Тужан дан за фудбал: Гигант на коленима!

Стеауи одузета титула првака Европе! И још 19 титула првака Румуније, европски Суперкуп...

Фудбал 17.09.2015 | 19:20
Тужан дан за фудбал: Гигант на коленима!

Успело је то само још Црвеној звезди. Али лед је пробила Стеауа - 1986. године на Санчез Писхуану је у пенал серији пала Барселона пошто је "севиљски херој" Хелмут Дукадам Шпанцима одбранио сва четири пенала и исписао историју фудбала источне Европе. Данас је она као гумицом избрисана - гиганту из Букурешта одузет је наслов најбољег на Старом континенту, који је фер и спортски освојен на терену пре тачно 29 година!

Трофеји су наиме остали у власништву војске, која је управљала клубом до 1998. године када је контроверзни Ђиђи Бекали ушао у управу великана из Букурешта. Пошто војска после смене Чаушесковог режима више није имала новца да финансира скуп пројекат Стеауа је реорганизована, фудбалски клуб је издвојен из спортског друштва. Пет година касније, 2003. дакле, Бекали је преузео већински пакет акција. Али негде у том процесу закони су прекршени. Војска тврди да тај фудбалски, званично пререгистрован 2004. године, не полаже право да се дичи Стеауином историјом.

"Он је само желео две звезде изнад грба. Али то није клуб који је покорио Европу и не би било праведно да он припадне Бекалију", говорио је румунски министар одбране Флорин Талпан када је врховни суд зимус одузео Стеауи право да се користи грбом и имена клуба.

"Потпуни шок! Не разумем шта се ово дешава?! Људи моји, шта се ово збива", питао се збуњени Дукадам.

Бекали се бунио. Тврдио је да су све то покушају власти да га приморају на продају Стеауе. Одговарао је рекавши да се то никада неће десити, говоио је да је Стеауа његова и само његова, да људи за клуб навијају због њега, а не због генерала... Али када су стигле оптужнице за малверзације у фудбалу, те за нелегалне послове баш са војним земљиштем - поред њега ухапшени су и генерални менаџер Михај Стојка, на темељу преваре и прања новца, те вођа навијача Георге Мустата, због покушаја убиства?! - било је јасно да губи тло под ногама.

Данас је стигла и коначна пресуда: Стеауа ће изгубити све трофеје основане пре 1997. године. Укључујући и титулу европског првака из 1986. године, европски Суперкуп, 19 наслова најбољег у Румунији, 20 трофеја у купу!

"Желе да униште Стеауу! У реду, нема проблема - уништите је! Радите шта год вам је воља. Вратићу клуб војсци. Баш да видим да ли га желе назад", коментарисао је бесни Бекали.

Открио је - како то одговарајуће звучи имајући у виду све што се последњих година дешава у Букурешту - и да ће функцију председника Стеауе преузети бивши капитен Барселоне Ђика Попеску. Који је иначе у затвору, али Бекали уверава да ће ускоро бити на слободи.

Тужан дан за фудбал. Баш тужан.

Коментари / 0

Оставите коментар