Ђорђевић о Литванији, прошлости и садашњости...

Селектор Србије Александар Ђорђевић с великим поштовањем говорио је о Литванији и литванској кошарци пред полуфинални меч две екипе на Евробаскету.

Кошарка 18.09.2015 | 17:40
Ђорђевић о Литванији, прошлости и садашњости...

Ђорђевић има прилику да постане тек други човек који је успео да освоји Европско првенство као тренер и као играч. Пре њега то је пошло за руком само Панајотису Јанакису.

Сви, а посебно Литванци, памте Ђорђевићеву партију у финалу ЕП 1995. у Атини, кад је Југославила освојила злато, а „Сале национале“ убацио 41 поен, шутиравши тројке 9/12.

Ипак, он о томе не жели превише да говори 20 година касније.

„Литванија је посебан противник за свакога. Сећам се те утакмице, али то је прошлост. То је детаљ из европске кошаркашке историје на који сам поносан, на који би сви требало да буду поносни, због тога што мислим да је тај тим Литваније један од најбољих тимова те земље у историји. Наша победа је вредела више због тога, играли смо против Сабониса, Куртинаитиса, Марчуљониса , Карнишоваса, Стомбергаса и других момака, то је било нешто посебно.“

Али место на победничком постољу није све за срспког селектора. Његов главни циљ је да својим играчима покаже за шта су способни, помогне да препознају свој таленат и стекну самопоуздање.

„Мој највећи циљ прошле године био је да их убедим да су оно што јесу. Можда нису веровали су себе, а сада смо у томе успели. Учинили смо да верују, то су доказали на терену и сада су другачији у главама, имају другачији менталитет. Ми смо сада психолошки јак тим, играмо заједно, живимо заједно, заједно осећамо сваку утакмицу, свако такмичење и то је наша снага. Тако ће бити све док сам ја селектор и док радим са овим момцима, због тога што верујем у заједништво.“

Дух и вера довели су Србију до још једног успеха и новог сусрета Ђорђевића и Ливаније. Имена су се променила, али поштовање према кошаркашкој култури Литваније је исто за срског селектора.

„Од своје самосталности нису пропустили Олимпијске игре и то је важан детаљ. Заслужују велико поштовање од свих, увек су на подијуму, увек освајају медаље, имају континуитет и то је њихвоа највећа снага. Знају како да остваре своје циљеве. Имају своју школи кошарке и препознатљив стил и ја то веома ценим", истакао је Ђорђевић.

Утакмица између Србије и Литваније игра се од 21 сат у Лилу.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

САМО НАПРЕД

18.09.2015 15:51

***НАПРЕД ОРЛОВИ***

ОДГОВОРИТЕ
Name

србо

18.09.2015 17:35

Сретно моци

ОДГОВОРИТЕ