Канађанин пјешке обишао 64 земље!

Канађанин Жан Беливе је на свом 11 година дугом путовању препјешачио око 75.500 километара и уништио 54 пара обуће, а за то вријеме доживио је свашта: преноћио је у затвору у Јужној Африци, стекао пријатеље међу гангстерима из Гватемале, био страшно усамљен и готово се гушио од топлоте у Аустралији.

Свијет 17.09.2015 | 11:20
Канађанин пјешке обишао 64 земље!

"Имао сам кризу средњих година, и једноставно сам морао да урадим нешто другачије," каже Жан. "Прије бих дозволио да ме поједу лавови, него да ме поједе друштво."

Ево како је све почело. Једног дана враћајући се са посла, Жан, који је тада имао 45 година, размишљао је о томе колико би му требало времена да пјешке оде до Њујорка. Онда је разрадио свој план, и одлучио да посјети шест различитих земаља, путујући пјешке.

Након девет мјесеци припрема за путовање, у ранцу је понио само основне ствари, 4.000 канадских долара, и упустио се у авантуру.

Путовао је из Монтреала до Бразила, затим Јужена Афтике, Египта, Марока, по Европи (Португал, Шпанија, Француска, Ирска, Шкотска, Енглеска, Њемачка), Турској, Ирану, Индији, Кини, Јапану, Тајвану, Индонезији, Аустралији, а препјешачио је и шест пустиња.

Жан каже да је, између осталог, својим пјешачењем желио да "промовише мир и подигне свијест о насиљу на дјецом широм свијета," па је покренуо и свој сајт гдје је писао о проблемима те врсте са којима се суочавао на свом путовању.

"Сјеверни дио Аустралије био је прави изазов, температуре су биле до 45 степени Целзијусових у октобру, новембру и децембру. Било је страшно топло, али то је било дивно искуство," прича Жан.

Беливе се ослањао на доброту странаца како би завршио своју авантуру. Морао је да се сналази - угостило га је 1.600 породица, спавао је у црквама, храмовима, школама, парковима, шуми, а преноћио је чак и у затвору, као гост.

Овај Канађанин каже да је на путовању доста тога научио, нарочито што је свједочио сиромаштву у Индији и Африци, гдје сте срећни ако имате кров над главом. Додаје и да је, на тежи начин, научио да не намигује људима јер се у одређеним културама то сматра позивом на секс.

Изненађујуће, Жан каже да су га гангстери у Еквадору и Јужној Африци штитили и подржали када су чули да својим пјешачењем промовише мир и скрене пажњу на насиље над дјецом.

Беливе признаје да је његово путовање привилегија јер су га као амбасадора мира срдачно дочекивали гдје год да је отишао.

Извор: Прес РС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бх

17.09.2015 09:40

Свака цаст!!! И ја имам зељу за тако несто!!!

ОДГОВОРИТЕ