Хајдук - Динамо, полиција спасла судију, пенал у 93., црвени картон...!

Бурно је било пред око 17.500 људи на Пољуду. Умало да не избију немири на крају. Тужна традиција Хајдука у мечевима са Динамом - настављена...

Фудбал 20.09.2015 | 12:20
Хајдук - Динамо, полиција спасла судију, пенал у 93., црвени картон...!

Као ретко кад од отцепљења Сплићани су фудбалски разбили Загрепчане, а онда...

"Вјечни дерби" Хрватске, 99. у првенству од распада СФРЈ, имао је буран крај иако је завршен резултатом...

Хајдук Сплит - Динамо Загреб 0:0.

Као ретко када од распада старе државе, Хајдук је фудбалску "убио" Динамо, могло је да буде и 3:0, можда и 4:0 да на голу Загрепчана, који су у среду увече победили Арсенал у Лиги шампиона на Максимиру (2:0) није било Португалца Едуарда.

Он је чинио чуда и нервирао већи део од 17.500 навијача на Пољуду, два-три пута буквално је "вадио лопту" из гола и спуштао Торциду на земљу, а онда...

Играо се 93. минут када је неугодни нападач Динама Судани кренуо у спринт између двојице штопера "билих", Миловића и Веласкеза, један је успео да склони лопту испред Суданија, а други ушао у дуел с њим и оборио га, што је био повод за судију Бруна Марића да покаже на белу тачку и умало изазове нереде на стадиону...

Међутим, с обзиром на то да Марић не би погрешио и да није досудио најстрожу казну за тим Зорана Мамића и притом искључио Веласкеза, правда је задовољена јер је Чилеанац Анђело Енрикез промашио читав гол и разгалио трибине у Сплиту.

Гости су упутили свега пет шутева ка голу Ловреа Калинића, који је интервенисао само два пута и то нису били "страшни" ударци "модрих", осим оног из 2. минута утакмице када је Судани уздрмао пречку. С друге стране, Хајдук је 16 пута тукао ка "вратима" Едуарда, девет пута прецизно, девет пута је Едуардо излазио као победник из тих дуела!

Прилике су имали Јурановић, Балић, Тудор, Џеферсон, али је португалски голман Едуардо све успео да одбрани.

Тренер Хајдука Дамир Бурић тада је одахнуо, иако резултат 0:0 оставља "Мамићеве" на челу табеле са 20 бодова из десет одиграних кола (5-5-0). Хајдук остаје са 17 (4-5-1), а на потезу је Ријека која има 17 бодова и меч мање.

Ово је био 99. првенствени дерби од настанка ХНЛ, а скор је сада 33-19-21. Историјски гледано, рачунајући и све утакмице у старој држави, ово је био 202. дерби у свим такмичењима, а скор је сада 85-52-65 за "модре" из Загреба.

Хајдук је имао више титула у СФРЈ (9:4), али је од тада доминацију успоставио Динамо (17:6), уз десет узастопних титула првака Хрватске. Од 2010. године, Хајдук је само једном победио Динамо, головима Пашалића 14. септембра 2013. године, када је на Пољуду било 2:0. Пре и после тога – скор је 13-6-1 за Динамо, рачунајући и данашњи реми.

Динамо и Хајдук су већ 19. септембра одиграли и други дерби ове сезоне, а као и у првом који се играмо средином јула, ни сада није било победника. Међутим, тим Зорана Мамића продужио је своју серију непобедивости на 44 утакмице.

Коментари / 0

Оставите коментар