Може ли Партизан до сљедеће фазе Лиге Европе? Традиција каже - ДА!

Фудбалери Партизана ће освојити једно од прва два места у групи Л у Лиги Европе - ако је веровати прошлогодишњим резултатима.

Фудбал 19.09.2015 | 23:40
Може ли Партизан до сљедеће фазе Лиге Европе? Традиција каже - ДА!

Црно-бели су на свом терену савладали АЗ Алкмар са 3:2 и на тај начин дошли до прве победе у групној фази неког европског такмичења после шест година. Тај тријумф ће пуно значити екипи, која се тако на најбољи начин уздигла после пораза од Црвене звезде у 149. „вечитом дербију”. Уз то, у Европи је започела такмичење као ретко пре, победом којом ће јасно ставити ривалима до знања да ће се до краја борити за пласман у шеснаестину финала.

Када се погледа учинак у овој фази Лиги Европе прошле сезоне, долази се до податка да је победа у првом колу практично предуслов за пролаз даље.
Укупно је 11 од 24 екипе, које су кроз групну фазу обезбедиле учешће у елиминационом делу другог по јачини клупског такмичења, стартовало тријумфом. Још девет њих нерешеним резултатом.

Само су четири тима почели такмичење у групној фази поразима, и то по правилу од тимова који су касније заузимали прво место у групи, па су ти клубови морали да се задовоље другим позицијама.

Дакле, значај успешног првог корака у Лиги Европе је огроман.

Знају то добро и у Партизану, пошто су се 2004. године управо победом у својој првој утакмици изборили за европско пролеће.

Тада је у Београду савладан грчки Егалео (4:0), после чега су црно-бели уз два ремија изборили шеснаестину финала и двомеч са Дњепром.

Ипак, такмичење је у Купу УЕФА било у другачијем формату, играо се једнокружни систем и даље су пролазиле три екипе. Сада ће Партизан морати да одигра једнако добро као у четвртак и у наредних пет утакмица ако жели да заврши испред барем две екипе у групи са Атлетик Билбаом, Аугзбургом и АЗ Алкмаром.

Ако играчи понове приступ мечу као против Холанђана, такав успех је и више него реалан.

Коментари / 0

Оставите коментар