Сваки шести становник у БиХ заспи гладан

Док у БиХ минимална нето зарада износи око 370 марака, односно 190 евра, у Луксембургу је најмања плата тешка 1.923 евра, што је чак 10 пута више него овдје.

Босна и Херцеговина 18.09.2015 | 07:42
Сваки шести становник у БиХ заспи гладан

Истина, у Луксембургу су трошкови живота већи него код нас, али бх. радницима, којим сваког мјесеца на текуће рачуне лијеже оно што зову "цркавица", много је теже, јер она најјефтинија, синдикална потрошачка корпа кошта чак 1.800 марака, што значи да једва састављају крај с крајем.

Али, не морамо се поредити с богатим европским државама да бисмо схватили у колико смо лошем положају.

Наиме, најсвјежији подаци показују да је бх. минималац мањи него у Црној Гори (193 евра), Хрватској (396 евра), а поготово Словенији, гдје износи 791 евро.

Ипак, горе је стање у Србији, гдје најнижа зарада износи мршавих 180 евра, Македонци на најнижој заради добијају тек 131, а Албанци 149 евра.

Послодавци кажу да су они заинтересовани да повисе плате својим радницима, јер би тиме порасла и њихова продуктивност, али се и правдају да за то нису испуњени услови, с обзиром на лош пословни амбијент у БиХ.
Синдикалцима, са друге стране, оваква објашњења нису оправдана.

Послодавце оптужују да им је у интересу само капитал и циљ им је да добију што "јефтинијег" радника.

"Ми смо водили кампању против доношења новог закона о раду, и у варијанти када евентуално останемо без општег колективног уговора, који је регулисао најнижу цијену рада, постоји вјероватноћа да минималац буде још нижи", поручује Селведин Шаторовић, потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Према његовим ријечима, није оптимиста ни када је у питању наредни период, јер, како каже, иако су послодавци најављивали да су, уз одређене уступке, спремни на повећање најниже плате, испоставило се да се то неће догодити.

"Чак и она особа која има просјечну плату, има тек толико да плати половину потрошачке корпе. Због тога су врло прецизни и јасни подаци да сваки шести становник БиХ на спавање иде гладан", рекао је Шаторовић.

Они који су радили и зарађивали у пуно боља времена, а данас имају ниске пензије, такође се брину за оне који пензију тек треба да стекну.

Весна Гргић, предсједник Удружења пензионера Кантона Сарајево, сматра да је веома битно да млади остану овдје, односно да не побјегну у иностранство.

"Ако оду, то је губитак који нећемо моћи лако надокнадити. Они ће отићи. А зашто? Боља им је плата, имају боље услове, неко их боље цијени. А младима је данас врло тешко овдје", казала је Гргићева, која притом вјерује да би се ствари у будућности могле промијенити набоље.

Она је додала да, ако оде омладина, ни пензионери неће имати пензија нити ће здравство моћи иког да лијечи, јер се неће имати одакле прикупљати доприноси.

"Ја сам завршила факултет у оној старој Југославији, када сте имали неку сигурност. А сада имате доста радника који добијају минималац и они ће имати минималне пензије", нагласила је Грбићева.

Логично, када је о најнижој заради ријеч, много каскамо не само за Луксембургом, већ и за осталим богатијим земљама.

На примјер, како су пренијеле агенције, у Њемачкој је минимална зарада 1.473 евра, а у Холандији 1.502 евра.

Извор: Независне новине

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

белај

18.09.2015 06:08

Свему је овом кумовала ова власт у задњи десет година у БиХ да тако буде, и више је гладни сада него у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.09.2015 09:14

Сваки треци у РС је гласао за Милу. Знаци и неки гладни нису за промјене... Народе цути и трпи !

Name

ЖИКА Ж

18.09.2015 06:36

НИЈЕ ИСТИНА. ТО СУ ПОДАЦИ ПРИЈЕ ДВИЈЕ ГОДИНЕ. САДА СВАКИ ТРЕЋИ САМО ЈЕДНОМ ЈЕДЕ У ТОКУ 24 САТА. ЉУДИ НИЈЕ ДА НИСУ ГЛАДНИ, НЕГО БУКВАЛНО НЕМАЈУ ШТА ДА ЈЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

18.09.2015 07:45

Нека су гладни , сви ми требамо бити гладни када смо пи.ке и када немамо му.а!Сто би Едо Мајка реповао"сути и трпи" је крилатица "насих људи"!Сваки народ има "власт" какву заслузује,нека да сам ја неко ко одлуцује било би горе,док се народ(И) не опамете и док ме не линцују,карикирам !

Name

Симе

18.09.2015 07:29

Све ове информације су познате свима нама, мозда не овако детаљно али по празним стомацима јесте! И ста сад, јел треба цекати да поцнемо умирати од глади???? Питам и ста сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда китоје

18.09.2015 07:32

Дајте нам у процентима колико Срба муслимана Хрвата гладује.. То је нама нај битније зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

18.09.2015 10:24

Та ти је добра деда!!

Name

кондор

18.09.2015 08:01

ДАБОГДА МАСОВНО ПОЦЕЛИ УМИРАТИ ОД ГЛАДИ КАДА НИКО НЕМА М... ДА СЕ ДИГНЕ ПРОТИВ ОВОГА ИМПЕРИЈАЛИСТИЦКО ЗЛОЦИНАЦКОГ РЕЗИМА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турцин

18.09.2015 08:29

Славенски народи су најгора го... која постоји на планети. Нико није у стању сам себи направити проблема као они. Типицно имају комплекс малих нација, па их то изј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека смо

18.09.2015 08:54

Људи моји и док се буде год гледало ко је ста бит це увијек исто!!!Само нек је њима добро а остали нека цркну!Бит це Избири па ми опет треба да гласамо та оне који нам продају иста г.о.в.н.а. од поцетка Рата па до дан данас.Поз свим људима који мисле о зивоту а један је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

18.09.2015 09:03

Нецу ја овако, од данас гледам само РТВРС, ја хоцу да ми се казе да нам цвјетају рузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ег45г

18.09.2015 09:06

Нека поцркају..По Семберским пољима,Посавина итд не могу да надју никога да убиру плодове..Цекају Европску унију па да иду на биро да подигну социјалне паре...хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робија

18.09.2015 09:22

За те паре нека им бере ко хоце, боље је у затвору. Клопа на вријеме, мало се и тренира ...

Name

босанац

18.09.2015 10:47

Сацекајте народе док помру ови владајуци,ми их другације не знамо смијенити.Само сви су изгледи да це народ прије њих помријети,ако их даље трпели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дангуба93

18.09.2015 11:44

Ал зато пјан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магла

19.09.2015 08:57

Целом свету је наметнут зивот (презивљавање) од данас до сутра,нема то бас много везе са балканским политицарима.У моди је дизање и продавање магле јер је ту највеца зарада.Данас морас да имас ајфон или андроид,таблет,рацунар,да имас прилаз интернету и то све да плацас а нико не тера да једес,ионако је много људи (како неки тврде)на планети земљи.Убедјен сам да пензије у блиској будуцности неце бити модерне.Питали некога,каква је разлика измедју магле и оне муске ствари? Никаква,гласио је одговор,кад се и једно и друго дигне,обецава пријатан дан.

ОДГОВОРИТЕ