И ходочашћа плаћају из џепова грађана

Министарство одбране (МО) Босне и Херцеговине 26. августа склопило је уговор с Поклоничком агенцијом Српске православне цркве "Доброчинство" из Београда о организацији путовања припадника МО и Оружаних снага БиХ на поклоничко путовање на Крф, у Грчку, што ће коштати 20.000 КМ.

Босна и Херцеговина 17.09.2015 | 13:08
И ходочашћа плаћају из џепова грађана

Предмет закљученог уговора је превоз путника православне вјероисповијести на поклоничко путовање на Крф, док је план реализације до 31. децембра 2015, односно до краја године.

У овом преговарачком поступку, како се напомиње, без објављивања обавјештења о набавци нису претходили конкурс за израду идејног рјешења, информацијско обавјештење, нити еx анте обавјештење о транспарентности, док је критеријум за додјелу уговора, како је наглашено, била најнижа цијена, а понуђач један.

Иначе, припадници МО и ОС БиХ православне вјероисповијести на поклоничка путовања путују "преко предузећа", односно одјела који се зове Православно душебрижништво.

"То је дио јединствене вјерске службе у МО БиХ и ОС БиХ, а бави се организацијом и осигурањем цјелокупног вјерског живота православних вјерника у МО и ОС БиХ.

Дакле, брига о вјерским потребама, припремање и спровођење вјерских обреда, пружање духовне помоћи у случају смрти, тешких повреда, страдања те осталих околности које захтијевају личну помоћ вјерника", кажу у МО БиХ.

Поред наведеног, Уред православног душебрижништва бави се духовним припремама за војне свештенике, организовањем и одржавањем разних предавања, семинара и теолошких трибина, а само преко њих вјерници - војници, барем према службеној евиденцији, једном мјесечно су на духовној обнови. Тако су у јулу организована путовања на Свету гору и Крк, у јуну поклоничко путовање и обилазак средњовјековних манастира, у мају поклонички пут у Србију...

"Свима је већ познато да у склопу МО и ОС постоји и функционише вјерска служба, у којој је и Канцеларија православног душебрижништва. Суштина нашег постојања јесте вођење бриге о припадницима Православне цркве и задовољавање њихових духовних потреба.

У то спадају и духовнички рад, богослужбене активности, обезбјеђивање одговарајуће духовне литературе итд, али и поклоничка путовања, у којима православни вјерници из МО и ОС БиХ могу на најбољим примјерима, православним монасима из великих светиња, да виде примјену узвишених хришћанских закона љубави према Богу и ближњем, како би и сами пронашли снагу да то примијене у својим животима", речено је "Независним" у Министарству одбране БиХ.

Стога је, како додају, примарна активност у вези с поклоничким путовањима управо Света гора, поред манастира.

"Неколико година имали смо групу и за Јерусалим и Свету земљу. Али, због великих јубилеја у вези с обиљежавањем побједе и јуначке традиције српске војске у Првом свјетском рату, ове године организовано је путовање на Крф, у ком би обишли, поред значајних православних светиња Солуна, Метеора и Крфа, и мјеста највећих стратишта српске војске, која је у Првом свјетском рату донијела ослобођење свим просторима и народима будуће Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца", прецизирају из Министарства одбране БиХ.

Што се тиче средстава која се троше, у свим тим поклоничким путовањима сами учесници сносе дио укупних трошкова пута.

"Буџетом, одобреним за активности вјерске службе, предвиђено је учешће у тим активностима, али никада не у пуном износу. Имамо велико задовољство што помажемо људима да проживе макар кратко вријеме у светим мјестима и духовно се укријепе", наглашавају у Министарству.

Подсјетимо да је МО БиХ 3. септембра, такође, закључио уговор с Исламском заједницом БиХ о организацији путовања припадника МО и Оружаних снага БиХ на хаџ у Меку, што ће коштати око 67.500 КМ.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Микаило

17.09.2015 10:47

Вецина људи због менталне хигијене избјегавају портал Независних. Зато вас молим да нас постедите цланака са тог портала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

17.09.2015 10:56

Па шта је са овом земљом па свако ако хоће да иде на хаџ или друга светишта нека плати себи из свог џепа исто вриједи и за оне што иду у Меку. Боље да помогну да се отвори које радно мјесто или да финансијски помогну сиротињу које има колко хоћете а не да се припадници ОС "окрепљују". Срамота да има правне државе неко би одговарао за овакво расипање новца. Овамо дижу акцизе на гориво, дижу цијене струје да крпе рупе у буџетима а у исто вријеме бахато се расипа

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

17.09.2015 19:32

ОВО ЈЕ БРУКА. РЕЛИГИЈА ЈЕ ПРИВАТНА СТВАР СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА. СВЕ ФИРМЕ У БИХ БИ ТРЕБАЛЕ СВОЈЕ РАДНИКЕ ДА ВОДЕ НА ДУХОВНА ИСЦЈЕЉЕЊА. ГДЈЕ БИ СТИГЛИ. СВИ БИ ПРОПАЛИ. ЗАТО НАМ И ДРЖАВА ПРОПАДА. УРАЗУМИТЕ СЕ ЉУДИ. ПЉАЧКАТЕ НАС УЗДУЖ И ПОПРИЈЕКО. НЕКА ПОСЕГНУ У ВЛАСТИТЕ ЏЕПОВЕ И ИДУ ГДЈЕ ХОЋЕ, А НЕ У НАРОДНЕ. ОВО ЈЕ ВЈЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ. СРАМИТЕ СЕ СВИ ЗАЈЕДНО!

ОДГОВОРИТЕ