Да ли је ово најгори посао на свијету?

Сви ови чистачи, без изузетка, презиру свој посао, али немају избора. Добродошли на планету Земљу, 2015. године.

Свијет 18.09.2015 | 07:00
Да ли је ово најгори посао на свијету?

Око 30.000 комуналних радника, односно чистача ради у Мумбаију. Сви они скупљају смеће, чисте улице, отпушавају канале, пуне и празне камионе са смећем и раде по септичким јамама.

И сви до једнога, без изузетка, презиру свој посао, каже фотограф Сударак Олве који их је својим објективом пратио годину дана и снимао како раде.

У Мумбаију се сваки дан прикупи невероватних једанаест хиљада тона смећа. Чистачи неретко морају да улазе у канале и буквално пливају кроз отпад. Чистач у пројеку у каналу проведе сат времена, а не мора да има никакве вештине осим храбрости да се спусти у то гротло пакла, крцато најодвратнијим отпадом.

Смеће које извлаче је толико различито да се унутра нађе свашта – фекалије, лешеви животиња, остаци хране, грађевински отпад, болнички отпад, метали, жилети, стакло, дрво, а неколико пута су пронашли лешеве тек рођених беба.

Застрашујуће је да чистачи користе најпримитивнију методу чишћења – све раде голим рукама.

На истоку и западу града постоји пет великих депонија на која чистачи сваки дан носе смеће, а тамо немају никакву инфраструктуру да се могу пресвући или одморити.

Као један од начина плаћања је да добију малу кућу, али углавном морају да је деле с још две или три породице. Како би означили која 'територија' коме припада, по поду куће исцртавају линије како би означили који део припада којој породици.

Нико од њих није желео да одговарати на питања фотографа, само су му рекли да свој посао нимало не воле, али да немају избора.

Комплетну галерију фотографија Сударака Олвеа можете погледати на хттпс://судхараколwе.цом/галлерy/дигнитyандјустице?имаге=10 

Упозоравамо вас да неки призори могу бити узнемирујући.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 0

Оставите коментар