, осим дана више за одмор, поседују и другачији менталитет од Србије – не само наше садашње кошаркашке селекције, већ генерално. Једноставно, у највећем броју случајева спорије успевамо да преболимо тешке поразе. Зато је овај исход био и очекиван, независно од квалитета француске репрезентације који је неспоран.

Руку на срце, Французи ни сада нису блистали, поготово не две највеће звезде Паркер и Батум, али показали су више жара и агресивности, и на прави начин користили су све предности које имају у односу на наш тим.

’Орлови’ су поново превише инсистирали на шуту за три поена – проблем који је испољен још у мечу са Немачком у првој фази сада се поновио оног тренутка кад су затворена Теодосићева додавања у рекет. На крају, Србија је шутнула више тројки него двојки (31-24), што никако није добар знак.

Петорка са Ерцегом и Бјелицом физички није могла да се носи са Французима у рекету, нарочито када је на паркету био Гобер, ривал је и из другог плана био агресивнији на скоку – спољни играчи Француске ухватили су пет лопти у нападу, наши ниједну. Укупно је ривал имао 14 више скокова (43-29) и дао је девет поена више из ’другог напада’.

Било је очигледно и да је Србији недостајало снаге – да ли је то заправо тако или је више на менталној основи, није ни толико важно. При (ретким) продорима углавном смо били неодлучни, блокови недовољно чврсти, доста нерезонских решења у нападу и кашњења у одбрани.

Ни наши најбољи играчи нису преузели одговорност на почетку, чиме би евентуално подигли и остатак екипе. На крају, једини могући исход и пораз који је оставио Србију без медаље.

4 Милош Теодосић Најбољи играч и капитен српског тима био је потпуно ван утакмице – 0 од 9 из игре, уз по 3 асистенције и изгубљене лопте. На све то, Теодосић је често и каснио у одбрани.

5 Марко Симоновић Почео је у петорци, погодио је тројку и покушао да унесе агресивност, али није много утицао на игру.

6 Огњен Кузмић Три минута на терену, два скока и фаул кад смо били у бонусу.

7 Богдан Богдановић Нападачки његов најбољи меч на Евробаскету, поготово у првом полувремену када је везао девет поена. Имао је и четири изгубљене лопте, сваку на идентичан начин – додавање у руке ривалу и отварање контре.

8 Немања Бјелица И он је био у контраритму, на продорима није био довољно чврст и неколико пута је заустављен. Ни шут га није служио док је меч још био неизвестан, а на скоку није могао да покрпи све.

9 Стефан Марковић Погодио је две тројке у првом полувремену, али није добро када играч којем то није врлина шутне чак шест пута за три поена. Није ни у одбрани био на свом уобичајеном нивоу.

10 Никола Калинић Провео је само седам минута на паркету, не у континуитету, без видљивог учинка.

11 Немања Недовић На крају је завршио са девет поена, али већина је дошла када је питање победника већ било решено. Продор је једна од његових врлина, али сада то нисмо могли да видимо.

12 Драган Милосављевић Није улазио у игру.

13 Мирослав Радуљица Борио се колико је могао и одиграо је сасвим пристојну утакмицу у нападу. Постигао је 11 поена од укупно 24 Србије у рекету. Ривал је из рекета дао 44 поена.

14 Зоран Ерцег Шут га поново није ишао, а ни у скоку није могао да се избори са доминатним Французима.

15 Никола Милутинов Није улазио у игру.

Коментари / 0

Оставите коментар