Никад не купујте на попусту од 70%

Поједине продавнице права снижења чувају за своје ВИП купце, док их од обичних купаца скривају.

Занимљивости 17.09.2015 | 10:00
Никад не купујте на попусту од 70%

Новинар Марк Елвуд написао је књигу Грозница попуста: Како куповати у сниженом свету.

Проучавао је зависнике од снижења у продавницама, пратећи њихове навике, али је проверавао колико су снижене ствари заиста јефтине и како се те продавнице односе према купцима. Дошао је до занимљивих сазнања.

Примера ради, открио је да поједине продавнице права снижења чувају за своје ВИП купце, док их од обичних купаца скривају. Ипак, једно од важнијих упозорења књиге јесте да је у данашње време готово све у продавницама "на снижењу", али да вас то као купца и те како може преварити ако нисте паметне.

"Ако видите натпис на којем пише "-70%", прецртајте ту продавницу са своје листе за шопинг. Такви попусти откривају да је предузеће лоше вођено и да је продавница врло вероватно превише наплаћивала артикал од почетка", наводи он.

За њега је то знак упозорења да том трговцу не треба веровати, за разлику од оних који нуде нормалне попусте, који се крећу између 30 и 50 одсто. Приметио је и да се став америчких потрошача изменио задњих година.

Пре десет година купци су, наиме, сматрали попусте од 70 одсто апсурдним, а данас их очекују! Поткрепљује то истраживањем којим се бави у својој књизи, а које каже како је само једна трећина испитаника сматрало кредибилним тих фамозних -70 % 2006. године, док данас у ту врсту снижења верује две трећине купаца и апсолутно се одлучују за такве продавнице.

Број Американаца који купују одећу само на распродајама је са 15 одсто 2007. године скочио на данашњих 23.

"Број снижења данас је запањујућ, али ове понуде нису увек у најбољем интересу купаца", закључује Елвуд.

Курир Стил

Коментари / 0

Оставите коментар