ЕП - Утисак дана: Тимски дух ослабљених Литвананца!

Победу Литваније над Србијом и пласман у финале Евробаскета обележио је тимски дух борбених “зелених” који су играли у ослабљеном саставу.

Кошарка 19.09.2015 | 13:40
ЕП - Утисак дана: Тимски дух ослабљених Литвананца!

Изабраници Јонаса Казлаускаса су славили 67:64, обезбедили су Олимпијске игре, а за трофеј ће се у недељу од 19 часова борити са Шпанијом.

За сада је сигурно да ће Литванија одбранити сребро освојено пре две године у Словенији, а за корак више на путу им стоји “фурија” која како турнир одмиче игра све боље.

И поред тога што су играли без четворице играча, показали су сјајан тимски дух, велику борбу и жељу за победом. У томе им је помогла и веома лоша игра Србије и у одбрани и у нападу. Литванија је на терену изгледала организованије и као да је више желела победу. Селектор Казлаускас на овом мечу није могао да рачуна на Галијуса, Сабониса, Јавцокаса и Лекавичијуса.

Меч са Србијом подједнаким теретом изнела су практично само петорица играча, Валанчунас јесте лидер екипе, али никога не би требало посебно издвајати, јер су успех и направили управо због тога што су били тим.

Због своје богате кошаркашке историје нико није ни помишљао да потцени Литванце, а и селектор Ђорђевић је то у више наврата наглашавао.

“Желимо да покажемо да нисмо случајно у финалу. Показујемо да је литванска кошарка сјајна чак и када нам недостају добри играчи, иако Клеиза, Мотијунас или Поциус не играју, можемо да урадимо нешто добро. То показује снагу литванске кошарке”, рекао је Кузминскас.

Управо због изостанка тројице играча које је Кузминскас споменуо, многи нису веровали да ће Литванија моћи да стигне оволико далеко. Можда је успех проистекао управо из тога што нису имали притисак јавности, па су играли растерећено.

И литвански медији управо пишу о томе да је на почетку неки од навијача упитан да ли њихова репрезентација може до финала, он би са сигурношћу рекао: “Не” и сви би га сматрали реалним, а не “хејтером”.

Почетак Евробаскета наговештавао је да ће заговорници те теорије можда бити у праву. Литванија није почела најсјајније, после тесне победе над Украјином, уследио је пораз од Белгије, а затим победе над Естонијом и Чешком, али партије “зелених” нису личиле на оне које су пружали претходници Валанчунаса и екипе.

Све до меча са Италијом, Литванија можда и није имала довољно јаког противника против ког би могла да покаже све своје могућноси. У осмини финала пала је Грузија, уследило је четвртфинале са Италијом, где је Литванија показала “од чега је направљена” и колико ће Србији бити тешко да стигне до финала, што се на крају испоставило као тачно.

Коментари / 0

Оставите коментар